Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

El temps d'Àfrica

El temps d'Àfrica

yves+and+judy+2013-220.jpgdimecres, 04 de de desembre de 2013

En anys anteriors, Oikocredit s'havia focalitzat en l'Àfrica, l'agricultura i les finances inclusives com les seves àrees d'inversió estratègica. Actualment, Oikocredit té invertit 72,5 € milions a l'Àfrica en diversos sectors, amb plans d'una futura expansió. Llavors, perquè l'Àfrica i perquè ara? Recentment hem parlat amb la directora regional d'Oikocredit a l'Àfrica de l'Est, Judy Ngarachu, i amb el gerent regional adjunt d'Oikocredit de la mateixa regió, Yves Komaclo, sobre les inversions d'Oikocredit a l'Àfrica.

L'Àfrica ha crescut de manera significativa en els últims anys. Perquè és important per Oikocredit seguir invertint a l'Àfrica?

Judy: “És el temps d'Àfrica. El creixement de les economies africanes pel 2013 i pels anys següents està estimat en un 5,8%, per sobre de Llatinoamèrica i els països d'Àsia Oriental. Això és la base per un millor ambient macroeconòmic i millors polítiques locals que assegurin que el creixement arribi als pobres, la qual cosa incrementa l'estabilitat política.

Aquesta estabilitat significa que els negocis continuïn creixent i prosperin. Amb 20 anys de presència física, activitats en 18 països de l'Àfrica subsahariana i mes de 10 oficines, Oikocredit està ben posicionada per focalitzar-se en Àfrica durant els propers anys.”

Amadou Ndiaga N'Dong és un client final d'una organització a la qual Oikocredit dóna suport, O-IMCEC, al Senegal.

Com continuarà creixent Oikocredit a l'Àfrica?

Yves: “Aprofitarem les fortaleses d'Oikocredit invertint en agricultura, que té efectes més duradors en el desenvolupament. Proveirem assessorament a tot el nostre personal d'Oikocredit a l'Àfrica per millorar el nostre coneixement dels nostres mercats, els nostres socis, els seus clients i el risc inherent.

També estem identificant les necessitats d'assessorament dels nostres socis juntament amb les seves necessitats financeres per al desenvolupament de futures cadenes de valor. Els nostres socis estan involucrats en segments de cadenes de valor, lliurant productes als mercats regionals i internacionals.”

Judy: “Hem seleccionat subsectors agro-econòmics com els làctics, el cafè, l'arròs i el cacau per focalitzar-nos-hi en els propers 3 anys, útils tant per al consum local com per a l'exportació. De manera general, l'agricultura encaixa molt bé amb la missió d'Oikocredit d'enfortir aquells amb menors ingressos, ja que els pobres en àrees rurals treballen gairebé de manera exclusiva a l'agricultura.”

Al mateix temps, les microfinances seguiran sent el nostre principal sector, mentre anem adquirint una dilatada experiència, recolzant a un nombre important de clients i estem sent vistos com líderi en aquest sector a l'Àfrica, tant com a inversors com en la gestió de desenvolupament social.”

Com a inversor social, quins són els factors claus per a les decisions d'inversió d'Oikocredit a l'Àfrica?

Judy: “Observem la viabilitat financera de la potencial organització a la qual oferirem suport i els components socials del projecte. Però més enllà d'això, observem les persones darrere els negocis, ja que són ells qui prenen les decisions d'ús dels diners. Ells també són responsables d'assegurar que s'abasteixin els beneficiaris finals i que els préstecs siguin reemborsats.

A l'Àfrica, els negocis es basen en les relacions i en les persones. Per tant, observem el caràcter de les persones. Ens fixem si les persones darrere el negoci tenen una motivació social. Ens preguntem: Tenen cor de pobre? Per tant, dediquem molt temps a construir relacions.”

Yves: “Nosaltres pensem en qui són els beneficiaris finals, i en com els nostres fons beneficiaran i milloraran les seves condicions de vida. També observem les relacions dins de l'organització, els seus proveïdors i els seus clients. La clau és “seguir els fons”, la qual cosa bàsicament significa, veure on arriben els diners finalment. Així és com sabem si realment complim la nostra missió.”

« Enrere