Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Prioritzar l'impacte i mantenir l'equilibri: entrevista amb Gwen van Berne

Prioritzar l'impacte i mantenir l'equilibri: entrevista amb Gwen van Berne

Gwen-van-Berne.jpgdilluns, 28 de de novembre de 2022

La Gwen van Berne es va incorporar a Oikocredit com a directora de Finances i Risc el maig de 2022. En aquesta entrevista, comparteix una mica sobre ella mateixa, la seva nova funció i l'últim informe financer trimestral de la cooperativa.

Fa uns cinc mesos que estàs a Oikocredit. Quines són les teves primeres impressions?

Estic gaudint molt de la meva feina i de les persones i equips amb els quals treballo. És una bella combinació d'estar envoltada de gent diversa i complir un propòsit important. Així que estic contenta i agraïda d'estar aquí. Els diferents orígens fan que la nostra cultura sigui molt rica i aporten diferents experiències a la taula. També he reconegut que Oikocredit té moltes capes de governança diferents, cosa que pot dificultar que tothom s'alinei i estigui connectat, però quan ens alineem, els nostres ponts són forts i poderosos.

Què et va motivar a treballar a Oikocredit en primer lloc?

Ajudar la gent a través dels serveis financers és molt important per a mi. He estat treballant en serveis financers durant molt de temps, però realment volia crear més valor i impacte. Així que aquest treball és la barreja perfecta de propòsit, passió i la meva experiència. Crec que és crucial que totes assumim la responsabilitat d'intentar fer del món un lloc millor i Oikocredit està en una bona posició per fer-ho. També he treballat amb membres abans i m'agrada molt la dedicació i la convicció que aporten.

Què has après fins ara? Alguna cosa t'ha animat o inspirat?

M'encanta que estic aprenent més sobre Àfrica. He treballat en moltes regions diferents, però l'Àfrica és nova per a mi i és una regió molt diversa i important. No només és rellevant per a la nostra línia de treball, sinó que Àfrica acull una gran varietat de recursos i la regió continuarà creixent en importància.

Una cosa que m'ha animat: valoro molt la diversitat en totes les seves formes i m'apassiona estimular nous lideratges i empoderar les dones. Això és realment una cosa que Oikocredit encarna, i ho fa molt bé. És important encoratjar les dones en funcions de lideratge perquè el món encara no és igualitari en termes de gènere i estic agraïda que Oikocredit tingui una barreja equilibrada de líders. De fet, aquesta és la primera vegada en tota la meva carrera que tinc una dona directora general i ho trobo molt inspirador.

Quins són alguns dels reptes als quals t'has enfrontat fins ara a Oikocredit?

Com he dit abans, Oikocredit és una cooperativa diversa i global amb moltes capes, la qual cosa és un gran actiu. Al mateix temps, pot ser un repte per a les organitzacions complexes tenir una comprensió conjunta de com fan les coses i mirar conjuntament el panorama general. Sembla que tenim moltes polítiques, però de vegades ens falten normes clares a tota la cooperativa. La gent d'Oikocredit és treballadora i compromesa. Coneixen l'impacte i la importància del seu treball, però no sempre es donen el temps suficient per sortir de la seva funció o departament, de manera que puguem connectar i seleccionar les nostres prioritats conjuntes. De moment veig moltes iniciatives bones per harmonitzar això i estic segura que veurem més canvis en aquest àmbit.

Un altre repte positiu és que treballar per a un inversor d'impacte social és una feina molt precisa. No podem perdre diners perquè els necessitem per dur a terme la nostra missió, donar suport a les nostres organitzacions sòcies i generar una rendibilitat justa per als nostres inversors i inversores, però la nostra feina es tracta d'impacte social, no de lucre. Cada acord ha de crear un impacte, però el marge ha de ser saludable o afectarà la sostenibilitat del que fem. Per tant, és molt important mantenir l'equilibri adequat en cada àrea i crec que és un repte i un aspecte molt bo de l'organització.

Oikocredit acaba de publicar els seus fets i xifres del tercer trimestre del 2022. Pots compartir alguna cosa al respecte?

Malauradament, l'entorn actual és encara molt volàtil. L'elevada inflació, l'augment dels tipus d'interès, el conflicte d'Ucraïna i els pics i els bloquejos de la Covid-19 a Àsia han estat els principals contribuents a això. Malgrat el medi ambient, les nostres operacions segueixen funcionant força bé i podem veure millors resultats. Al principi, vam tenir una pèrdua financera neta de 9,1 milions d'euros després de vendre la cartera d'inversions a termini, però vam poder compensar-ho durant els últims dos mesos. Aquesta pèrdua és ara de 5,2 milions d'euros i tenim una perspectiva positiva per a la resta de l'any. La cartera de préstecs subjacent és estable i funciona bé. La nostra cartera de finançament al desenvolupament va créixer, va millorar la qualitat i va generar un augment dels ingressos nets.

Què signifiquen els nostres resultats per a la cooperativa?

Significa que la nostra feina continua sent cada cop més rellevant i, per tant, hem de continuar assegurant-nos que fem tot el possible per tenir cura de les nostres organitzacions sòcies. Hem de posar els nostres diners i recursos en llocs que tinguin un gran impacte i on puguem innovar, però també hem de mantenir-nos en una posició saludable per poder continuar la nostra feina. Aquest és l'equilibri del qual parlava i estic segura que podem continuar gestionant-lo, com hem fet durant gairebé 50 anys. També continuarem prioritzant la construcció de la resiliència, tant per a Oikocredit com per a les nostres organitzacions sòcies.

Cap on veus que va Oikocredit?

Si seguim en la direcció que anem, llavors veig que ens tornem encara més resistents, impactants i innovadores. Estic entusiasmada amb la nostra nova estratègia i les àrees en què podem millorar i créixer. Veig un futur on la nostra feina creixerà en rellevància i on es modernitzaran els nostres processos i on podrem atraure un grup més ampli d'inversors i inversores. Sóc positiva sobre cap a on anem i estic agraïda de poder jugar un paper per ajudar-nos a arribar-hi.

« Enrere