Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Coneix els nostres empresaris de pime a Costa d'Ivori

Coneix els nostres empresaris de pime a Costa d'Ivori

CAC-CI-10 (1).jpgdijous, 21 de de gener de 2021

Oikocredit fa costat a les petites i mitjanes empreses (pimes) mitjançant el finançament d’organitzacions sòcies que es dediquen a atorgar préstecs a aquest sector. Aquí us convidem a conèixer més de prop el nostre treball, a través de dos clients de les nostres organitzacions sòcies a Costa d'Ivori: en Jean Koffi i en Felix Kanga Yao.

Segons el Banc Mundial, les pimes contribueixen fins al 40% del PIB nacional en les economies emergents. Aquesta és només una de les raons per les quals és important per a Oikocredit treballar amb organitzacions sòcies que financin pimes. En aquest article presentem a dues de les nostres organitzacions sòcies de Costa d'Ivori que financen pimes: Compagnie Africaine de Crédit (CAC) i Baobab Côte d'Ivoire.
L’Yves Komaclo, Gerent d'Inversions d'Oikocredit a Àfrica Occidental subratlla que: "Els nostres préstecs a la CAC i a Baobab contribueixen a l'objectiu regional d'Oikocredit de brindar a les pime informals, o en gran part desateses, els serveis financers bàsics que necessiten per a créixer. Els préstecs a mitjà termini que sovint troben són escassos".

La nostra organització sòcia: Compagnie Africaine de Crédit (CAC)
La CAC és sòcia d'Oikocredit des de 2017 i és una institució microfinancera (IMF) a Costa d'Ivori. L’IMF proporciona una gamma de serveis financers a individus i pimes. Abans de la pandèmia de l'any passat, vam tenir l'oportunitat de reunir-nos amb un dels clients de CAC, en Jean Koffi.
L’any 1998 en Jean Koffi va iniciar el seu propi negoci com a contractista per a la construcció de grans obres civils, com ara carreteres. El 2012 va viatjar a França per a estudiar gestió i estalvi d'energia i es va especialitzar en enllumenat públic. I quan va tornar a Costa d'Ivori el 2014, va concentrar el seu nínxol de negoci en la instal·lació elèctrica, especialment en la il·luminació pública que redueix el consum d'energia. La nostra pròpia organització sòcia, CAC, acaba de ser un dels clients d’en Jean on ha instal·lat la il·luminació de les seves sucursals.
Així que, quan en Jean va necessitar capital de treball el 2017 per a un gran contracte d'enllumenat públic, va tenir la idea de sol·licitar un préstec a CAC. Mai abans havia demanat un préstec empresarial, com diu el mateix Jean: "Com a pime, és impossible aconseguir un préstec dels bancs convencionals". Però en Jean va obtenir un préstec de CAC de 30 milions de francs CFA d'Àfrica Occidental, és a dir, uns 45.700 euros, va dir: "Vaig rebre el préstec ràpidament, la qual cosa em va fer feliç, perquè necessitava els diners per a assegurar les compres als meus proveïdors. Sense aquest préstec de la CAC, no m'hauria adjudicat aquest important contracte públic".
Quan li preguntem a en Jean què el feia sentir orgullós, va dir: "Si camines per Abidjan, veuràs les llums que he instal·lat". En lloc de 250 watts de potència, les llums són ara de 150 watts, la qual cosa estalvia el 40% de l'energia necessària. I també està orgullós de ser un ocupador. L'equip d'instal·lació d'il·luminació d’en Jean està format per 10 empleats directes i 21 treballadors autònoms.
Actualment, en Jean compra llums d'una multinacional europea. En el futur, vol començar a produir ell mateix les unitats d'il·luminació LED, comprant les peces i assemblant-les en el seu propi taller. Aquest és un dels seus molts plans per a expandir i millorar el seu negoci.

La nostra organització sòcia: Baobab Côte d'Ivoire
Baobab Côte d'Ivoire és sòcia d'Oikocredit des del 2014 i forma part del Grup Baobab, abans conegut com Microcred. L’IMF va començar les seves operacions el 2010 i proporciona una gamma de serveis financers i no financers a empresaris periurbans i urbans. Abans de la pandèmia, també vam tenir l'oportunitat de reunir-nos amb en Felix Kanga Yao, un dels clients de Baobab.
En Felix Kanga Yao és un farmacèutic que va començar la seva carrera com a assistent en una farmàcia. El 2006 va obrir la seva pròpia farmàcia, que va funcionar bé fins que una crisi política va colpejar Costa d'Ivori el 2011. Va haver-hi combats als carrers, per la qual cosa va haver de tancar el seu negoci durant sis mesos i començar de nou.
En Felix va relatar aquesta època de la seva vida: "Em sentia totalment deprimit abans que Baobab vingués a rescatar-me. En dues setmanes vaig tenir un préstec i vaig poder rellançar la meva farmàcia". En Felix va utilitzar el seu primer préstec de 5 milions de francs CFA (7.600 euros) per a reposar l'estoc, pagar el seu personal i tornar a posar en marxa el seu negoci.
Baobab Côte d'Ivoire va començar el 2010 i el Felix va ser un dels seus primers clients. Quan el coneixes, veus a un empresari nat. En Felix explica: "El que m'agrada de ser un empresari és la capacitat d'emprendre qualsevol cosa, sense cap classe de lligams". Va començar la seva farmàcia amb només quatre empleats. El 2020, i després d'haver rebut diversos préstecs de Baobab, dirigeix una farmàcia, un restaurant, un negoci de neteja de cotxes, un servei de transferència de diners i un club. Ha utilitzat els diversos préstecs per a diversificar els seus negocis, així com per a millorar la farmàcia.
Guiant-nos pels seus negocis, en Felix ens mostra els llocs on planeja expandir-se. Una de les seves noves empreses és invertir en terres, la qual cosa li donarà les garanties de préstec que necessita per a obtenir préstecs més grans.
La raó per la qual va anar a Baobab en primer lloc va ser el seu ràpid temps de resposta. El 2006 això era una necessitat per a sobreviure, ara diu que és un gran avantatge quan vol aprofitar una oportunitat. Com diu en Felix: "Els bancs mai s'acosten a mi, Baobab em visita cada vegada que el meu préstec està a punt d'expirar per a veure si necessito un nou préstec". I no és només ell el qui es beneficia d'aquests préstecs de Baobab, ja que dóna ocupació a 48 persones.
En Felix Kanga Yao i el Jean Koffi són només dos dels empresaris que dirigeixen les 1,1 milions de pimes finançades per organitzacions sòcies d'Oikocredit. Per a més informació sobre aquest aspecte del treball d'Oikocredit, pots llegir el nostre Informe d'Impacte 2020.
I si desitges saber més sobre per què les pime són tan importants per a Oikocredit, llegeix més sobre el nostre treball en l'últim article d'en Hans Perk.

« Enrere