Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Empoderar les dones crea un món equitatiu i just

« Enrere

Empoderar les dones crea un món equitatiu i just

Fin’Elledijous, 21 de de març de 2024

Les dones són el cor de les nostres comunitats, però continuen enfrontant-se a un ampli ventall de barreres econòmiques i socials. En aquest article aprofundim en les solucions a tals barreres.

Les dones tenen menys oportunitats de participació econòmica que els homes, menor accés a l'educació bàsica i superior, i s'enfronten a majors riscos de salut i seguretat.

Invertir en les dones ha estat el nucli de la missió d'Oikocredit des de la nostra fundació el 1975. Aquest objectiu està en línia amb la nostra visió d'una societat justa. Treballem estretament amb moltes organitzacions sòcies que tenen una majoria de clients dones i els ajudem a ampliar les seves capacitats. Al mateix temps, reconeixem i promovem els arguments que les dones han de presentar en la taula de presa de decisions.

Arguments a favor de la inclusió financera

La bretxa mundial de gènere se situa en el 68,4%, segons l'anàlisi 2023 del Fòrum Econòmic Mundial sobre 146 països. L'informe mesura la paritat de gènere en quatre fronts: participació i oportunitats econòmiques, educació, salut i supervivència, i apoderament polític. Al ritme actual de progrés, es calcula que es trigaran 131 anys a tancar la bretxa.

Les recerques demostren que la inclusió financera de les dones millora les condicions econòmiques de les seves famílies i de les comunitats en el seu conjunt. Segons l'Organització Internacional del Treball, les dones tendeixen a contribuir amb una major proporció dels seus ingressos al consum familiar que els seus homòlegs masculins. Per tant, ampliar la inclusió financera de les dones també beneficia a les llars, les comunitats i la societat.

CAFEAL-CR-029

Quan les dones participen plenament en l'economia, els resultats tangibles inclouen la creació d'ocupació, la innovació, la millora de la productivitat i el creixement econòmic sostenible, així com el compliment dels drets humans de les dones. Només amb una mesura, l'avanç de la igualtat de gènere pot augmentar el producte interior brut (PIB). Segons l'Institut Europeu de la Igualtat de Gènere, el PIB per càpita podria augmentar del 6,1% al 9,6%.

Tancar la bretxa de gènere només als països de l'OCDE podria donar a l'economia mundial un impuls de 7 bilions de dòlars, segons Moody's Analytics.

Com ajuda Oikocredit a empoderar les dones

Oikocredit contribueix activament als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides en diversos fronts. Som particularment actius respecte a l’ODS 5, que apunta a aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nenes.

Invertim en organitzacions sòcies acuradament seleccionades d'Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica i contribuïm a la seva capacitació per a promoure l'apoderament econòmic de les dones i reduir la bretxa de gènere en la inclusió financera. A l'hora de formalitzar els contractes finals, la nostra avaluació de diligència deguda de les organitzacions sòcies potencials aplica indicadors rellevants en matèria de gènere, com una política de no discriminació, l'apoderament de les dones en el lloc de treball i la representació femenina en els nivells de direcció i consell d'administració.

Hem desenvolupat un sistema de puntuació mediambiental, social i de governança (ESG, per les seves sigles en anglès) que s'aplica des del 2010 per a racionalitzar i harmonitzar l'avaluació de l'acompliment social de les nostres organitzacions sòcies en els diferents equips, regions i països en els quals treballem. La primera puntuació ESG ja tenia en compte elements de diversitat de gènere i representació femenina a tots els nivells dins de les organitzacions amb les quals treballem.

El nostre Informe d'Impacte 2023 assenyala que el 87% dels 42,2 milions de clients atesos per les nostres organitzacions sòcies d'inclusió financera eren dones. De fet, la igualtat de gènere és un objectiu per a més de tres quartes parts d’aquestes organitzacions sòcies en inclusió financera (79%) i agricultura (77%) respectivament.

Un exemple del nostre recent treball per avançar en la paritat de gènere és la nostra recent inversió en el primer Bo Social de Diversitat i Inclusió emès a l'Equador per la nostra organització sòcia de llarga durada Cooperativa Jardín Azuayo, juntament amb l’IDB Invest. Aquest és el primer bo en el món que té incentius vinculats a la consecució d'objectius socials, en termes d'ampliar el finançament a les micro, petites i mitjanes empreses (mipymes) dirigides i/o propietat de dones, indígenes, migrants, persones de baixos ingressos i/o persones amb baixos nivells d'educació. Els incentius inclouen una bonificació monetària si s'aconsegueixen els objectius, així com serveis d'assessorament, per exemple per a avaluar i millorar les decisions creditícies cap a les dones i els grups infrarepresentats.

Els incentius inclouen una bonificació monetària si s'aconsegueixen els objectius, així com serveis d'assessorament, per exemple per a avaluar i millorar les decisions creditícies cap a les dones i els grups infrarepresentats.

IDFF-IN-088

D'altra banda, hem estat un dels primers inversors en la plataforma índia de tecnologia financera Kaleidofin.

Aquesta empresa emergent utilitza tecnologia digital per a oferir productes d'estalvi, préstecs i assegurances a persones amb baixos ingressos que estan desateses per les institucions financeres tradicionals. Al voltant del 98% dels seus clients són dones.

I a l’Àfrica, Oikocredit es va convertir en el primer prestador internacional a fer costat a Fin’Elle, una institució de microfinances de Costa d'Ivori que se centra en oferir préstecs de microfinances i mesofinances a mipymes propietat de dones. El 2021, Oikocredit va acordar un préstec de 2,3 milions d'euros a Fin’Elle.

Com a part del nostre abast de desenvolupament de capacitats, treballem per equipar les organitzacions sòcies amb les eines que necessiten per a integrar la igualtat de gènere.

En tota la nostra xarxa, vam ajudar a crear capacitats en 67 organitzacions de 16 països al llarg de l’any 2022.
Per exemple, amb el projecte Women's Innovation for Sustainable Enterprises (Wise) a Ghana, Oikocredit cerca augmentar l'accés a l'apoderament econòmic, el benestar i el creixement econòmic inclusiu per a les dones. Durant dos anys, Oikocredit va treballar amb un consultor local per a capacitar a 31 membres del personal de cinc organitzacions sòcies d'inclusió financera per a crear i millorar productes i serveis financers dissenyats per a aproximadament 12.000 dones a les regions de Ahafo, Bono, Bono East i Northern regions. Malgrat un entorn macroeconòmic complex, el projecte ja ha arribat al 22% del seu públic objectiu, amb l'objectiu d'arribar a més dones en els pròxims mesos.

KOM-ID-40

Foment del lideratge femení en el sector del microfinançament

Els temes de la diversitat de gènere i el lideratge de les dones a nivell institucional són fonamentals per al nostre compromís amb les organitzacions sòcies. La inclusió financera de les dones és un tema important en les eines de recopilació de dades que hem desenvolupat en l'última dècada. També recopilem i comuniquem casos d’empresa perquè les organitzacions promoguin el lideratge femení.

Les organitzacions de microfinançament dirigides per dones són fonamentals per a defensar la igualtat de gènere. Al voltant del 34% de les nostres organitzacions sòcies de microfinançament tenen almenys un 50% de dones en els seus càrrecs directius, i aquest percentatge s'ha mantingut relativament estable en els últims anys.

En comparació, el 2021 les dones ocupaven el 21% dels llocs en els consells d'administració i el 19% dels llocs d'alta direcció en les institucions de serveis financers mundials.
Tenir més dones líders i més dones en la força de treball no és només una cosa que és "bo de tenir". Les organitzacions inclusives atreuen i retenen el talent, i les persones treballadores que se senten realment valorades estan més satisfetes amb el seu treball, la qual cosa pot augmentar la productivitat. Una plantilla més diversa permet tenir en compte opinions i experiències més diverses, la qual cosa pot ajudar a desenvolupar productes que s'ajustin millor a les necessitats dels clients.

A més, augmentar la presència de dones en la direcció pot influir en els resultats financers i comercials de les organitzacions. El lideratge femení ajuda al fet que les organitzacions se centrin més en el client, redueix el risc de la cartera i millora la productivitat i la retenció del personal, entre altres efectes.

IDFF-IN-095_2

L'anàlisi de regressió de les dades recopilades de les organitzacions sòcies d’Oikocredit entre el 2012 i el 2022 mostra que, en els últims anys, els proveïdors de serveis d'inclusió financera amb més dones en la direcció tenen moltes més probabilitats d'atendre clientes, oferir una gamma més àmplia de productes i serveis als seus clients i tenir la reducció de la pobresa com a objectiu social. Sorprenentment, la diferència en els resultats desitjats i en els indicadors de la capacitat de les Institucions Microfinanceres (IMF) per a atendre els seus clients només s'observa en les organitzacions en les quals les dones estan representades en tots els nivells de lideratge, tant en el consell com en l'alta direcció.

Clarament, la diversitat de gènere en el lideratge està correlacionada amb indicadors de bones decisions per als clients finals.

Compromeses amb l'autonomia de la dona

L'exclusió financera continua sent un problema urgent, especialment per a les dones.

A Oikocredit, imaginem una societat global justa en la qual els recursos es comparteixin de manera sostenible i totes les persones tinguin les opcions que necessiten per a crear una vida digna.

Durant gairebé 50 anys, hem reconegut que les dones són essencials per a aconseguir aquesta visió, i seguim compromeses amb la promoció de la diversitat de gènere i la inclusió en tot el nostre treball, a través de la inversió responsable, el desenvolupament de capacitats i la promoció del lideratge de les dones.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

abril 2024

març

febrer

gener

desembre 2023