Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Arribar a les àrees rurals d'Àfrica

Arribar a les àrees rurals d'Àfrica

adama-thiaw.jpgdimarts, 22 de d’abril de 2014

En els darrers anys, Oikocredit ha escollit Àfrica com una de les seves àrees d'inversió estratègica. Oikocredit hi té invertits en l'actualitat més de 70 milions d'euros en diversos sectors i planeja continuar la seva expansió en el futur. El finançament a empreses agrícoles i institucions de microfinances continuarà sent una part essencial de la seva cartera de préstecs. Les institucions de microfinances (IMF) en el continent africà exerceixen una funció clau en l'accés als serveis financers de molts microprestataris que viuen en àrees rurals amb escassa o nul·la presència d'entitats bancàries tradicionals.

Les organitzacions a les quals Oikocredit dóna suport, com Union des Mutuelles du Partenariat pour la Mobilisation de l’Epargne et du Crédit au Senegal (UM-PAMECAS), una institució de microfinances cooperativa de Senegal, donen finançament a llars rurals i de baixos ingressos que, en general, estan excloses del sector bancari. Encara que el 75% de la població de Senegal treballa en el sector agrícola, gran part de les àrees rurals del país no disposen de serveis com l'electricitat, aigua potable, equipament agrícola, reg o finançament. Aproximadament la meitat dels tretze milions d'habitants del país viu per sota del llindar de pobresa.
UM-PAMECAS es va establir inicialment el 1995 com un programa d'ajuda internacional per a petites cooperatives d'estalvi i crèdit. A l'any 2000, UM-PAMECAS es va institucionalitzar i, des de llavors, ha crescut fins a convertir-se en la segona IMF més gran de Senegal. Els seus beneficiaris són principalment agricultors, petits comerciants, microempresaris i petites i mitjanes empreses. Actualment, aquesta IMF ofereix productes d'estalvi i crèdit a més de 500.000 membres i clients, generant ocupació per a més de 500 persones, la meitat de les quals són dones.
UM-PAMECAS té més de 65 punts de venda que en la seva majoria es troben en àrees rurals o remotes, la qual cosa la distingeix d'altres IMF senegaleses. Això representa una gran diferència pels agricultors com Adama Thiaw, client d'UM-PAMECAS que viu en un lloc remot en el departament de Thiès. Adama té al voltant de tres hectàrees de terra on conrea tomàquets, pebrots, cebes, cogombres, castanyes de cajú i altres fruites i vegetals. Adama va obtenir el seu primer préstec a l'oficina prop del seu poble, el qual va ser usat per comprar un sistema de reg, fertilitzant i llavors. Adama diu que el préstec li va ajudar a ampliar el seu negoci. «Després vaig sol·licitar un segon préstec per comprar animals i farratge, i ara tinc cinc empleats que m'ajuden a la granja».

Adama Thiaw a la seva parcel·la. Fotografia: Jan Groenewold

Adama és només un exemple més de com l'accés al finançament pot tenir impacte en les persones que viuen a les àrees rurals. En els propers anys, Oikocredit augmentarà la seva activitat a noves regions de Senegal per així poder contribuir encara més al desenvolupament de tot el país.

« Enrere