Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Potenciar la nostra missió: Mirjam 't Lam sobre la nova manera d'invertir

« Enrere

Potenciar la nostra missió: Mirjam 't Lam sobre la nova manera d'invertir

Mirjam 't Lam cropped.jpgdilluns, 12 de de juny de 2023

Oikocredit ha introduït recentment un nou model de captació de capital en la majoria dels països en els quals atreu inversions. El nou model permet a qualsevol individu o organització elegible invertir directament en la cooperativa. La Directora General d'Oikocredit, la Mirjam 't Lam, ens explica com va sorgir el nou model de captació de capital de la cooperativa.

Per què Oikocredit va buscar un nou model?

Com a Oikocredit, volem continuar complint la missió de la cooperativa. Si observem el món que ens envolta, veurem desigualtats creixents, incerteses cada vegada més grans i persones en països de baixos ingressos que sofreixen l'impacte del canvi climàtic i els desastres naturals.

Tenint això en compte, hem analitzat el nostre model de captació de capital i la manera d'emprar els fons que ens confien les persones inversores de la millor manera possible, ara i en el futur. Això ens ha portat a canviar el model de captació de capital, que havia estat un model desenvolupat orgànicament en diferents països. Amb el nou model, podrem simplificar la manera de captar capital de les persones inversores i, d'aquesta manera, prestar un millor servei a la nostra missió.

Què hi haurà de nou per a les persones inversores amb aquest model de captació de capital?

Només una cosa principal és nova per a les persones inversores: la inversió directa en la cooperativa, en lloc d'invertir a través d'una associació de suport d'Oikocredit o de la Fundació Accionarial d'Oikocredit Internacional (OISF).

El nou model de captació de capital permet ara a les persones inversores de diferents països formar part de la mateixa comunitat global, en les mateixes condicions.

Per què Oikocredit no va introduir abans un model estandarditzat?

Quan Oikocredit va començar fa gairebé 50 anys, es van fundar associacions de suport en diversos països. Cada país o regió va desenvolupar la seva pròpia identitat d'acord amb els valors generals d'Oikocredit i amb les lleis i reglaments locals. Durant molt de temps, aquest model divers va funcionar molt bé. Però en els últims anys, la creixent regulació ha fet més difícil gestionar un model que diferia d'un país a un altre.

Si ens fixem en el que està ocorrent en el context europeu, hem assistit a una gran harmonització de les lleis europees, la qual cosa ha donat a organitzacions com la nostra la possibilitat de seguir una llei i actuar a tota Europa. Aquesta harmonització i col·laboració dels governs ens permet ara tenir un producte uniforme, la participació, en diversos països. Fa diversos anys, això no hauria estat possible.

Com contribueix el nou model de captació de capital a l'estratègia d'Oikocredit?

Si ens fixem en la nostra estratègia 2022-2026, volem assegurar-nos que, amb els diners que se'ns confia, marquem la diferència en els mitjans de subsistència de les persones amb rendes baixes. Volem que siguin més resilients, així com les comunitats en les quals viuen. En crear un model de captació de capital més unificat, esperem poder alliberar més capacitat per a associacions i projectes que beneficiïn a aquestes comunitats.

Les persones inversores poden trobar-se i agrupar-se com una comunitat en suport de la nostra missió. Amb el nou model de captació de capital, els nostres inversors i inversores ara invertiran directament en la cooperativa a través de participacions i passaran a formar part de la comunitat global d'Oikocredit, al mateix temps que romandran connectades amb la seva comunitat local a través de les associacions de suport. És bo que el nou model ens permeti establir una connexió més directa entre les comunitats dels nostres beneficiaris finals, organitzacions sòcies i les nostres persones inversores i associacions de suport.

Canvia el nou model de captació de capital la forma en què Oikocredit treballa amb les seves organitzacions sòcies?

No canvia com treballem amb elles. El que té de bo el nou model és que podem continuar fent costat a les nostres organitzacions sòcies en el futur. En crear el que creiem que és un model més preparat per al futur, hi ha més seguretat de finançament de les nostres persones inversores cap a les nostres organitzacions sòcies. Això dona a les nostres organitzacions sòcies i al nostre personal que facilita aquest treball, la confiança que poden continuar col·laborant per al compliment de la nostra missió durant els pròxims anys.

De què et sents orgullosa després de la preparació d'aquest model?

Estic realment orgullosa que estiguem avui aquí amb un nou model de captació de capital llançat en gairebé tots els nostres països d'afluència activa de fons.

En el nou model, tenim un únic canal a través del qual podem demanar a les persones inversores que inverteixin diners i assegurar-nos d'invertir aquests diners en les nostres organitzacions sòcies, perquè puguin empoderar a les persones amb baixos ingressos amb els productes, serveis i oportunitats que necessiten.

Que ho hàgim aconseguit, com a cooperativa, és una cosa de la qual em sento orgullosa. Hem emprès aquest viatge i practicat els principis de la cooperativa. Hem col·laborat bé i hem arribat a un model més senzill per a les persones inversores, que permet a la cooperativa invertir al Sud Global per a millorar els mitjans de vida de la gent.

En què esperes centrar-te properament?

Amb la simplificació i estandardització del procés d'inversió per a totes les persones inversores, espero que tinguem més temps per a millorar el compromís. Podem interactuar amb els nostres inversors i inversores a través de les associacions de suport, però també digitalment. Millorarem les comunitats locals de persones inversores, així com la gran comunitat mundial, la qual cosa està d'acord amb la nostra estratègia. Espero que aquest sigui el pròxim pas.

En l'altre extrem de l'espectre, amb les nostres organitzacions sòcies, ens centrarem en permetre'ls fer el seu treball en els temps més incerts que el món està experimentant actualment. Volem assegurar-nos que les nostres organitzacions sòcies estan equipades per a prestar un millor servei als seus beneficiaris finals. Treballarem per a mostrar aquests assoliments, de manera que puguem celebrar i sentir-nos orgulloses de ser una cooperativa que pot facilitar comunitats resilients i capacitar a les persones d'aquestes comunitats per a millorar els seus mitjans de vida.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

abril 2024

març

febrer

gener

desembre 2023