Com Weziza, sòcia d'Oikocredit, millora l'accés a l'electricitat a Benín?
Verificació de la situació: Dos anys i mig després que Oikocredit invertís en l'empresa d'energia sense connexió a la xarxa Weziza, analitzem com un millor accés a l'electricitat està donant suport al desenvolupament econòmic a Àfrica Occidental. Les noves minixarxes han tingut un impacte positiu en més de 2.500 llars i 15.000 persones.
A l'abril de 2021, Oikocredit va invertir 1,4 milions d'euros en Weziza, una empresa d'energia distribuïda sense connexió a la xarxa a Benín, per ajudar a portar electricitat a 40.000 persones d’aquesta nació d'Àfrica Occidental.
Només el 42% de la població de Benín té accés a l'electricitat, segons el Banc Mundial. Aquesta xifra la situa per sota de la mitjana de l'Àfrica subsahariana en el seu conjunt, on la taxa d'electrificació és del 47,5%.
Weziza és una filial de Energicity, una empresa global de transició energètica que ofereix solucions solars a clients de mercats emergents.
Per obtenir informació actualitzada sobre el treball de Weziza a Benín, Oikocredit es va reunir amb Inés Ekagnon, responsable d'operacions amb clients i desenvolupament de negoci, Vincenzia Winsou, community manager de l'empresa i responsable de zona a Djida i Aplahoué, i Émile Tokémé, tècnic de zona a Takpachiomey.
L'entrevista es va realitzar en francès i s'ha traduït a continuació.
Podeu parlar-nos de la vostra missió a Weziza Benín?
Inés Ekagnon: La missió de Weziza és donar accés a l'electricitat a la població periurbana i rural de Benín mitjançant solucions innovadores de minixarxes. Més enllà d'això, Weziza aspira a ser un model d'innovació i desenvolupament per a Benín. Com a responsable d'operacions amb clients i desenvolupament de negoci, el meu paper és desenvolupar estratègies per a comprometre i fidelitzar a les comunitats a les quals servim, des de la fase de desenvolupament del projecte fins a la construcció de les minixarxes i la seva explotació.
Vincenzia Winsou: Com a gestora de comunitats, participo des de l'inici de cada projecte d'electrificació, des de la fase de posada en marxa fins a la fase de maduresa, passant per les fases de creixement. Presento els detalls i beneficis del projecte al consell local abans de compartir-los amb les comunitats. Al mateix temps, el meu equip i jo eduquem a la gent sobre els perills elèctrics perquè puguin evitar incidents. Poden fer-me preguntes si ho necessiten.
Émile Tokémé: Soc tècnic comunitari a Takpachiomey, el meu poble natal. Em van contractar per construir les minixarxes i després em vaig unir a l'equip com a tècnic. És una veritable oportunitat per a mi i la meva família, perquè malgrat el meu diploma, m'havien obligat a treballar al camp.
Quina relació té la vostra missió amb la situació actual a Benín?
Inés: A Benín, només el 53,9% de la població urbana té accés a l'electricitat, enfront de només el 6,6% en les zones periurbanes i rurals. Algunes regions del país ni tan sols estan incloses en els programes destinats a ampliar l'accés a l'electricitat, cosa que significa que no disposaran d'electricitat durant almenys la dècada vinent. Hem identificat els departaments de Zou, Collines i Couffo com els millors llocs per a implantar les nostres solucions, perquè aquestes zones tenen un gran potencial econòmic i sanitari, però no poden desenvolupar-se sense electricitat.
Vincenzia: De fet, molts pobles de Benín no tenen accés a l'electricitat. Vam fer un recorregut pel país per a identificar-los. De moment, s'electrificaran 40 llocs, i afegirem altres localitats a partir de 2024.
Com van respondre les comunitats locals a la vostra arribada?
Vincenzia: Al principi no va ser fàcil, perquè alguns operadors ja havien llançat projectes per a subministrar electricitat sense dur-los a terme. La gent que vaig conèixer no creia en nosaltres. Vaig haver de convèncer-los amb arguments sòlids i fixar terminis per al nostre treball, que respectem escrupolosament. Al final, gràcies al nostre plantejament, els nostres clients que ja no treballaven -per falta d'electricitat- van poder reprendre les seves activitats.
Émile: L'arribada de Weziza ho va canviar tot a Takpachiomey, on visc i treballo, perquè ja no vivim a les fosques. Hi ha menys robatoris de bestiar a les nits, i la gent pot dedicar-se als seus negocis: vendre peix o carn perquè poden utilitzar un congelador, per exemple, o treballar com a soldadors o moliners. Això enforteix l'economia.
Com s'integren la inclusió financera i la responsabilitat social a Weziza?
Inés: Els integrem oferint solucions de pagament diversificades perquè els clients puguin aprofitar les nostres instal·lacions. Per exemple, el sistema de lloguer d'equips permet fraccionar els pagaments en funció dels mitjans de cada abonat. De la mateixa manera, oferim un programa de finançament per a dones, en el qual paguen 1.000 francs CFA per una connexió elèctrica en lloc de 17.000 francs CFA. Els 16.000 francs CFA restants poden pagar-se més endavant.
Vincenzia: L'impacte social de les nostres iniciatives és tan important com l'econòmic. Quan vaig visitar algunes comunitats, no hi havia comerços perquè per a treballar calia traslladar-se a la ciutat. Avui, gràcies a l'accés a l'electricitat, als equips i al nostre suport, sento els nostres clients i abonats dir coses com: "Hem augmentat els nostres marges de benefici" i "Hem augmentat el nostre volum de negoci". Noto que la gent està més contenta i satisfeta, i això significa molt per a mi.
Com us ha ajudat concretament el finançament d'Oikocredit?
Inés: La inversió que hem rebut d'Oikocredit ens està ajudant a aconseguir els nostres objectius, com la instal·lació de 20 minixarxes. També ens està ajudant a finançar l'accés als materials i equips necessaris per a la producció, i a posar en marxa el nostre programa de lísing, que permet a les llars utilitzar congeladors o molins elèctrics per una tarifa plana. Gràcies a la inversió d'Oikocredit, ja hem instal·lat gran part de les minixarxes, amb un impacte positiu en més de 2.500 llars i 15.000 persones. Hem registrat 520 clients actius, entre ells 91 dones.
Vincenzia: Efectivament, hem pogut beneficiar-nos d'instal·lacions: molins elèctrics, bateries, panells solars, pals d'electricitat... A la sala tècnica on estic ara, tenim 72 bateries i 60 panells solars, per exemple. L'augment de les nostres capacitats gràcies al finançament també ens permet donar suport al manteniment. En cas d'avaria, cosa rara però no impossible, tenim un número de telèfon gratuït de dilluns a divendres perquè la gent ens avisi i puguem reaccionar ràpidament. Si és necessari, se'm pot localitzar personalment els caps de setmana.
Parlem del finançament d'equips. Podeu dir-nos alguna cosa més sobre els molins elèctrics i el seu potencial a Benín?
Inés: Abans, en les zones en les quals treballem s'utilitzaven molins que funcionaven amb gasoil. Aquests molins solen estar lluny del poble i són molt contaminants. Vam poder implantar molins elèctrics en el seu lloc després de realitzar estudis sobre el terreny, identificar proveïdors, comprar equips i formar a la població local.
Els beneficis són innegables: les dones ja no han de recórrer quilòmetres per moldre els seus cereals o el seu blat de moro, perquè tenen a la seva disposició un molí que a més no emet diòxid de carboni. De la mateixa manera, gràcies a aquests molins, que requereixen molt poc manteniment en comparació amb els que funcionen amb gasoil, hem estalviat fins a un 35% en costos de manteniment. Finalment, els usuaris dels molins també poden augmentar els seus ingressos amb l'equip (mitjançant l'explotació d'un petit molí, per exemple).
Gràcies a Oikocredit, tenim previst instal·lar almenys 16 molins elèctrics en un futur pròxim.
Unes paraules finals. Teniu alguna esperança o expectativa per a futures iniciatives?
Inés: Esperem que la col·laboració amb Oikocredit sigui duradora per a poder continuar millorant els sistemes econòmic, sanitari, social i educatiu d'aquestes zones.
Vincenzia: El nostre objectiu és proporcionar accés a l'electricitat en altres localitats el 2024. La màquina mai s’atura a Weziza!
Émile: Estic pensant a regular el preu del KWh perquè els agricultors, els ingressos dels quals són irregulars, puguin suportar-ne millor els costos. Un projecte de perforació elèctrica per a l'agricultura també podria ser pertinent a Benín.
Arxiu
novembre 2024
- 29/11 - Voluntariat internacional a Alemanya. Participa en aquest nou programa!
- 25/11 - Informe trimestral del tercer trimestre 2024: els resultats es mantenen estables malgrat les preocupacions del mercat
- 21/11 - Oikocredit als 50 anys: Reflexionant sobre el passat, construint un futur sostenible amb un any d'acció i impacte
- 15/11 - Resum i gravació del webinar «L’impacte de les microfinances. Tendències globals i el cas pràctic de l’Equador.»
- 14/11 - Finances sostenibles en acció: Com selecciona Oikocredit les seves sòcies segons criteris ASG
octubre
- 31/10 - Webinar: L’impacte de les microfinances. Tendències globals i el cas pràctic de l’Equador.
- 30/10 - La història de la Clara: Com Génesis Empresarial, sòcia d'Oikocredit, ajuda els guatemalencs a iniciar negocis exitosos
- 25/10 - Préstec de 4 milions d'USD per a frigorífics sense connexió a la xarxa que ampliïn l'accés a les vacunes i la seguretat alimentària a l'Àfrica
- 25/10 - Cooperatives, qualitat i resiliència climàtica: conclusions del viatge d’inversors d'Oikocredit al Perú
- 23/10 - FETS presenta el baròmetre 2024 de les Finances Ètiques
- 22/10 - Oikocredit serem presents a la Fira Biocultura Madrid
- 10/10 - Maanaveeya: dues dècades d'inclusió financera i inversions d'impacte
- 09/10 - Informe d'Impacte 2024: l’impacte social d’Oikocredit en dades
- 07/10 - Promovent la pesqueria artesanal responsable a Guatemala
- 07/10 - Canvi al Consell Directiu d'Oikocredit
- 01/10 - Escurçar distàncies, generar canvis: Entrevista amb Owais Shafiq, d’Aqua for All
setembre
- 27/09 - Resum i gravació del webinar «Contribució de las Microfinances a l’empoderament de las dones. Experiència Llatinoamericana »
- 18/09 - Seminari web: "Contribució de les Microfinances a l'empoderament de les dones. Experiència Llatinoamericana"
- 05/09 - Bilbao acull les 1es Jornades Internacionals sobre Comerç Just i Finances Ètiques
- 03/09 - Completada la venda d’accions de l’asseguradora paraguaiana Tajy