Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Història

Oikocredit - originalment anomenada Societat Cooperativa Ecumènica de Desenvolupament - va ser fundada el 1975 pel Consell Mundial d'Esglésies per oferir a les institucions religioses un instrument alternatiu d'inversió ètica orientat a les persones més desfavorides. No obstant, malgrat les nostres arrels, els criteris d'inversió mai han estat basats en principis religiosos.

Assemblea del Consell Mundial d'Esglésies del 1968, fundació d'Oikocredit

Ens vam constituir com a cooperativa de crèdit mundial amb seu als Països Baixos, i treballant sota els criteris de la banca ètica. Aquest enfocament integrador i cooperatiu va facilitar que membres particulars se sumessin al projecte agrupant-se a través de les “Associacions de Suport”. Fins al moment, aquestes Associacions han mobilitzat la major part del capital social actual, contribuint així a l'èxit d'Oikocredit.

La llavor de la fundació d'Oikocredit la van posar els i les membres més joves i reivindicatius del Consell Mundial d'Esglésies a la seva assemblea del 1968, fa més de 50 anys, bevent del moment històric de lluita social que es va viure el maig d'aquell any, i en el context internacional del moviment pacifista, la guerra del Vietnam o l'Apartheid a Sudàfrica. Aquests membres criticaven que els fons de les esglésies i organitzacions socials s'invertissin en bancs que finançaven la guerra o la discriminació, i van proposar de crear una alternativa d'inversió ètica.

No obstant, el model d'Oikocredit en aquell moment, va ser transgressor i controvertit a la vegada, ja que la cooperació al desenvolupament encara vivia una època d'assistencialisme paternalista, i Oikocredit anava més enllà, amb un enfocament de cooperació transformadora de tu a tu a través de l'accés al crèdit, sota la filosofia de "No els donis el peix, dóna'ls la canya". Tot i així, ben aviat moltes persones i organitzacions es van començar a interessar per aquesta altra manera de contribuir al desenvolupament sostenible dels països del Sud, i aquella utopia del 68 va començar a créixer i consolidar-se fins arribar al que som avui.

Acte fundacional d'Oikocredit al 1968

Llegeix més sobre els nostres valors i missió aquí: http://www.oikocredit.es/ca/qui-som/oikocredit-invertir-en-les-persones

Més informació (en anglès) a: http://www.oikocredit.coop/history