Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Comunicat de premsa de l’any fiscal 2018

Comunicat de premsa de l’any fiscal 2018

Annual report 2018 cover.jpgdimecres, 27 de de març de 2019

La cartera i el capital dels membres d’Oikocredit creixen en implementar la seva estratègia actualitzada

27 de març de 2019, Amersfoort, Països Baixos – Oikocredit, inversor d’impacte social i cooperativa mundial, amb oficines de representació a Barcelona, Bilbao i Sevilla, ha publicat avui els seus resultats anuals corresponents l’any 2018. Malgrat que el 2018 va ser un any de canvis per a Oikocredit, l’ingrés net de la cooperativa després d’impostos ha millorat comparat amb l’ingrés del 2017, augmentant tant els fons prestables com la cartera de finançament per al desenvolupament.

Resultats principals:

  • Resultat net consolidat de €1,3 milions (€18,4 milions el 2017)
  • Augment del 6% en els actius totals arribant als 1.292,9 milions d’euros (1.220 milions el 2017)
  • Augment del 6,6% en la cartera de finançament per al desenvolupament fins arribar als 1.046,6 milions d’euros (981,7 milions el 2017)
  • 143 socis actuals i potencials que es beneficien de programes d’assistència tècnica gratuïta per valor de 933.000 € (845.000 € el 2017)
  • Augment en un 6,5% en els fons prestables totals arribant a 1.228,2 milions d’euros(1.152,9 milions el 2017)
  • Els costos operatius van disminuir lleument en un 1,3%, sent aquests €37,1 milions (37,6 milions d’euros el 2017)
  • Dividend proposat de l’1% (1% el 2017)
  • Augment del nombre d’inversors fins a arribar a 57.000 inversors (56.000 el 2017)

Cartera en creixement i major concentració de les inversions

La cartera total de finançament del desenvolupament d’Oikocredit (préstecs i inversions de capital) va créixer fins a arribar a 1.046,6 milions d’euros el 2018, el que suposa un augment del 6,6% en comparació amb el 2017. El creixement de la cartera confirma l’orientació d’Oikocredit cap a projectes que treballen en inclusió financera, agricultura i energies renovables amb el fi d’ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones amb baixos ingressos.

Les inversions en inclusió financera, que constitueixen la major part de la cartera de finançament per al desenvolupament d’Oikocredit, van augmentar en un 5,5% arribant a 796,2 milions d’euros. A més de les microfinances, Oikocredit va continuar donant suport a entitats que van més enllà de les institucions financeres tradicionals, com, per exemple, institucions financeres que atenen a petites i mitjanes empreses (pimes) i socis en Fintech.

La cartera d’agricultura d’Oikocredit va créixer en un 14,5% arribant als 168,8 milions d’euros i ara constitueix el 16,1% de la cartera general, comparada amb el 15% el 2017. Malgrat el risc més gran, Oikocredit és un inversor social líder en aquest sector que desenvolupa una funció important respecte la creació de llocs de treball rurals, la reducció de la pobresa i la promoció de la seguretat alimentària local.

Com a part de la seva estratègia actualitzada, Oikocredit se centra també en projectes d'autoabastiment per energies renovables que milloren l'accés a l'energia de les comunitats de baixos ingressos; per exemple, per mitjà de sistemes solars domèstics. Aquest enfocament en aconseguir un major impacte social va portar a fer que s'aprovessin préstecs més petits en comparació amb la mida preponderant de les transaccions financeres al sector. Així, la cartera d'energies renovables va disminuir en un 1,4% passant de 49,1 milions d'euros a €48,4 milions el 2018.

La cartera d'inversions de capital d'Oikocredit va créixer considerablement en un 22,1%, arribant a 162,5 milions d'euros, i ara constitueix el 15,5% de la cartera de finançament del desenvolupament; augmentant des del 13,6% en l'any anterior, en línia amb els objectius de l'estratègia actualitzada.

Resultats modestos i millors ingressos després d'impostos

Si bé Oikocredit augmenta la seva cartera de finançament del desenvolupament, la seva rendibilitat segueix afectada pel context general de baixes taxes d'interès. El 2018, els ingressos d'Oikocredit després d'impostos van mostrar una marcada millora respecte a l'any anterior, amb una pèrdua significativament reduïda de €1,3 milions (2017: €20,0 milions). Les pèrdues canviàries per treballar amb moneda local van disminuir considerablement com a conseqüència de les noves polítiques de cobertura i gestió de riscos, i Oikocredit només va fer ús de 2,8 milions d'euros del seu fons de risc per moneda local (38,6 milions d'euros el 2017). Després d'aquest ús del fons, l'ingrés net distribuïble és la modesta suma de €1,3 milions (18,4 milions el 2017). El Consell Directiu d'Oikocredit, amb el suport del Consell de Supervisió, recomanarà un dividend de l'1 per cent als membres de la cooperativa, que prendran la decisió sobre el nivell del dividend a l'assemblea general anual d'Oikocredit al juny.

Més fons per inversió d’impacte i augment de capital de membres

Gràcies a les inversions de 57.000 persones i institucions, Oikocredit va rebre una entrada neta de fons prestables de €77,9 milions (comparats amb €117,4 milions el 2017), un bon resultat durant una època de canvi. Això va fer créixer la suma de fons prestables totals a 1.228,2 milions d'euros (un augment del 6,5% enfront del 2017). El capital dels membres va augmentar un 6,9% arribant als 1.082,5 milions d'euros.

A més de finançament, Oikocredit ofereix un programa d’assistència tècnica a les organitzacions que finança perquè tinguin accés a noves tecnologies, coneixements i aptituds, així com per ajudar-los en el seu creixement i desenvolupament. El 2018, la cooperativa va brindar 933.000€ (845.000 € el 2017) per ajudar a 143 organitzacions sòcies actuals i potencials amb desenvolupament de capacitats.

Oikocredit implementa la seva estratègia actualitzada per maximitzar l’impacte social

El 2018, Oikocredit va començar a desplegar la seva estratègia actualitzada per abordar temes com el context de baixes taxes d’interès i una competència cada cop més gran. L’objectiu de l’estratègia és millorar els resultats financers d’Oikocredit, enfocant la seva feina en els sectors i mercats clau, i reduint la complexitat i els costos, al mateix temps. La cooperativa, que continua dedicant-se als sectors de la inclusió financera, agricultura i energies renovables, concentra els seus esforços en 33 països seleccionats d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.

En Thos Gieskes, director general d'Oikocredit, va dir: «Per a Oikocredit és un gran assoliment haver crescut malgrat els desafiaments externs pel que fa al finançament per al desenvolupament i l'època de transició en la qual ens trobem. Això demostra la passió i determinació del nostre personal per fer costat a les organitzacions a les que donem suport i, més important, a les persones a les quals serveixen.

Estem ben encaminats en l’execució de la nostra estratègia actualitzada, que es proposa assolir un impacte social encara més gran. Ja es poden observar alguns efectes positius en els nostres resultats del 2018. Esperem veure una millora en els nostres resultats financers en els anys posteriors al 2019, i donem les gràcies als nostres inversors que continuen acompanyant-nos en aquest camí».

> Llegeix l'informe anual d'Oikocredit amb els resultats complets del 2018 (en anglès) a:
https://www.oikocredit.coop/annual-report

Sobre Oikocredit

Oikocredit, inversor d’impacte social i cooperativa mundial, té més de 40 anys d’experiència en el finançament d’organitzacions actives en la inclusió financera, l’agricultura i energies renovables.

Els préstecs, les inversions de capital i el desenvolupament de capacitats d’Oikocredit busquen contribuir a fer que les persones de baixos ingressos a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina millorin el seu estàndard de vida de manera sostenible.

Oikocredit finança a 684 socis i sòcies, amb un capital pendent total de €1.046,6 milions (el desembre de 2018). Per més informació: www.oikocredit.coop.

Nota per als mitjans:
Per més informació, si us plau, comuniqui's amb en David Diaz de Quijano i Barbero, responsable de comunicacions d’Oikocredit ; telèfon: +34 665 49 09 78, o per correu electrònic: dbarbero@oikocredit.org

« Enrere