Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Història

Oikocredit - originalment anomenada Societat Cooperativa Ecumènica de Desenvolupament - va ser fundada el 1975 pel Consell Mundial d'Esglésies per oferir a les institucions religioses un instrument alternatiu d'inversió ètica orientat a les persones més desfavorides. No obstant, malgrat les nostres arrels, els criteris d'inversió mai han estat basats en principis religiosos.

Ens vam constituir com a cooperativa de crèdit mundial amb seu als Països Baixos, i treballant sota els criteris de la banca ètica. Aquest enfocament integrador i cooperatiu va facilitar que membres particulars se sumessin al projecte agrupant-se a través de les “Associacions de Suport”. Fins al moment, aquestes Associacions han mobilitzat la major part del capital social actual, contribuint així a l'èxit d'Oikocredit.

La llavor de la fundació d'Oikocredit la van posar els i les membres més joves i reivindicatius del Consell Mundial d'Esglésies a la seva assemblea del 1968, fa més de 50 anys, bevent del moment històric de lluita social que es va viure el maig d'aquell any, i en el context internacional del moviment pacifista, la guerra del Vietnam o l'Apartheid a Sudàfrica. Aquests membres criticaven que els fons de les esglésies i organitzacions socials s'invertissin en bancs que finançaven la guerra o la discriminació, i van proposar de crear una alternativa d'inversió ètica.

No obstant, el model d'Oikocredit en aquell moment, va ser transgressor i controvertit a la vegada, ja que la cooperació al desenvolupament encara vivia una època d'assistencialisme paternalista, i Oikocredit anava més enllà, amb un enfocament de cooperació transformadora de tu a tu a través de l'accés al crèdit, sota la filosofia de "No els donis el peix, dóna'ls la canya". Tot i així, ben aviat moltes persones i organitzacions es van començar a interessar per aquesta altra manera de contribuir al desenvolupament sostenible dels països del Sud, i aquella utopia del 68 va començar a créixer i consolidar-se fins arribar al que som avui.

Llegeix més sobre els nostres valors i missió aquí: http://www.oikocredit.es/ca/qui-som/oikocredit-invertir-en-les-persones