Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Oikocredit dóna suport a la Declaració per la Pau de la GABV

« Enrere

Oikocredit dóna suport a la Declaració per la Pau de la GABV

8D9F0C1F-D90F-4A58-87A2-D0B68F7E9D78.JPEGdimecres, 03 de d’abril de 2024

D'acord amb les seves arrels ecumèniques, Oikocredit manté el seu compromís de donar suport a un món just i pacífic en el qual els recursos es comparteixin de manera sostenible i totes les persones tinguin les opcions que necessiten per a crear una vida digna.

Oikocredit ha donat suport a la Declaració per la Pau emesa per la seva entitat sòcia, l'Aliança Global per a una Banca amb Valors (GABV, per les seves sigles en anglès). La declaració condemna la violència i insta les principals institucions financeres a desinvertir en el sector armamentístic. Es va emetre a Milà el 28 de febrer de 2024.

El sector financer mundial -inclosos els grans bancs, les grans companyies d'assegurances, els fons d'inversió, els fons sobirans, els fons de pensions i les institucions públiques- estan facilitant els conflictes militars amb almenys 1 bilió de dòlars invertits en la indústria armamentística entre 2020 i 2022, segons afirma la GABV en el seu nou informe, «Finance for War; Finance for Peace» (Finances per a la Guerra; Finances per la Pau).

La GABV és una xarxa de bancs independents que utilitzen les finances per aconseguir un desenvolupament econòmic, social i mediambiental sostenible. Oikocredit és soci estratègic de la GABV.

Juntament amb el llançament de l'informe, la GABV va presentar la Declaració de Milà: Una declaració per la Pau, en la qual s'insta les institucions financeres a desinvertir en la indústria armamentística i es rebutja que el finançament d'armes i armament respongui a cap definició de finançament sostenible.

En Martin Rohner, Director Executiu de la GABV, ha declarat: "La pau és una condició prèvia per a finançar un canvi social i mediambiental positiu. Per això el finançament de la indústria armamentística és contrària a qualsevol definició de finances sostenibles. I per això el moviment bancari basat en valors ha decidit no finançar armes. Demanem a la indústria financera que deixi d'alimentar la producció i el comerç d'armes. I comencem tots a beneficiar-nos de la pau, no de la guerra".

La Mirjam 't Lam, Directora General d'Oikocredit, va ser present quan es va emetre la declaració a Milà. "La crida de la GABV ressona profundament amb la pròpia missió i valors d'Oikocredit. Inspirada en les nostres arrels ecumèniques, Oikocredit imagina una societat global justa en la qual els recursos es comparteixin de manera sostenible i totes les persones tinguin les opcions que necessiten per a crear una vida digna. Continuem animant a la gent a invertir els seus diners de manera responsable i promovent la pau i la igualtat d'oportunitats, capacitant a les persones necessitades per a millorar les seves vides", va afirmar.

Creada per a promoure la pau i la solidaritat

Oikocredit es va crear el 1975 per a servir de canal d'inversió ètica que donés suport a la pau i la solidaritat universal. La idea de la cooperativa va néixer diversos anys abans, en la reunió de 1968 del Consell Mundial d'Esglésies. En aquell moment, qüestions com l'apartheid a Sud-àfrica i la guerra del Vietnam estaven causant un malestar generalitzat i els membres de les esglésies volien utilitzar les inversions eclesiàstiques per a promoure la pau i el desenvolupament inclusiu.

Els últims anys han demostrat que l'enfocament d'Oikocredit és més important que mai. Encara que Ucraïna i Gaza han acaparat els titulars, els conflictes continuen sent omnipresents i generalitzats a tot el món, però sovint no acaparen una gran atenció mediàtica.

S'estima que una de cada sis persones ha estat exposada a un conflicte a tot el món des de principis de 2024, segons la iniciativa de cartografia de crisis Armed Conflict Location & Event Data Project. L'any passat es van registrar més de 147.000 successos conflictius i almenys 167.800 víctimes mortals.

D'altra banda, l'informe Índex de Pau Global 2023 estima que el nombre total de morts relacionades amb conflictes gairebé es va duplicar el 2023, amb un augment del 96%.

Augmentar la resiliència enfront de la incertesa

El món ja està fent front a crisis en diversos fronts, des de l'impacte d'un clima canviant i la degradació del medi ambient fins als desastres naturals i les emergències sanitàries mundials i locals.

"Les persones amb baixos ingressos són sempre les més afectades pels conflictes i les catàstrofes de qualsevol tipus. Amb les nostres organitzacions sòcies, treballem per a construir una major resiliència enfront de la creixent incertesa", va afirmar la Mirjam 't Lam. "La pau és essencial per a fomentar la prosperitat i construir societats justes i equitatives. Oikocredit es va crear com una clara alternativa a la inversió en la guerra i els règims repressius i continuarem evitant les inversions relacionades amb les armes en suport de la creació d'un món pacífic on tots puguin crear una vida digna."

La visió de la banca basada en valors, representada per la GABV, es manté ferma contra el finançament de la producció o el comerç d'armes. Els 71 bancs membres de la GABV no tenen cap exposició material a la indústria armamentística, i més de dos terços (73%) han adoptat polítiques explícites per a excloure les armes de qualsevol tipus dels seus préstecs i inversions.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

maig 2024

abril

març

febrer