Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Tenint cura del cafè a Amèrica Llatina

Tenint cura del cafè a Amèrica Llatina

capucas-seasonal-worker.jpgdimecres, 05 de de març de 2014

Com a part del seu enfocament en l'agricultura, Oikocredit brinda suport a diverses cadenes de valor agrícoles, especialment, la cadena de valor del cafè a Amèrica Llatina. El cafè contribueix al voltant d'un 36% en la composició de la cartera agrícola total d'Oikocredit a Amèrica Llatina, la qual cosa el converteix en un sector principal per a la inversió en molts països. El cafè es conrea a Amèrica Llatina des de fa segles. Recentment, aquest important sector s'ha vist perjudicat per una malaltia d'origen fungós de ràpida propagació que pot arruïnar als agricultors. El fong produeix rovell que infecta a les fulles de la planta de cafè i fa que aquestes caiguin. A més, afebleix a la planta matant-la en els casos més extrems.

A Amèrica Llatina s'estima que el 40% de les plantacions de cafè han estat afectades pel rovell. Hondures, Costa Rica i Guatemala han declarat l'estat d'emergència a causa de l'impacte que aquesta malaltia ha tingut sobre la qualitat del cafè i, encara més important, sobre el benestar socioeconòmic dels petits productors. A causa de la gravetat de la situació, molts productors també s'enfronten a la difícil decisió de sacrificar la qualitat del cafè renovant les seves plantacions amb varietats de menor qualitat però més resistents a aquesta malaltia.


Aquest va ser el cas de la Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada (coneguda com CAPUCAS), finançada per Oikocredit i productora de cafè, a Hondures.
CAPUCAS produeix i comercialitza al voltant de 110.000 sacs de cafè verd a l'any dels quals el 95% es ven directament als mercats nord-americà i europeu. Capucas ha estat finançada per Oikocredit des de l'any 2010 i ha rebut diverses línies de crèdit per ampliar les seves instal·lacions i així satisfer la demanda internacional. Capucas va decidir continuar produint varietats de cafè selecte i d'alta qualitat per conservar el suport dels seus clients als Estats Units, Europa i Àsia.

Gerardo López (esquerra), responsable nacional d'Oikocredit Honduras i José Omar Rodríguez (dreta), gerent general de Capucas.

 


El gerent de país d'Oikocredit a Hondures, el Sr. Gerardo López, va dir que perquè CAPUCAS pogués prendre aquesta decisió van ser necessaris préstecs a més llarg termini per a la renovació de les collites atès que les plantes de cafè triguen al voltant de tres anys abans d'estar llestes per a la seva primera collita. «Amb l'objectiu de brindar suport als productors de cafè com CAPUCAS, Oikocredit va revisar la seva oferta de productes i va reprogramar els préstecs d'alguns productors», va explicar Gerardo. Així mateix, Oikocredit es va associar amb Sustainable Harvest, importador internacional de cafè, per finançar una sèrie de tallers i conferències a Amèrica Llatina sobre la gestió i control del fong del rovell. Diverses organitzacions finançades per Oikocredit han adoptat un enfocament proactiu en iniciar els seus propis programes de gestió del rovell. Capucas va organitzar un programa de renovació del cafè pels seus membres amb l'objectiu de renovar al voltant de 350 hectàrees de terres i oferir fons, plantes de cafè, productes agrícoles i assistència tècnica als productors i productores.
Oikocredit va finançar aproximadament el 60% del programa de CAPUCAS.


Encara que l'amenaça del fong del rovell de la fulla del cafè persisteix, Oikocredit continuarà donant suport a la cadena de valor del cafè, proporcionant finançament, capacitació i assistència tècnica a les organitzacions que finança. Capucas espera que els agricultors afectats pel rovell de la fulla del cafè recuperin tota la seva producció en un període de tres anys, tal com ha succeït amb moltes altres organitzacions a les que Oikocredit dóna suport a Amèrica Llatina.


Llegeix més sobre la Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada (en castellà)

Llegeix més sobre les iniciatives en les que participa Oikocredit per combatre el rovell de la fulla del cafè

« Enrere