Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Protegir els petits agricultors i augmentar la resiliència [entrevista, part 1]

Protegir els petits agricultors i augmentar la resiliència [entrevista, part 1]

Ging Ledesma, Directora d'Acompliment Social i Innovació d’Oikocredit

Ging Ledesma, Directora d'Acompliment Social i Innovació d’Oikocredit

dilluns, 03 de de maig de 2021

A mesura que el sector agrícola i la seguretat alimentària es veuen amenaçats, les comunitats de baixos ingressos sofreixen. La Ging Ledesma, Directora d'Acompliment Social i Innovació d’Oikocredit, ens parla d'aquests problemes i de com Oikocredit i altres organitzacions estan responent amb el Programa de Millora de la Xarxa de Seguretat per a Petits Agricultors (SSNUP, per les seves sigles en anglès).

A quins problemes s'enfronten els petits agricultors que van donar lloc al Programa de Millora de la Xarxa de Seguretat per a Petits Agricultors (SSNUP)?

Gairebé el 80% de les persones més pobres del món viuen en zones rurals, i 500 milions d'aquestes són en llars de petits agricultors. El creixement del sector agrícola és de de dues a quatre vegades més eficaç per a reduir la pobresa que el creixement generat per altres sectors; no obstant això, els petits agricultors s'enfronten a grans reptes. Entre altres coses, són vulnerables a la volatilitat dels preus i els manca accés als recursos, la tecnologia, els inputs, el finançament, els coneixements i els mercats.

FEDCO-GH-023 (1)

A més, els efectes del canvi climàtic són cada vegada més evidents. Veiem com les comunitats rurals s'inunden per la pujada del nivell de la mar i es converteixen en paisatges costaners, mentre que altres zones es converteixen en regions àrides per la sequera prolongada. Això priva a la gent dels seus mitjans de vida bàsics i porta a moltes d'aquestes persones a emigrar a les ciutats.

La seguretat alimentària està massivament amenaçada. Si no trobem solucions ara, aviat serà massa tard. Per a protegir la seguretat alimentària i combatre la pobresa rural generalitzada, la productivitat, els ingressos i la capacitat de recuperació dels petits agricultors han d'augmentar significativament juntament amb l'adopció d'una agricultura més sostenible. Per això existeix el SSNUP.

Què és el SSNUP i com protegirà els petits agricultors?

SSNUP és un projecte que ha reunit cinc grans inversors d'impacte, entre els quals es troba Oikocredit, per a abordar les deficiències en la productivitat, els ingressos i la resiliència dels petits agricultors. Es tracta d'un programa de 10 anys amb un pressupost combinat de 55 milions d'euros per a millorar de manera sostenible les transaccions comercials entre els agents del mercat de la cadena de valor agrícola responsable i els petits agricultors, posant l'accent principalment en la igualtat de gènere i la creació d'ocupació.

Els inversors d'impacte utilitzaran la seva experiència i capital local per a aprofundir i reforçar les xarxes de seguretat de 10 milions de llars de petits agricultors a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. Els esforços d'aquest projecte arribaran a uns 50 milions de persones de baixos ingressos i altament vulnerables i es duran a terme en tres fases. La contribució d'Oikocredit a la primera fase, que va ser aprovada al gener d'enguany, se centrarà en la gestió del risc dels preus i en les assegurances d'índexs meteorològics [coneix més sobre això en la segona part de l'entrevista].

A més de promoure les cadenes de valor agrícoles, el SSNUP farà contribucions significatives i duradores a set dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS): zero pobresa, zero fam, igualtat de gènere, treball decent i creixement econòmic, consum i producció responsables, acció climàtica i vida en la terra.

29.01.20-adva-kof-gh-19

Qui participa en aquest programa?

Va ser desenvolupat per l'Agència Suïssa per al Desenvolupament i la Cooperació i la Direcció de Cooperació al Desenvolupament i Assumptes Humanitaris de Luxemburg, en cooperació amb Lux-Development. Està coordinat per ADA (Appui au Développement Autonome). A més d'Oikocredit, participen altres quatre grans inversors d'impacte Grameen Crédit Agricole Foundation, Incofin, responsAbility i Symbiotics. El programa es basa en els coneixements i l'experiència dels inversors d'impacte que ja treballen a les regions on es desenvoluparà el projecte.

Què té d'únic el SSNUP?

Bé, per a començar, cinc dels majors inversors d'impacte es reuneixen per a aquest projecte. Els seus actius oscil·len entre els 92 milions i els 3.500 milions d'euros, i inverteixen entre el 10% i el 100% de les seves carteres en l'agricultura. El fet que tots ens centrem en els petits agricultors en aquesta mena d'entorn és nou i ens permet pensar i actuar en gran. També es tracta de treballar junts per a desenvolupar una cosa innovadora que ajudi els petits agricultors a ser més forts i resistents.

Per què participa Oikocredit en el programa?

El nostre cor batega per l'agricultura. Augmentar la productivitat i la sostenibilitat en l'agricultura, i millorar les condicions de vida dels petits agricultors, ha estat una preocupació central d'Oikocredit des del principi. Es tracta d'un gran repte degut als diferents contextos i a la volatilitat d'aquest sector. Sabem que la majoria de les persones afectades per la pobresa viuen en zones rurals/agrícoles, i sabem que aquest sector no rep el suport que necessita. Les regions rurals són també les que sofreixen els efectes del canvi climàtic. Així que si volem que la gent surti de la pobresa a llarg termini, hem de reforçar la seva resiliència.

Ens vam convèncer immediatament de participar al SSNUP quan vam saber que la intenció era ampliar la xarxa de seguretat dels petits agricultors amb assegurances, agricultura climàticament intel·ligent, accés al finançament, noves tecnologies i cursos de formació per a la seva aplicació. Els nostres experts en gestió de l'impacte social, desenvolupament de capacitats i agricultura treballaran en el programa. Esperem dues coses: quan el treball dels socis agrícoles sigui més segur, tindrem l'oportunitat d'ampliar la nostra cartera agrícola. Al mateix temps, les organitzacions associades més fortes són més atractives i, per tant, tenen més accés a donants addicionals fora d'Oikocredit. Fa temps que se sap que els petits agricultors de tot el món necessiten molt més suport, accés als mercats i recursos, i un repartiment just dels beneficis en les cadenes de valor.

Descobreix com Oikocredit planeja ajudar al SSNUP a aconseguir el seu objectiu amb l'"assegurança d'índex climàtic" i coneix quines organitzacions associades han estat seleccionades per a aquesta iniciativa, en la segona part d'aquesta entrevista.

Aquesta entrevista va ser realitzada per la Marion Wedegärtner de l'Associació de Suport d'Oikocredit a Alemanya Occidental

« Enrere