Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Tancar la bretxa del microcrèdit per a les empresàries costa-riquenyes

« Enrere

Tancar la bretxa del microcrèdit per a les empresàries costa-riquenyes

GRAM-CR-008.jpgdivendres, 08 de de març de 2024

En el Dia Internacional de la Dona, destaquem el treball de l'Associació Grameen Costa Rica, sòcia d'Oikocredit que està ajudant a reduir la bretxa de gènere en el crèdit.

La Myriam Montenegro va començar el seu negoci fa deu anys, a l'edat de 48, venent pijames i roba per a nens a amics i coneguts des de la seva casa als afores de la ciutat de Cartago, a Costa Rica. Els seus clients li demanaven sovint altres articles i l'emprenedora costa-riquenya es limitava a respondre que podia proporcionar-los el que necessitessin, ampliant el seu catàleg de productes.

"M'han demanat material escolar, samarretes, mitjons i coses que veuen en les revistes, com una crema, una colònia i un xampú. Qualsevol cosa que em demani el client, intento trobar-la. Sempre intento complaure al client", diu la Myriam.

Va ampliar el seu negoci per a satisfer la demanda, treballant amb el seu marit i altres membres de la família per a aconseguir i lliurar els productes.

Davant la falta d'efectiu per a pagar els subministraments, va recórrer a l'Associació Grameen Costa Rica, sòcia d'Oikocredit.

La Myriam Montenegro, clienta final de Grameen



Préstecs col·lectius per a crear un impacte social

Fundada el 2006 i part de la Fundació Grameen, l'Associació Grameen Costa Rica és una organització de microfinançament social sense ànim de lucre que ofereix microcrèdits a dones en situació de vulnerabilitat econòmica perquè desenvolupin o posin en marxa un negoci. Utilitza un model de préstecs grupals, en el qual la garantia social en forma de pressió entre iguals assegura que els individus del grup retornin els seus préstecs.

La Myriam va conèixer Grameen Costa Rica quan es va crear un grup al seu poble fa 10 anys. Es va unir a un segon grup de prestataris dos anys després.

"Vaig començar a Grameen amb la idea d'ampliar el meu negoci oferint més productes. Utilitzo els préstecs per a finançar la compra dels productes que demanen els meus clients", diu la Myriam. Després de retornar amb èxit el seu primer préstec de 100.000 CRC (180 euros), n’ha subscrit un altre de 675.000 CRC (1.215 euros).

"Els préstecs Grameen m'han ajudat molt en les èpoques de major demanda, per exemple entorn del Dia de la Mare i del Pare i per Nadal, i han funcionat bé", afirma.

Ara vol tenir la seva pròpia botiga, on pugui exposar els productes i oferir un millor servei al client.

L'Associació Grameen Costa Rica i la Fundació Grameen formen part de la família d'organitzacions Grameen, una xarxa mundial de microfinançament. L'objectiu de la fundació és capacitar a les dones de comunitats de baixos ingressos per a construir vides sense pobresa ni fam.

La gerent de Vendes de Grameen, la Kristel Sancho, mostrant els sobres que contenen els estalvis dels membres del grup de la Myriam.



Ajudar les empresàries a accedir al finançament

Les microempreses i les petites i mitjanes empreses (mipimes) propietat de dones s'enfronten a un dèficit de crèdit estimat entre 1,4 i 1,7 bilions de dòlars, segons la Corporació Financera Internacional. Més de 740 milions a tot el món no tenen accés a serveis financers, segons el Banc Mundial.

Costa Rica obté una puntuació de 0,79 en l'índex de bretxa de gènere del Fòrum Econòmic Mundial. Això significa que les dones del país tenen un 21% menys d'oportunitats que els homes.

Empoderar les dones empresàries ha estat un pilar fonamental del treball d'Oikocredit des de la seva creació el 1975. Avui dia, la majoria de les nostres organitzacions sòcies centren específicament les seves activitats en les dones.

Entre elles es troba la Fundació Grameen, que treballa en 16 països «àncora» i en uns altres 13 països «associats» d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.

"Grameen busca empoderar i fer costat a les dones emprenedores en zones de risc social, perquè puguin tirar endavant els seus negocis. No sols a través del crèdit, sinó també de l'assessorament i la formació", afirma la Kristel Sancho, directora comercial de Grameen Costa Rica.

En la nació centreamericana, Grameen Costa Rica ofereix una àmplia gamma de diferents tipus de productes de microfinançament. Els préstecs es concedeixen a terminis que oscil·len entre tres mesos i tres anys, amb un màxim de 4 milions de CRC (7.180 euros).

L'organització sense ànim de lucre ha invertit fins ara 6.100 milions de CRC (8,5 milions d'euros) en les dones empresàries de Costa Rica, arribant a 34.776 clients en 400 centres repartits per tot el país.

La Kristel diu que els nous membres arriben a l'organització sense ànim de lucre a través de recomanacions de grups comunitaris existents i de les xarxes socials. "Ara mateix estem en un projecte de creixement a nivell nacional", afirma. "Estem ampliant la cobertura que tenim a nivell de Costa Rica".

La gerent de Vendes de Grameen, la Kristel Sancho, conversant amb la Karla Patricia Velásquez Carvajal, receptora d'un microcrèdit que va utilitzar per a posar en marxa la seva petita botiga.

Els clients de Grameen utilitzen els préstecs per a crear-se un mitjà de vida, per exemple per a posar en marxa o ampliar petits negocis. Utilitzen els ingressos d'aquestes empreses per alimentar les seves famílies, pagar les matrícules escolars i l'atenció sanitària, i fer créixer els seus negocis, diu l'organització sense ànim de lucre en el seu lloc web.

Creixent pas a pas: La història de la María

La María de los Ángeles Monjes Segura, de 41 anys, de la comunitat de Barrio Nuevo, va sentir parlar de Grameen a la seva cunyada. Va començar el seu propi grup Grameen amb dones que vivien en la zona perquè el grup de la seva cunyada estava massa lluny.

La María és una emprenedora en sèrie. Va començar a treballar per a si mateixa fa 12 anys com a perruquera. Quan el negoci va créixer, va començar a ensenyar a altres dones a tallar i pentinar els cabells. Al mateix temps, va començar a estudiar pedicura i podologia. Ara ha posat en marxa un negoci de costura que, segons diu, s'ha convertit en un gran èxit.

La primera vegada que va demanar un préstec a Grameen va ser fa 10 anys. Després d'una pausa pel naixement del seu fill, va tornar a treballar i va demanar més préstecs per a ampliar el seu negoci.

"Els préstecs de Grameen han estat molt útils", diu la María. "Vaig començar amb un petit préstec. Amb ell vaig comprar els meus instruments, les tisores i la planxa de cabells. Després de guanyar diners amb ells, vaig demanar un altre préstec per a comprar productes de bellesa".

L'èxit del seu negoci de venda al detall va impulsar la María a ampliar la seva botiga i a invertir en formació. "Els préstecs em van ajudar a estudiar, a comprar i a establir-me", diu. "Per a tots els esforços que he anat desenvolupant, Grameen ha estat un gran suport".

La María de los Ángeles al seu negoci

Ajudar dones com la María a construir una vida millor per a elles i les seves comunitats és clau per al treball de Grameen. I per a la Kristel, resultats com aquests són els que la fan anar a la feina cada dia amb il·lusió.

"Treballar a Grameen em permet veure molts somnis fets realitat, veure el progrés i els canvis que aconsegueixen fer tant a nivell personal com a nivell de les seves famílies. I òbviament a nivell de la comunitat. Per a mi és la major satisfacció", afirma. "Per això sento que aquest és el lloc on haig de ser".

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

abril 2024

març

febrer

gener

desembre 2023