Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Conrear cotó per a les comunitats

Conrear cotó per a les comunitats

IVO-CI-16.jpgdissabte, 04 de de juny de 2022

El conreu del cotó per part de les comunitats de l’Àfrica Occidental ha implicat millors infraestructures¹ i més oportunitats de feina, alhora que és una exportació essencial de la regió. Però la contribució més gran d’aquest cultiu és per a les persones a qui ha transformat la vida cap a millor.

Conegut com "l’or blanc" de la regió, el país aspira a produir més d’un milió de bales² de la fibra el 2022, fet que el convertirà en el segon major cultivador i exportador de cotó de l’Àfrica.

Les comunitats de Costa de Marfil que tenen èxit en el conreu del cotó acostumen a tenir majors taxes d’alfabetització³, accés a la sanitat i més igualtat d’oportunitats per a les dones, sobretot quan participen en tot el procés de cultiu.

Això no obstant, per desgràcia, molts cultivadors de cotó no tenen els coneixements ni recursos necessaris per tenir èxit, ni tampoc tenen accés als mercats per vendre’l.

L'agricultor Nabe Kobe cultivant cotó a la seva granja.

La creació d’Ivoire Coton

A Gbon, una petita ciutat situada al nord de Costa de Marfil, en Nabe Kobe, de 50 anys, conrea sis hectàrees de cotó amb la seva família.

Sense cap mena d’ajuda, en Nabe acostumava a arribar a final de mes tractant d’aplicar els mètodes de conreu que va aprendre dels seus pares. I a partir d’aquí, intentava vendre la seva collita a empreses públiques que processaven i comercialitzaven la fibra.

L’agitació política, però, i l’increment de la indústria del cotó van provocar la privatització del sector a finals dels 90, deixant a Nabe, i molts altres com ell, amb tones de matèria primera sense poder vendre.

Afortunadament, aquest difícil període⁴ del sector agrícola va portar a la formació d’Ivoire Coton el 1998, amb l’objectiu de donar suport als petits agricultors en tot el procés de cultiu del cotó, de principi a fi, i augmentar la producció de cotó al país.

Ivoire Coton és una empresa que s’esforça per millorar el nivell de vida de les comunitats agràries rurals. Ho fan promovent el desenvolupament de les explotacions, oferint formació i equipament als agricultors  proporcionant un marc perquè aquests millorin la productivitat i la qualitat del seu cotó.

Després que els agricultors cultivin el cotó, Ivoire Coton processa la matèria primera i comercialitza els productes semiacabats a compradors internacionals.

Ivoire Coton també participa en programes d’infraestructures que milloren l’accés a l’educació, creen i mantenen bombes hidràuliques de rec i augmenten els índexs d’alfabetització de les comunitats locals.

Las "desmutadoras" d'Ivoire Coton, que separen les llavors de cotó de la pelussa.

Socis per a l’impacte

Amb tot el suport que ha donat Ivoire Coton, el negoci d’en Nabe, ara, pot prosperar.

"El cotó té cura de la meva família", diu en Nabe.

Comença la seva temporada de conreu plantant les llavors que rep gratuïtament d’Ivoire Coton, que també li proporciona fertilitzants i altres materials que pot pagar després d’obtenir els beneficis del seu conreu.

A mesura que el conreu madura al camp, en Nabe assisteix a sessions de formació amb Ivoire Coton perquè l’ajudin a millorar el procés de conreu i collita. Quan arriba el moment de fer la collita de la fibra blanca i esponjosa de les plantes, li concedeixen un préstec perquè pugui contractar una ajuda adequada per la temporada.

Agricultors contractats per Nabe per cultivar el cotó.

Des de la creació d’Ivoire Coton, en Nabe i altres milers d’agricultors de Costa de Marfil han pogut veure créixer els seus negocis i comunitats.

Perquè Ivoire Coton continuï amb la seva gran tasca, l’empresa busca inversors apassionats per la seva missió de donar suport als petits agricultors.

Donat que s’alinea perfectament amb la missió d’Oikocredit de donar suport a les organitzacions per millorar la qualitat de vida de les persones o comunitats de baixos ingressos de manera sostenible, Oikocredit s’ha associat amb Ivoire Coton des del 2016.

¹ Gergely, Nicolas (2010). The cotton sector of Côte d’Ivoire: Africa Region working paper series (Report No. 130). World Bank Group, p. 44. https://documents.worldbank.org/curated/en/552341468247813306/The-cotton-sector-of-Cote-dIvoire 

² Archibald, Daniel (2021). Cote d'Ivoire: Cotton and Products Annual (Report No.IV2021-0001). USDA Foreign Agricultural Service, p. 1. https://www.fas.usda.gov/data/cote-divoire-cotton-and-products-annual-2  

³ Gergely (n1), p. 44. 

⁴ Archibald (n2),p. 33.

« Enrere