Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Un fons d'inversió per a les persones, el planeta i els guanys

Un fons d'inversió per a les persones, el planeta i els guanys

470px-ecoenterprises-1765-cr-01.jpg

Un empleat de Sambazon descarrega baies d'açaí.

dimecres, 26 de de novembre de 2014

Tammy Newmark, Presidenta i Directora Executiva d'EcoEnterprises Fund

Com a inversor social, Oikocredit inverteix directament en organitzacions així com en alguns fons socials o sostenibles. Una de les seves inversions sostenibles és EcoEnterprises Fund, on Oikocredit ha invertit $2 milions. EcoEnterprises Fund, amb seu a Costa Rica, va ser inicialment creat com a part de The Nature Conservancy. Actualment, ofereix capital de creixement a empreses de sectors mediambientals en ràpida expansió com, per exemple, l'agricultura orgànica, l'eco-turisme, el repoblament sostenible i l'aqüicultura. Aquest fons comparteix la triple línia de base d'Oikocredit de retorns socials, mediambientals i financers. Recentment hem conversat amb la presidenta i directora executiva del fons, Tammy Newmark, sobre la inversió sostenible i la raó per la qual EcoEnterprises Fund i Oikocredit són bons socis.

Has estat treballant a EcoEnterprises Fund des dels seus inicis. Com vas arribar a la inversió sostenible?

«En realitat, vaig començar la meva carrera com a banquera d'inversió a Wall Street. Treballava en la indústria de metalls i mineria que en aquell moment em semblava interessant. No obstant això, fora de l'horari de treball vaig començar a participar en les primeres etapes del negoci de les microfinances. Va ser llavors que vaig decidir tornar a l'escola de negocis i fer un MBA. Vaig defensar la meva tesi sobre emprenedoria, específicament en països en desenvolupament. Vaig quedar fascinada amb les dones empresàries i altres emprenedors que, per mitjà de l'enginy i la creativitat, van desenvolupar empreses d'èxit amb recursos limitats o sense recursos. A partir d'aquí vaig començar a treballar a l'àrea d'energies netes; unir-me a EcoEnterprises Fund va ser un pas natural».


EcoEnterprises Fund es descriu a si mateix com un fons que «inverteix en capital natural». Com demostres aquest concepte d'inversió?

«Quan treballava al sector d'energies renovables a la dècada dels noranta, vaig veure que aquest era un sector amb futur. En aquella època, l'energia renovable era considerada un sector de risc. No obstant això, amb el temps, la gent es va adonar que era un sector amb gran potencial de creixement. Hem experimentat desafiaments similars, de manera que per a nosaltres es va tractar d'anar més enllà dels límits per demostrar que una inversió sostenible i social també pot ser viable des del punt de vista financer. Amb el transcurs dels anys, hem transformat la manera de pensar de la gent sobre les inversions sostenibles. Així que la nostra funció ha estat més aviat educativa en comptes de demostrar que en realitat funciona, perquè sí funciona».


EcoEnterprises Fund treballa amb Oikocredit des de fa ja diversos anys. Per què Oikocredit és un bon soci?

«Oikocredit va començar com a soci de capital, ocupant un lloc en el nostre comitè d'inversions així com en el nostre comitè consultiu. Aquesta relació es va formar perquè Oikocredit és el que considerem una "organització amb idees afins". Les nostres missions són molt similars, i compartim coneixements sobre inversió. Al principi, el que realment ens va agradar d'Oikocredit va ser el seu treball a les àrees rurals, específicament l'agricultura. Moltes de les organitzacions sòcies d'Oikocredit treballen en agricultura sostenible i tenen certificacions orgàniques, de comerç just i mediambientals. Així que compartim una missió mediambiental, social i financera».


Molts inversors podrien pensar que les inversions sostenibles comporten risc. Què els diries a aquests inversors?

«La inversió sempre comporta risc i per això ha d'analitzar-se tot el panorama quan es busca invertir. Existeixen moltes empreses en les quals el nostre fons voldria invertir ja que són molt sòlides en l'aspecte social i mediambiental, però això no és possible perquè són massa febles des del punt de vista financer. Sempre ha de buscar-se l'equilibri. Si hi ha un equilibri, les inversions sostenibles no tenen més risc que les inversions en fons convencionals. No obstant això, sentim que oferim un valor afegit perquè les nostres inversions no només són financerament viables sinó que també retornen alguna cosa més a les comunitats i al planeta».

« Enrere