Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

El mercat de Cocovico millora la vida de les dones de Costa d'Ivori

El mercat de Cocovico millora la vida de les dones de Costa d'Ivori

Costa Ivori 1.jpgdilluns, 10 de de novembre de 2014

Proporcionant un crèdit, Oikocredit no només contribueix a millorar la vida de nombroses dones comerciants a Costa d'Ivori, sinó que també realitza una enorme contribució al desenvolupament social i econòmic del país.

 Zian Lou Bonan ven diverses fruites i verdures al mercat de Cocovico a Abidjan, Costa d'Ivori

Durant els anys 80, moltes dones arribaven a finals de mes venent verdures als carrers d'Abidjan, la ciutat més gran de Costa d'Ivori. Tot i així, les autoritats amenaçaven repetidament de retirar moltes de les tendes d'aquestes dones, provocant que treballessin diàriament sota un clima d'incertesa. La situació va empitjorar degut a les crisis polítiques, que van causar un malestar profund en el país.

Poc abans del cop d'estat de 1999, algunes dones comerciants es van apropar a l'oficina local d'Oikocredit. Juntament amb set dones més, havien establert la cooperativa Cocovico, per dones comerciants de fruites i verdures, amb l'objectiu d'assegurar un lloc de treball segur - un mercat. Per fer-ho, tot i així, les dones necessitaven capital.

Oikocredit com els pioners financers

Mariam Dao (dreta) amb la presidenta de Cocovico, Madam BottiQuan les dones es van apropar per primer cop a l'oficina d'Oikocredit, els membres es van adonar de seguida que a més de millorar la vida de les comerciants, un nou mercat també tindria un impacte social més extens. La representant de l'Àfrica Occidental, Mariam Dao, va dir: "estàvem buscant un inversor per co-finançar aquest projecte amb Oikocredit, però ni tant sols nosaltres en vam poder trobar un. Cap banc volia assumir tots aquests reptes." A més a més del fet que la majoria de les gairebé 200 membres de Cocovico eren analfabetes, també hi havia l'alt cost de construir un mercat.

Oikocredit es manté tot i la crisi

El cop d'estat de 1999 va anar seguit d'una guerra civil que va fer impossible a Oikocredit i la cooperativa Cocovico poder operar. Malgrat l'encara volàtil i incerta situació social, Oikocredit va decidir tirar endavant amb el finançament, desemborsant el primer tram del crèdit a Cocovico el 2004. Un expert contractat per Oikocredit va supervisar la construcció del mercat, que finalment va obrir el 2008.


2000 comerciants, homes i dones

El mercat, que està situat al cor d'Abidjan al districte de Cocody, ha evolucionat cap a un concorregut eix central on es comercia amb fruita, verdura, peix i carn. La varietat de productes venuts inclou de tot des de cosmètics fins a teixits i objectes domèstics. Avui, el mercat proporciona un ambient segur i net per uns 2000 comerciants.


Protecció durant la guerra civil

Mercat de Cocovico, finançat amb criteris de banca èticaFins i tot durant el conflicte més recent que, després de les eleccions, va costar la vida d'unes 3.000 persones entre desembre de 2010 i abril de 2011, Oikocredit va continuar donant suport a les dones. Cocovico va ser l'únic mercat de la capital que va seguir venent productes durant aquells temps difícils. Per 600 dones i nens, el mercat també va convertir-se en un refugi segur. Avui, aquest punt de comerç floreix novament, amb cada vegada més comerciants establint-se al seu voltant. El suport constant i la flexibilitat en els termes de repagament, juntament amb la dura feina de les infatigables dones de Cocovico, han estat crucials pel seu èxit. "Si vols donar suport a la gent, no té sentit que et posis per davant seu", explica Mariam. El mateix passa amb Costa d'Ivori. "L'època colonial ha quedat enrere. Ara hem de trobar el nostre propi camí. Hem de descobrir qui som", expressava Mariam. Cocovico és només un exemple de com ho estan aconseguint.

« Enrere