Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Entrevista: Una acció ràpida va salvaguardar els resultats

Entrevista: Una acció ràpida va salvaguardar els resultats

Mirjam 't Lam-Jet van Gaal.jpgdimarts, 06 de d’abril de 2021

Oikocredit es prepara per a publicar el seu Informe Anual 2020, per la qual cosa ens asseiem amb la Mirjam 't Lam, Directora de Finances i Riscos d’Oikocredit. En l'entrevista, la Mirjam ens dóna una visió general dels resultats financers de la cooperativa i ens explica com es va unir a Oikocredit enmig de la pandèmia mundial de covid-19.


Com ha afectat la pandèmia als resultats financers d’Oikocredit el 2020?

La pandèmia va fer que fos un any difícil per a tothom, i Oikocredit no en va ser una excepció. A causa de la pandèmia vam haver de prendre decisions relativament ràpides sobre com dirigir el nostre negoci a l'inici de l'any, sense saber com seria el futur.
Per exemple, vam decidir no finançar a noves organitzacions sòcies i ens vam centrar en donar suport a les organitzacions sòcies existents en la primera meitat de l'any. Com a resultat d'aquesta decisió, les organitzacions sòcies d’Oikocredit van mostrar resistència, però el valor de la cartera va disminuir en més d'un 20%. No obstant això, veiem que es necessita molt suport per a reconstruir les economies dels països en els quals estem actius, per la qual cosa ens estem preparant per a això.
Vam mantenir una alta liquiditat per donar suport al nostre negoci i ens vam centrar en protegir el nostre capital mentre fèiem costat a les nostres organitzacions sòcies. Amb una major supervisió i unes directrius més estrictes, vam treballar intensament per protegir la qualitat de la nostra cartera.

Què significa això per als resultats d’Oikocredit?

La combinació de totes aquestes decisions va afectar negativament els nostres resultats. També va haver-hi una pèrdua per tipus de canvi d'11 milions d'euros. Això es va deure en part a la contínua apreciació de l'euro, i en menor mesura del dòlar estatunidenc, enfront de les monedes locals en les quals realitzem molts dels nostres préstecs i inversions. Atorguem al voltant del 50% dels nostres préstecs en moneda local.
Com a resultat, hem tingut una pèrdua de 22,2 milions d'euros. Per això el Consell d'Administració, amb el suport del Consell de Supervisió, ha proposat un dividend del 0% per al 2020. Ha estat un any estrany i difícil per a totes nosaltres i agraïm el suport i la comprensió dels nostres inversors.
A més, Oikocredit compta amb reserves que ens han permès absorbir les pèrdues de l'any. El nostre valor de l’actiu net per acció continua mostrant un valor superior al preu d'emissió. La base de capital estable, combinada amb la liquiditat actual, permet a Oikocredit continuar donant suport a l'emissió i el reemborsament d'accions i, al mateix temps, tenir la capacitat de reconstruir la seva cartera de manera sostenible.

Quines de les mesures que va prendre Oikocredit el 2020 et semblen més destacades?

Em van impressionar les mesures que Oikocredit havia pres quan vaig començar al novembre. Des d'una perspectiva financera, crec que Oikocredit va prendre les decisions correctes des del principi. No tan sols vam mirar com podíem salvaguardar financerament a Oikocredit, sinó que vam donar prioritat a les nostres organitzacions sòcies, posant l'impacte social en primer lloc.
Al començament de la pandèmia ja estàvem investigant diferents maneres de fer costat a les nostres organitzacions sòcies i vam prendre mesures ràpides per a ajudar-les. Vam proporcionar carències de pagament, vam organitzar seminaris web, vam constituir el fons de solidaritat i vam dur a terme més iniciatives per fer costat a les nostres organitzacions sòcies durant la crisi [llegeix més sobre aquestes iniciatives a la pàgina web]. Tot això ha estat molt agraït per les nostres organitzacions sòcies.
També em van impressionar les mesures que vam adoptar per a informar regularment els nostres inversors i membres directes de la cooperativa sobre els nostres resultats i iniciatives. Amb el nostre enfocament per a preservar la liquiditat, totes (inversors, organitzacions sòcies i Oikocredit) vam poder tirar endavant juntes. L'estabilitat del nostre capital aportat per les membres directes el 2020 demostra la lleialtat de la nostra base d'inversors. Van decidir capejar el temporal amb nosaltres perquè poguéssim continuar duent a terme la nostra missió de fer costat a les nostres organitzacions sòcies que s'esforcen per ajudar a millorar la vida de les persones de baixos ingressos, la qual cosa és encara més crucial en temps com aquests.

S'esperava això i necessitarà Oikocredit prendre alguna mesura addicional?

Sabíem que la pandèmia afectaria el nostre treball. Això s'esperava i es va comunicar als nostres membres i inversors al llarg del 2020.
En aquest moment, no crec que hàgim de prendre mesures addicionals, però no hem d’abaixar la guàrdia amb el que estem fent actualment en termes de supervisió de les organitzacions sòcies, així com d'informació als nostres membres i inversors. El més important és que continuem comprometent-nos amb les nostres organitzacions sòcies actuals, prenent les mesures adequades per a donar-los suport de la millor manera possible i, al mateix temps, buscar noves organitzacions sòcies i oportunitats per a posar el capital que els inversors ens han confiat a treballar de manera social i financerament sostenible.

Com està afectant la pandèmia a les nostres organitzacions sòcies i als nostres inversors?

Els diferents tipus d’organitzacions sòcies s'estan veient afectades de manera diferent. Les organitzacions d'agricultura i energies renovables s'han vist menys afectades que les nostres organitzacions sòcies d'inclusió financera. Són les petites i mitjanes empreses (pimes) les que més estan lluitant. En general, hem experimentat un descens en la demanda de crèdit, ja que les organitzacions sòcies han aplicat la mateixa cautela que nosaltres. Per això és important que continuem avaluant les necessitats de les nostres organitzacions sòcies i les circumstàncies en les quals operen, i que donem suport sempre que puguem.
Sabem que la pandèmia afecta a tothom, inclosos els nostres inversors. La majoria dels nostres inversors han romàs fidels, com demostra l'estabilitat del capital dels membres de la cooperativa al llarg del 2020. Els nostres inversors ens van donar suport durant aquest any increïblement difícil, la qual cosa és una mostra de la seva compassió per les nostres organitzacions sòcies i els seus clients. Entenen que el treball que fem és extremadament important, especialment durant aquests temps sense precedents.

Com avançarà Oikocredit mentre la pandèmia continua?

L'impacte total de la pandèmia és encara indeterminat, per la qual cosa hem de ser conscients d'això, però enmig d'aquestes incerteses estem desenvolupant plans i comprometent-nos amb les nostres organitzacions sòcies per donar-los suport a elles i a les seves comunitats. Volem ajudar-les a superar els efectes de la pandèmia i a ser més resistents.
Això és també el que estem estudiant amb la nostra nova estratègia de 2022 a 2026. Estudiarem de forma més àmplia com permetre a les nostres organitzacions sòcies millorar la vida de les persones amb baixos ingressos a les quals atenen, a llarg termini.

Quant temps trigarà Oikocredit a recuperar-se dels problemes financers que li va suposar el covid-19?

El 2021 seguirem afectats pel covid-19, però no tan greument com el 2020. També coneixem millor l'impacte de la pandèmia en l'economia. Amb un nivell adequat de provisions i signes de recuperació en la cartera de finançament del desenvolupament, preveiem mostrar un resultat positiu l’any 2021, encara que modest. Dic modest perquè el fort descens de la cartera de finançament del desenvolupament ha afectat els nostres ingressos de primera línia. Amb el creixement de la cartera durant el 2021 a nivells anteriors, preveiem que el 2022 serem plenament de nou al camí.

Què t’ha animat durant aquest temps sense precedents?

La passió i la compassió de les persones de tota la xarxa d’Oikocredit en la part de captació de fons, la de concessió de finançament, el personal contractat i altres persones, juntament amb el treball que Oikocredit fa per fer costat a les seves organitzacions sòcies, m'ha animat i motivat molt. No importa amb qui parlis a Oikocredit, ja sigui un membre, algú d'una Associació de Suport, una persona treballadora o una organització sòcia, totes estan unides en el fet que el treball d’Oikocredit és significatiu.

« Enrere