Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Informació essencial per a les persones inversores

Risk Label (catalan).png

Abans d'invertir, les persones inversores en Oikocredit s'han de familiaritzar amb els documents i la informació següents que contenen els termes i condicions rellevants per a una inversió en Oikocredit:

 • Termes de participació: Els termes de participació descriuen detalladament com es gestionarà la teva inversió en Oikocredit i quins són els teus drets i obligacions com a inversor/a en Oikocredit. Oikocredit pot modificar els termes de participació de tant en tant a la seva pròpia discreció.
 • Fullet, que descriu, entre d'altres, els principals riscos d'invertir en Oikocredit.
 • Estatuts: Els estatuts contenen, entre altres disposicions, les condicions bàsiques de la teva inversió en Oikocredit i poden ser modificats per Oikocredit amb l'acord dels seus membres en una Assemblea General.
 • Informació al consumidor/a per a contractes a distància i fora de l'establiment.

Tingues en compte que si alguna de les preguntes i respostes següents difereix de la informació proporcionada als documents esmentats anteriorment, prevaldrà la informació expressada als documents.

Com invertir:

 • Quin és el procés per invertir en Oikocredit?

  Abans de començar a invertir en Oikocredit, hauràs de llegir els documents i la informació que es proporcionen a la part superior d'aquesta pàgina.

  El procés per convertir-se en inversor/a en Oikocredit és:

  • Sol·licita l'accés al portal MyOikocredit, per mitjà del qual podràs gestionar la teva inversió.
  • Quan es confirmi el teu compte: Emplena el formulari de subscripció i proporciona'ns els documents necessaris i la informació necessària com a part de les nostres comprovacions d'elegibilitat i d'identitat. Tingues en compte que aquestes comprovacions poden trigar una mica.
  • Rebràs un missatge de benvinguda de la nostra part, que inclourà el teu número de contacte i el d’inversió, que també estaran disponibles al teu portal MyOikocredit.
  • Transfereix l'import que vols invertir al compte bancari d'Oikocredit amb el teu número d'inversió (començant per I-) o número de contacte (sis dígits) al camp "concepte” de la transferència.
  • Quan la teva inversió estigui aprovada: rebràs participacions a Oikocredit pel valor de la teva inversió i les tindràs visibles al teu portal MyOikocredit.

  Oikocredit avalua les sol·licituds d'emissió mensualment i, després d'una avaluació positiva, processa les sol·licituds d'emissió mensualment. Per obtenir informació sobre el preu al qual s'emeten les participacions, consulta la pregunta “A quin preu puc comprar o vendre participacions?” . L'emissió de participacions sempre és a discreció d'Oikocredit. Per obtenir més informació sobre l'emissió i la recuperació, llegeix els nostres termes de participació (Annex 2).
  Amb el compte en línia MyOikocredit sense paper, tens accés les 24 hores del dia, 7 dies a la setmana, per gestionar la teva inversió, alhora que ens ajudes a estalviar costos i preservar el medi ambient. Si no pots crear un compte en línia MyOikocredit, encara tens l'opció de convertir-te en inversor/a sol·licitant un formulari imprimible per correu electrònic a invertir@oikocredit.org.

  Més preguntes
 • Qui pot invertir en Oikocredit?

  Una inversió en Oikocredit la pot fer qualsevol persona o organització que:

  - resideixi en un país on Oikocredit està autoritzat per oferir participacions,
  - subscrigui totalment els propòsits d'Oikocredit i ho confirmi a petició d'Oikocredit, i
  - compleixi amb els requisits i procediments de diligència deguda del client sota la legislació dels Països Baixos, relacionats amb les lleis contra el blanqueig de capitals, el finançament del terrorisme i les sancions, segons sigui aplicable a Oikocredit.

  Més preguntes
 • Quina informació i documents hauré de facilitar com a part del procés d'inscripció?

  Això difereix segons el tipus de compte d’inversió que vulguis obrir. Els documents que se't demanaran durant les nostres comprovacions d'identitat i d'elegibilitat han de ser vàlids i recents i incloure el següent:

  Compte d’inversió individual:
  - Un formulari de subscripció emplenat
  - Una còpia del teu DNI oficial amb fotografia

  Compte d’inversió conjunt amb una altra persona:
  - Un formulari de subscripció emplenat
  - Una prova de domicili de l'adreça que utilitzareu per al compte conjunt
  - A més, als dos titulars del compte se'ls demanarà el següent:
  - Una còpia del seu DNI oficial amb fotografia

  Compte d’inversió d'una organització:
  - Prova de l’existència, p. e., estatuts constitutius, un extracte del registre corresponent (en línia) o un extracte de la cambra de comerç
  - Si escau: estatuts/reglament intern
  - Si escau: una prova de domicili
  - Un formulari de declaració de propietari beneficiari final
  - Un formulari de signant

  Les organitzacions no poden invertir en línia. Poden sol·licitar aquests formularis per correu electrònic a invertir@oikocredit.org.

  Més preguntes

Riscos i implicacions:

 • La meva inversió és segura?

  Des que Oikocredit va començar l'any 1975, cap persona inversora d'Oikocredit ha perdut capital. No obstant això, el rendiment del passat no garanteix els resultats del futur.

  Oikocredit no és un banc i una inversió a Oikocredit no es pot comparar amb posar diners en un compte d'estalvi. En invertir en participacions d'Oikocredit, inverteixes en el capital de l'organització, que està associat a uns riscos. Trobaràs més informació a les preguntes “Quins són els riscos d'invertir en Oikocredit?” i “Quan inverteixo en Oikocredit, a què estic donant suport?”.
  En cas de fallida, la teva inversió no està protegida per cap esquema de garantia de dipòsits o esquema de compensació per les persones inversores a cap país. No obstant això, Oikocredit treballa dur per minimitzar els riscos potencials per a l'organització, pels nostres membres i pels nostres inversors i inversores. Trobaràs més informació a la pregunta “Què fa Oikocredit per minimitzar els riscos?”
  En el cas poc probable que Oikocredit esdevingui insolvent o s'enfronti a la dissolució de la cooperativa, qualsevol reclamació relacionada amb la recuperació d'una participació serà una “reclamació subordinada”. Això vol dir que en cas de fallida d'Oikocredit, les persones inversores que tinguin participacions són les últimes a les quals se’ls paga, després de tots els creditors (llegeix més sobre això a l'Annex 3 dels termes de participació).

  Més preguntes
 • Quins són els riscos d'invertir en Oikocredit?

  Una inversió en participacions és una inversió en el capital d'Oikocredit i està associada fonamentalment a riscos considerables. Hi ha la possibilitat que hagis d'esperar molt de temps per recuperar els diners, i que recuperis menys diners dels que has invertit. Els riscos fins i tot poden conduir a la pèrdua total del capital invertit. Per tant, és important que puguis assumir els riscos que comporta invertir en capital.
  Hi ha altres riscos i factors, com ara riscos financers, no financers i estratègics, que es descriuen al capítol 1 del fullet (en anglès) i al resum del fullet (en espanyol). És essencial que les persones inversores llegeixin aquests documents.
  Oikocredit protegeix el capital de les persones inversores reservant provisions per pèrdues esperades i prenent decisions empresarials acurades, però mai es pot descartar completament un risc residual. Consulta també la pregunta “Què fa Oikocredit per minimitzar els riscos?”.

  Els riscos clau inclouen, entre d'altres:
  - El dividend pot variar i no està garantit.
  - El valor de les participacions pot baixar per sota de l'import invertit.
  - Les persones inversores no sempre poden liquidar immediatament la seva inversió en participacions, ja que depenen de la decisió d'Oikocredit de recomprar les participacions.

  Més preguntes
 • Què fa Oikocredit per minimitzar els riscos?

  Oikocredit disposa d'un marc integral de gestió de riscos per gestionar els diferents riscos financers, no financers i estratègics inherents a les seves activitats i operacions. Pots obtenir més informació sobre això als nostres informes anuals i al fullet.

  Exemples de com Oikocredit pretén minimitzar els diferents riscos:

  - Minimitzem els riscos repartint les nostres inversions entre diversos països i diferents sectors, així com entre centenars d’organitzacions sòcies. També controlem l'exposició al risc per país, sector o organització sòcia.
  - Els riscos de crèdit es mitiguen mitjançant diferents mesures, com ara les pròpies provisions per pèrdues creditícies d'Oikocredit.
  - Oikocredit també té un procés exhaustiu per examinar els préstecs i avaluar els riscos amb el suport del seu personal local a les seves oficines regionals i nacionals.
  - Els riscos de canvi es mitiguen mitjançant cobertures externes.
  - Els riscos de liquiditat es mitiguen mantenint un coixí de liquiditat en els estats financers d’Oikocredit.


  Consulta també la pregunta “Quins són els riscos d'invertir en Oikocredit?”.

  Més preguntes

Costos i dividends:

 • Quant costa invertir en Oikocredit?

  No hi ha costos per comprar, mantenir o vendre participacions a Oikocredit. Tot i que no tenim previst imposar comissions, en principi estan permeses. Si alguna vegada s'hagués d'introduir alguna comissió, te n'informaríem amb antelació.

  Més preguntes
 • Quina és la inversió mínima d'obertura?

  Per invertir en Oikocredit per primera vegada, has d'invertir un mínim de 200 € (que correspon al valor nominal d'una participació). Si en el moment de la teva primera inversió el valor liquidatiu net per participació és inferior al valor nominal, encara hauràs d'invertir un mínim de 200 €. Això et pot portar a comprar més d'una participació.
  Es poden fer inversions addicionals per imports inferiors al valor nominal. En aquest cas, rebràs fraccions de participacions.
  Llegeix més a la pregunta “A quin preu puc comprar o vendre participacions?”.

  Més preguntes
 • A quin preu puc comprar o vendre participacions?

  El preu al qual pots comprar més participacions d'Oikocredit, o al qual pots vendre-les, és el valor liquidatiu net per participació (VL, o NAV per les seves sigles en anglès) o el valor nominal, el que sigui inferior.

  Què és el valor nominal i el valor liquidatiu net?

  • El valor nominal (200 €) és el preu màxim d'una participació. El valor nominal de cada participació està fixat en els estatuts d'Oikocredit i en els termes de participació.
  • El valor liquidatiu net per participació descriu el valor d'una participació l'últim dia natural del mes. Oikocredit determina aquest valor cada mes a partir d'un càlcul explicat a l'Annex 1 delstermes de participació. El valor liquidatiu net es publica aquí.

  Què significa això a la pràctica?

  • Si el valor liquidatiu net per participació en euros és superior a 200 €, l'emissió i la recuperació es realitzaran només a 200 €, no al valor més alt.
  • Si el valor liquidatiu net per participació en euros és inferior a 200 €, i sempre que Oikocredit no hagi aturat l'emissió i la recuperació de les participacions, l'emissió i la recuperació es realitzaran només amb el valor inferior en euros.

  Tot i que Oikocredit mai no ha reemborsat els inversors/es a un preu inferior al valor nominal, hi ha el risc de rebre menys o cap dels diners invertits.

  També hi ha la possibilitat que hagis d'esperar molt de temps per recuperar els diners que hagis invertit.
  Consulta també la pregunta “Quins són els riscos d'invertir en Oikocredit” i “Què fa Oikocredit per minimitzar els riscos?”.

  Més preguntes
 • Quin rendiment financer puc esperar de la meva inversió?

  L'objectiu principal d'Oikocredit és crear impacte social per a persones de baixos ingressos als països del Sud Global. També ens esforcem per oferir als inversors i inversores un retorn just de la seva inversió.
  L'Assemblea General Anual dels membres de la cooperativa Oikocredit decideix el pagament de dividends cada any i Oikocredit distribueix dividends en conseqüència. Les persones inversores que no són membres de la cooperativa no influeixen en el pagament de dividends.
  Els dividends poden variar i no són segurs. Durant un sol any, el 2% és l'import màxim de dividend que Oikocredit ha pagat mai. En els últims anys, els nivells de dividends han inclòs el 0%, el 0,5% i l'1%. Pots trobar les xifres de dividends recents a la taula general de cinc anys del nostre darrer informe anual.
  Oikocredit mai recomprarà participacions per sobre del seu valor nominal de 200 €. Per tant, les persones inversores no haurien d'esperar rebre un retorn financer addicional de la seva inversió si han adquirit participacions a valor nominal.

  Més preguntes
 • Si rebo un dividend, el puc reinvertir?

  Sí, pots triar si vols reinvertir el dividend, cobrar-lo o donar-lo. Pots informar-nos per escrit de la teva elecció sobre com rebre el teu dividend per a un exercici concret fins a l'1 de juny de l'any següent. Si no has triat, reinvertirem el dividend per tu.

  Més preguntes
 • Hi haurà implicacions fiscals si rebo un dividend sobre la meva inversió?

  Sí. Si reps un dividend per la teva inversió en participacions, el dividend es considerarà ingressos imposables. Si estàs obligat a presentar una declaració d'impostos, has d'incloure el dividend rebut a la teva declaració d'impostos. És probable que la teva autoritat fiscal local consideri el dividend com a ingressos d'un instrument de capital. Tanmateix, això es pot interpretar de manera diferent segons la jurisdicció. Et recomanem que consultis un assessor fiscal per a qualsevol pregunta sobre la fiscalitat dels dividends.

  Més preguntes
 • Si recupero la meva inversió en participacions, he de pagar impostos?

  - Es pot incórrer en guanys o pèrdues de capital en recuperar la teva inversió a Oikocredit. Això depèn de si el preu de recuperació de la participació és inferior o superior a l'import que vas pagar quan vas comprar la participació.
  - Et recomanem que consultis un assessor fiscal per a qualsevol pregunta sobre guanys i pèrdues patrimonials.

  Més preguntes

Gestió de la teva inversió:

 • Puc gestionar la meva inversió en línia?

  Sí. Si inverteixes mitjançant un compte individual o conjunt, t'animem a utilitzar el nostre portal MyOikocredit per gestionar la teva inversió en línia.
  Inicia la sessió al teu compte ara >

  Has invertit abans però encara no tens un compte en línia MyOikocredit?
  Registra't aquí >

  Més preguntes
 • Què passa si vull augmentar la meva inversió?

  Després d'haver fet la teva primera inversió pots fer inversions addicionals en participacions en qualsevol moment i per qualsevol import. Llegeix-ne més aquí >
  Oikocredit avalua les sol·licituds d'emissió mensualment i, després d'una avaluació positiva, processa les sol·licituds d'emissió mensualment.
  L'emissió de participacions en Oikocredit sempre és a discreció d'Oikocredit.
  Per obtenir més informació sobre l'emissió, llegeix els nostres termes de participació (Annex 2).

  Més preguntes
 • Què passa si vull que em tornin els diners?

  Per sol·licitar la devolució d'una part de les teves inversions, o del total, pots enviar una sol·licitud de recuperació a través de MyOikocredit. Si no pots crear un compte MyOikocredit, pots sol·licitar un formulari de sol·licitud de recuperació imprimible a invertir@oikocredit.org.
  Oikocredit avalua les sol·licituds de recuperació mensualment i, després d'una avaluació positiva, processa les sol·licituds de recuperació mensualment.
  Les recuperacions d'inversions sempre són a discreció d'Oikocredit.
  Per obtenir més informació sobre les recuperacions, llegeix els nostres termes de participació (Annex 2).

  Més preguntes
 • He enviat diners a Oikocredit, però he canviat d'opinió i ja no vull invertir. Puc recuperar els meus diners?

  Sí, si inverteixes com a persona física o mitjançant un compte conjunt, tens dret a retirar la teva sol·licitud d'emissió de participacions. Això es pot fer fins al 14è dia natural següent a la data en què rebis la confirmació de l'emissió de les participacions. Si us plau escriu-nos via email a oi.support@oikocredit.org o per correu postal

  Si canvies d'opinió després d'aquest període de 14 dies, pots enviar una sol·licitud de recuperació emplenant un formulari de recuperació a través de MyOikocredit o Si us plau escriu-nos via email a oi.support@oikocredit.org o per correu postal. Les recuperacions d'inversions sempre són a discreció d'Oikocredit.

  Més preguntes
 • Puc transferir la meva inversió a una altra persona?

  Sí, sempre que aquesta persona ja sigui inversora o bé que Oikocredit consideri que aquesta persona és apta per tenir participacions d'acord amb les nostres comprovacions d'identitat i elegibilitat. Per transferir una o més participacions, cal que enviïs un formulari de sol·licitud de transferència que pots sol·licitar a invertir@oikocredit.org. Si la persona a la qual vols transferir la teva inversió encara no és inversora, Oikocredit confirmarà per escrit a la persona si compleix els requisits. Si els compleix, iniciarem el procés per incorporar-la com a inversora.

  Més preguntes
 • Puc invertir per a algú altre, per exemple com a regal?

  Pots sol·licitar transferir (part de) la teva inversió a una altra persona. Consulta la resposta a la pregunta “Puc transferir la meva inversió a algú altre?”. No és possible fer una transferència des del teu compte bancari personal a un compte d‘inversió en Oikocredit d'un altre inversor/a en Oikocredit, ja que només podem acceptar un compte bancari de referència per cada compte d'inversió en Oikocredit.

  Més preguntes
 • Els nens i nenes poden convertir-se en inversors?

  Per invertir en Oikocredit cal tenir com a mínim 18 anys. No obstant això, Oikocredit permet a les persones inversores obrir un compte d’inversió al seu propi nom i designar-lo per a un/a menor d'edat.
  El nom del nen o nena figurarà al compte d’inversió, juntament amb el nom de la persona que l'ha obert. La propietària del compte d’inversió segueix sent la persona que va comprar la inversió.
  Quan el/la menor designat/da compleixi els 18 anys, es pot transferir la propietat legal de la inversió, sempre que s'aprovin les comprovacions d'elegibilitat i d'identitat.

  Més preguntes
 • Puc obrir un compte conjunt amb una altra persona?

  Sí, poden obrir comptes d’inversió conjunts dues persones que tinguin almenys 18 anys, visquin al mateix país i tinguin un compte bancari conjunt que utilitzaran per invertir en Oikocredit. Qualsevol de les dues persones inversores tindrà dret a actuar individualment en nom dels cotitulars del compte d’inversió sense requerir el consentiment explícit de l'altra.

  Més preguntes

Altres preguntes freqüents:

 • Quan inverteixo a Oikocredit, a què estic donant suport?

  Oikocredit es va establir el 1975. El nostre domicili social es troba a Amersfoort, Països Baixos.
  Com a cooperativa, Oikocredit té organitzacions membre a tot el món.
  Quan inverteixes a Oikocredit estàs comprant un instrument de capital sense dret a vot regit per la llei holandesa anomenat participació. Els drets de vot els tenen les nostres organitzacions membre.
  Amb els diners recaptats dels nostres inversors i inversores, Oikocredit ofereix préstecs, inversions en capital i desenvolupament de capacitats a organitzacions que ofereixen productes i serveis per satisfer les necessitats de les persones i comunitats de baixos ingressos. Anomenem aquestes organitzacions les nostres “organitzacions sòcies”.
  Les nostres organitzacions sòcies creen oportunitats perquè les persones de baixos ingressos augmentin la seva renda, els seus estalvis i cobertura d'assegurances, creïn empreses més sòlides i accedeixin a recursos per invertir en un futur sostenible per a elles i les seves famílies.
  Com a inversor/a, formes part de la nostra comunitat global de persones inversores que volen utilitzar els seus diners amb finalitats socials. Pots convertir-te en soci/a de les nostres Associacions de Suport d'Oikocredit al nostre país. Aquestes reuneixen les persones inversores del seu territori i les informaen sobre la feina d'Oikocredit i la de les seves organitzacions sòcies. Les associacions de suport també promouen l'educació en desenvolupament sostenible juntament amb Oikocredit i serveixen com a portaveu de les seves persones sòcies. Llegeix més a la pregunta “Quins avantatges té fer-se soci/a de l'associació de suport local?”.

  Més preguntes
 • Oikocredit és una entitat financera regulada?

  Oikocredit no té llicència com a banc ni com a fons regulat perquè no som cap de les dues coses. Les nostres activitats no estan supervisades pel regulador financer dels Països Baixos (AFM) ni per altres reguladors financers. El nostre fullet està aprovat per l'AFM i ens audita habitualment una firma d'auditoria reconeguda internacionalment.

  Més preguntes
 • Puc triar les organitzacions sòcies a les quals dóna suport Oikocredit?

  No. Els experts i expertes locals i la direcció d'Oikocredit trien les organitzacions sòcies a les quals donem suport.
  Oferim finançament i desenvolupament de capacitats a organitzacions sòcies de més de 30 països i en una varietat de sectors, com ara la inclusió financera, l'agricultura i les energies renovables.
  Les consideracions a l'hora d'escollir organitzacions sòcies inclouen una valoració sobre la forma en com podem tenir el màxim impacte amb els diners dels nostres inversors i inversores, i la diversificació dels riscos per a les persones inversores.

  Més preguntes
 • Quins avantatges té fer-se soci/a de l'associació de suport local?

  Formar part d'una associació de suport local et permet accés a major informació sobre el sector de les finances ètiques en general i sobre el treball d’Oikocredit en concret. També et permet participar en diverses activitats i esdeveniments exclusius per a les persones sòcies de les associacions de suport. I finalment, les associacions de suport també són el teu canal de participació en els òrgans de decisió de la cooperativa Oikocredit.

  Més preguntes
 • Què passa si tinc una queixa?

  Sempre intentem oferir-te el millor servei possible. Si no estàs satisfet/a amb el servei que has rebut, sempre pots contactar amb nosaltres a invertir@oikocredit.org.

  Si vols parlar amb algú, envia'ns un correu electrònic a invertir@oikocredit.org amb les hores en què prefereixes que et truquem i el teu número de telèfon. Farem tot el possible per adaptar-nos a les teves preferències.

  Més preguntes
 • Què passa si no trobo la resposta a la meva pregunta?

  Pots posar-te en contacte amb nosaltres amb les teves preguntes a invertir@oikocredit.org.

  Si vols parlar amb algú, envia'ns un correu electrònic a invertir@oikocredit.org amb les hores en què prefereixes que et truquem i el teu número de telèfon. Farem tot el que puguem per adaptar-nos a les teves preferències.

  Més preguntes

A punt per generar un impacte amb els teus diners?