Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Fusion Microfinance: Donar ales als somnis dels clients

Fusion Microfinance: Donar ales als somnis dels clients

Anirudh_1.jpgdijous, 06 de d’abril de 2023

El 15 de novembre de 2022, Fusion Microfinance Ltd, organització sòcia d’Oikocredit des de fa molt temps, va completar una oferta pública inicial (OPI) a l'Índia. Va ser el següent pas en una important història d'èxit i una associació constructiva entre Oikocredit i Fusion, un viatge que va començar el 2010.

Fusion opera ara en 18 estats indis, centrant-se en les zones rurals i semiurbanes, on es troben el 92% dels seus clients. Gairebé tots els seus clients són dones. Fusion és actualment la segona major institució de microfinançament (IMF) de l'Índia en termes de cartera bruta de préstecs. Des del 2015, Fusion ha augmentat la seva base de clients de 200.000 a 2,9 milions.

Encara que hi ha més de 95 empreses de microfinançament a l'Índia, la majoria tenen un petit enfocament regional. S'espera que el sector de les IMF creixi a un ritme del 18-20% anual entre 2022-2025, segons l'empresa de recerca i qualificació Crisil. El sector està regulat pel Banc de la Reserva de l'Índia (RBI), que ha establert directrius estrictes i un marc de supervisió clar. Organitzacions autoreguladores com la Xarxa d'Institucions de Microfinançament i Sa-Dhan també donen suport al creixement del sector.

Al juny de 2022, la cartera total de crèdits de microfinançament de l'Índia ascendia a 2,93 bilions de rupies índies, segons el RBI.

Els bancs representen el 38%, seguits de les empreses financeres no bancàries (NBFC) i les institucions de microfinançament, amb un 35%. Les SFB, altres NBFC i altres entitats tenen una quota combinada del 27%.

D'altra banda, les zones rurals de l'Índia representen al voltant del 47% del PIB del país. No obstant això, aquestes zones només representen el 9% del crèdit total i l'11% dels dipòsits totals (al març de 2022), segons dades de Fusion. L'enorme divergència en la participació de les zones rurals en el PIB de l'Índia i en els serveis bancaris de crèdit i dipòsit en comparació amb les zones urbanes indica la baixíssima penetració del sector bancari en les zones rurals. Les IMF sòcies d'Oikocredit (Annapurna, RGVN i, fins l'any passat, Fusion) se centren en les zones rurals de l'Índia.

Oikocredit va vendre les seves accions en Fusion durant la OPI de l'any passat. Fusion disposa ara de capital addicional per a aconseguir els seus objectius, mentre que la sortida permet a Oikocredit utilitzar els fons per a fer costat a altres organitzacions sòcies.

Per a conèixer més de prop Fusion, els seus clients finals i la situació general de les microfinances a l'Índia, hem parlat amb l’Anirudh Sarda, Gerent de Capital per a Àsia d'Oikocredit. L’Anirudh es va unir a Oikocredit el 2017 i té la seva seu a Hyderabad, l'Índia. És responsable de gestionar la cartera d'inversions de capital d'Àsia, així com de liderar l'equip regional de capital per a realitzar noves inversions i agregar valor a les nostres organitzacions sòcies per a aconseguir un impacte sostenible i sortides reeixides.

Per què Oikocredit va decidir associar-se amb Fusion?

Anirudh: La cooperació amb Fusion és un bell exemple de la bona col·laboració entre els departaments de capital i crèdit d'Oikocredit.

L'associació d'Oikocredit amb Fusion es remunta al 2010, quan Maanaveeya, la nostra filial índia, va concedir un préstec a Fusion després d'avaluar diferents oportunitats d'inversió en el sector de les microfinances de l'Índia. Després, els nostres col·legues de crèdit van presentar l'equip de capital d'Oikocredit a Fusion el 2014.

Hem fet costat a Fusion per la seva alineació d'impacte social amb Oikocredit, la qualitat del seu equip de gestió i les seves pràctiques de governança. El seu model de negoci basat en sucursals i el seu enfocament en zones geogràfiques desateses ens van donar una gran confiança en les seves perspectives de creixement.

A partir d'aquí, vam establir una relació oberta i transparent amb l'organització sòcia.

El lema de Fusion és "Donant ales als seus somnis...". Per què diries que aquest eslògan encaixa amb l'empresa?

Anirudh: Fusion es va fundar amb la idea central de crear oportunitats en la base de la piràmide, proporcionant serveis financers a les dones desateses i subateses de les zones rurals i semiurbanes de l'Índia.

La seva visió social i la seva orientació empresarial pretenen oferir a les dones desfavorides oportunitats econòmiques per a transformar la seva qualitat de vida. Aquestes dones tenen uns ingressos familiars anuals de fins a 300.000 INR (3.500 euros).

Fusion concedeix microcrèdits utilitzant un model de préstec col·lectiu de responsabilitat conjunta, en el qual un petit nombre de dones formen un grup (normalment de cinc a set membres) i es garanteixen mútuament els seus préstecs. Aquestes empresàries solen dirigir petites empreses en els sectors de l'agricultura, la manufactura i els serveis.

Però les responsabilitats de Fusion no es limiten al suport financer. L'empresa també ofereix suport en matèria d'educació financera, perquè els seus clients aprenguin a gestionar millor les seves finances.

A més, ha posat en marxa un programa de desenvolupament d'habilitats per a crear oportunitats de subsistència per a les dones, oferint-los formació en àmbits com la sastrería, els aperitius secs, les bosses de paper i el cultiu de blat. A través del programa, Fusion també va ensenyar a les dones a fabricar màscares durant la pandèmia de COVID-19, la qual cosa els va permetre obtenir ingressos durant el confinament a l'Índia.

Pots explicar-nos la història d'una clienta típica?

Anirudh: Un bon exemple és la Salida Begum, de 26 anys, de la ciutat de Tezpur, a l'estat d’Assam, al nord-est de l'Índia. La Salida cuida de la seva germana gran, que pateix esquizofrènia des de fa més de 15 anys.

Durant la pandèmia va ser molt difícil per a ella i la seva família cobrir les seves necessitats bàsiques, ja que la seva situació financera va empitjorar. La Salida descriu Fusion Microfinance com un "raig d'esperança".

Després de rebre formació de Fusion, la Salida i la seva unitat de sastreria de rehabilitació van rebre una gran comanda de màscares que els va brindar a ella i als seus col·legues una oportunitat d'obtenir ingressos.

La Salida va gestionar la comanda -la més gran que la unitat havia rebut mai- per a tot el grup, guanyant-se la confiança necessària per a acceptar encàrrecs similars de fabricació de màscares i llaurar-se una reputació per a la unitat.

Quin paper i importància tenen les dones empresàries a l'Índia?

Anirudh: La tendència a centrar-se en les dones empresàries a l'Índia es remunta a 1974, amb la creació de l'Associació de Treballadores Autònomes (Sewa) a Gujarat.

Sewa va contribuir a posar en relleu com facilitar a les dones l'accés al capital augmenta la seva capacitat de decisió en la llar i en el conjunt de la comunitat.

Com a responsables de la presa de decisions, les dones poden ajudar a destinar la renda disponible a les necessitats més bàsiques de la llar, com la nutrició, l'educació, la salut, l'estalvi i la creació d'actius.

Les dones també influeixen positivament en el reemborsament dels préstecs en la seva llar perquè solen ser més poc inclinades al risc, cooperen millor en grup i demostren una major disciplina a l'hora de complir els terminis de reemborsament dels préstecs.

En quins àmbits empresarials solen emprendre les dones de grups de renda baixa a l'Índia?

Anirudh: Les dones han contribuït decisivament a impulsar el creixement econòmic a l'Índia. Sobretot en l'agricultura (producció làctia, cria d'animals, avicultura i cultiu de collites), la manufactura (producció de bosses, mobles, estores i artesania, així com pa i altres productes de fleca) i els serveis (venda de comestibles, roba, prestació de serveis de sastreria i costura, i petits establiments d'alimentació).

Què significa la OPI de Fusion per als seus clients finals? Pot garantir-se la missió social de Fusion?

Anirudh: L'empresa, d'acord amb el propòsit esmentat en els seus estatuts, pretén centrar-se en els grups de baixos ingressos i prestar-los serveis.

Des de la seva creació, Fusion ha centrat els seus objectius socials a atendre les regions rurals, les dones clients i les comunitats marginals. Ha continuat fent-ho fins i tot després de captar grans quantitats de capital propi d'altres inversors.

Amb la OPI, Fusion disposa d'una major base de capital propi. L'empresa ha incrementat el seu patrimoni net i ha aconseguit una millora de la seva qualificació creditícia. Ara disposa de capital addicional per a continuar creixent.

La millora de la qualificació creditícia de Fusion també pot ajudar a reduir el cost del capital de deute, un benefici que pot repercutir-se en els clients finals mitjançant tipus d'interès més baixos en els préstecs de microfinançament.

Nous productes com els préstecs a petites empreses també seran possibles amb la disponibilitat de més capital propi, i Fusion podrà arribar a més clients.

Com a institució més gran, Fusion estarà en condicions de garantir millor la continuïtat dels préstecs de microfinances als seus clients finals.

Quin paper va exercir el departament d’Inversions en capital (Equity) d'Oikocredit en l'associació amb Fusion?

Anirudh: El departament d’Inversions en capital ha estat estretament involucrat amb Fusion durant un període de set anys: des del 2015, quan Oikocredit va realitzar la seva primera inversió de capital, fins al 2022, quan Oikocredit va vendre totes les seves accions. Al llarg dels anys, el departament va proporcionar inputs a l'empresa en l'estratègia de negoci i creixement.

Oikocredit va gaudir del dret a nomenar un membre del consell d'administració de Fusion. El nostre candidat va formar part del consell de Fusion durant cinc anys, aportant la seva experiència en gestió de riscos i exercint un paper actiu en els comitès d'auditoria i remuneració.

També va exercir un paper decisiu en assumptes de governança, especialment en la promoció de la independència en el consell. Oikocredit va ser considerada en diverses ocasions com la veu de la imparcialitat i un líder en l'alineació d'interessos entre els accionistes i la direcció.

Durant les difícils crisis a l'Índia, com en el moment de la desmonetització, Oikocredit va donar suport a Fusion amb inversions de seguiment el 2016 i el 2018 per a enfortir el seu balanç i donar suport als seus esforços de creixement.

La participació entusiasta del departament d’Inversions en capital en els processos posteriors de recaptació de capital va exercir un paper important en l'atracció de nou capital durant les etapes de creixement de Fusion per part d'inversors de renom com Gawa, Creation i Warburg Pincus. Les aportacions van ajudar a Fusion a aconseguir un gran creixement i escala, preparant el terreny per a la seva sortida a bossa.

El departament d’Inversions de capital va mantenir excel·lents relacions amb el fundador i altres accionistes, la qual cosa va ser fonamental per a donar prioritat a la sortida d'Oikocredit durant la OPV.

No obstant això, el departament d’Inversions en capital també depenia d'altres departaments d'Oikocredit. El suport actiu i les aportacions del departament jurídic ens van ajudar a complir els terminis, per exemple, en ser Oikocredit un dels primers accionistes a completar el procés de sortida a borsa.

Què succeirà després amb la relació entre Oikocredit i Fusion?

Anirudh: Oikocredit va vendre totes les seves accions de Fusion durant la OPI. Ja no som accionistes de Fusion.

Amb els beneficis obtinguts de la venda, Oikocredit podrà redistribuir aquests fons a altres organitzacions sòcies i repercutir positivament en els nostres beneficiaris objectiu.

En aquest sentit, encara que l'associació amb Fusion ha arribat a la seva fi, la seva OPI és també un gran èxit per a Oikocredit.

« Enrere