Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Contribuir a la generació d'energia neta, un dels objectius d'Oikocredit

« Enrere

Contribuir a la generació d'energia neta, un dels objectius d'Oikocredit

RE-BAO-CI-19.jpgdilluns, 29 de de gener de 2024

El passat 26 de gener es va celebrar el dia de l'energia neta. Segons les Nacions Unides, l'energia afronta un doble desafiament: no deixar ningú enrere i protegir el planeta. Per aconseguir tots dos objectius, la clau està en l'energia neta i distribuïda.

En un món en lluita contra el canvi climàtic, l'energia neta redueix emissions i té la capacitat de distribuir electricitat en aquelles comunitats a les que els manca l'accés a fonts d'energia de confiança. Actualment 675 milions de persones viuen en la foscor. A Àfrica Subsahariana són 4 de cada 5 persones. Resulten alarmants els casos de Burundi, el Txad o Sudan del Sud, on el percentatge de població sense llum s'elevava fins al 90%.

A l'hora d’encarar els problemes als quals s'enfronten les comunitats vulnerables és essencial abordar la connexió que existeix entre energia neta, desenvolupament socioeconòmic i sostenibilitat ambiental.

RE-BAO-CI-26. Cliente de sistema de iluminación solar fotovoltaica

Per exemple, en les poblacions sense accés a energia neta, la falta de seguretat de subministrament energètic suposa un obstacle per a l'atenció sanitària, l'educació, i el desenvolupament d'activitats econòmiques. A més, moltes regions amb pobresa energètica depenen en gran manera de combustibles fòssils contaminants per a la seva vida diària, la qual cosa perpetua la pobresa.

RE-BAO-CI-23_V2

És per això que Oikocredit, en el seu objectiu per millorar la qualitat de vida de les persones i contribuir al seu desenvolupament, finança el sector de l'energia renovable. Les inversions en energia renovable presenten diversos beneficis clau:

Sostenibilitat ambiental: La generació d'energia a partir de fonts renovables redueix dràsticament les emissions de diòxid de carboni i altres contaminants, contribuint així a la mitigació del canvi climàtic i la millora de la qualitat de l'aire.

Independència energètica: En diversificar les fonts d'energia, els països poden reduir la seva dependència dels combustibles fòssils importats, la qual cosa augmenta la seguretat energètica i l'estabilitat econòmica.

Generació d'ocupació: La indústria d'energies renovables crea ocupacions locals en la fabricació, instal·lació, operació i manteniment de sistemes i plantes, contribuint al creixement econòmic.

RE-BAO-CI-17. Equipo solar fotovoltaico doméstico de pequeño formato en África. Oikocredit.

Innovació tecnològica: La inversió en energia renovable impulsa la recerca i el desenvolupament de tecnologies més eficients i econòmiques, la qual cosa al seu torn accelera la transició cap a un sistema energètic sostenible.

Accés a energia en àrees remotes: Les energies renovables permeten portar electricitat a regions aïllades o amb infraestructures elèctriques limitades, millorant la qualitat de vida de les comunitats locals: la inversió en aquesta mena de projectes en molts casos porta amb si la inversió en les persones més necessitades, per la qual cosa s'aconsegueix un doble benefici social.

La història de la Fanignoro Silue suposa un exemple dels beneficis i una de les raons per les quals Oikocredit inverteix en energies renovables:

RE-BAO-CI-30. La Fanignoro Silue, clienta i usuària d'un sistema d'il·luminació solar fotovoltaica

La Fanignoro Silue va rebre el seu kit solar domèstic Baobab l’any 2019. La Fanignoro és una remeiera tradicional, vídua i amb sis fills i filles. Quan va construir la seva casa, el barri no tenia connexió a la xarxa elèctrica. Amb els tres llums solars, els seus fills i filles van poder estudiar. Al costat de la seva casa està construint habitacions per llogar. Ens explica amb un ampli somriure que el seu major desig és tenir un cotxe que funcioni amb energia solar, perquè li resulti més fàcil visitar als seus pacients que viuen en zones remotes.

RE-BAO-CI-07. Personal tècnic de Baobab + revisant kits solars.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

abril 2024

març

febrer

gener

desembre 2023