Inbertitzeko prest? Aukeratu bizi zaren eskualdea

Lehioa iztea
Sevilla Catalunya Euskadi

Zer dira laguntza erakundeak?

Oikocredit-ren laguntza erakundeak legalki irabazi asmorik gabeko erakundeak sortzen duten pertsona boluntarioen multzoa da. Bazkideak erakundearen parte oso garrantzitsua dira eta sentsibilizazio eta hedapen ekintzak betetzen dituzte. Laguntza erakundeak Nazioarteko Oikocrediten bazkide zuzenak dira eta Espainiako bazkide guztiak ordezkatzen ditu. Gaur egun Espainian hiru laguntza erakunde daude: Euskadi, Catalunya eta Sevilla.

Boluntario talde aktibo bat ere Madrilen dago (talde honi eta bere jarduerei buruzko informazio gehiago esteka honetan daukazu: www.madrid.oikocredit.es.)

Bilatu

Creant canvis més positius! Entrevista a Dave Smit

Creant canvis més positius! Entrevista a Dave Smit

frame_0_delay-0.01s (1).jpgasteazkena, 25 de urtarrilak de 2023

L'octubre de 2022, en Dave Smit es va incorporar a Oikocredit com a director d'Inversions d'impacte. Aquí reflexiona sobre els seus primers 100 dies i el fet que les persones amb ingressos baixos dels països en desenvolupament es veuen afectades durament pels vents contraris globals.

En Dave assenyala: "Oikocredit es va establir per donar suport al desenvolupament pacífic i la justícia global mitjançant la inversió basada en valors. Avui, els impactes sobre les comunitats de baixos ingressos de problemes globals com ara l'augment dels tipus d'interès i la inflació, la desigualtat, la pobresa i el canvi climàtic fan que la missió d'Oikocredit sigui més rellevant que mai. Aquest és el moment d'intensificar els esforços, construir associacions, centrar-se en la transformació i la innovació i ajudar les persones i les comunitats dels països empobrits a construir resiliència. Oikocredit està en una posició única per impulsar aquest canvi positiu!

Dues experiències clau

En Dave ha quedat molt impressionat per les visites a dues organitzacions sòcies durant els seus primers 100 dies.

“A l'Equador vam visitar una dona empresària que regentava una petita fleca artesanal. Amb el préstec de la nostra organització sòcia d'inclusió financera equatoriana, Banco VisionFund Ecuador, va comprar forns de pa. I amb els ingressos de la venda del seu pa podia enviar els seus fills a l'escola, tot i que mai havia rebut cap educació. La petita inversió de la nostra organització sòcia ha marcat una gran diferència per a aquesta família".

A l'Índia, en Dave va visitar una empresa d'impacte social amb la qual la filial índia d'Oikocredit, Maanaveeya, té previst treballar. "Aquesta empresa contracta i forma principalment persones amb discapacitat per donar suport a les funcions de back-office de grans organitzacions com hospitals i bancs. En oferir formació i equipaments adaptats a les necessitats dels seus empleats, l'empresa crea llocs de treball per a persones que, d'altra manera, tindrien dificultats per trobar feina. El personal està molt motivat i ofereix serveis de la màxima qualitat."

"Els impactes que tenim a través de les nostres associacions, com aquests exemples excel·lents, em motiven", diu en Dave. "Vull que n’aconseguim més!"

FOUR-IN-103

Potencial d'impacte

En Dave ha trobat que la cooperativa està totalment compromesa a posar capital a treballar per accelerar el canvi positiu. “Oikocredit dirigeix els fluxos financers en la direcció correcta. I treballant amb organitzacions sòcies, els impactes dels nostres esforços es multipliquen", diu. Està entusiasmat amb l'empenta i el compromís de la comunitat d'Oikocredit.

"La gamma d’organitzacions sòcies d'Oikocredit és àmplia", diu, "des d'institucions de microfinançament madures i ben desenvolupades fins a cooperatives que donen suport als productors de cafè i cacau, fins a proveïdors innovadors de solucions d'energia renovable a petita escala. Donem cada cop més suport a les organitzacions sòcies innovadores basades en tecnologia en fase inicial amb un gran potencial d'impacte social".

El mateix Oikocredit també s'enfronta als vents contraris, reconeix en Dave. Els tipus d'interès i les primes per al finançament en moneda local s'han tornat molt més alts i més volàtils. Això no és exclusiu d'Oikocredit i s'aplica a tot el sector. Tanmateix, a través de les nostres xarxes locals tenim moltes oportunitats d'inversió interessants.

Dave: "Ens mantenim fidels a la nostra missió com a inversor d'impacte responsable, equilibrant l'impacte a llarg termini, el risc i la rendibilitat".

Entre els punts forts clau d'Oikocredit hi ha el seu enfocament basat en la missió i la proximitat als mercats i a les persones a les quals vol donar suport. El nombre de persones a les quals arribem a través de les nostres organitzacions sòcies ha augmentat de manera impressionant fins a gairebé 40 milions. I som uns dels primers inversors d'impacte a realitzar enquestes d'autopercepció dels clients finals amb les nostres organitzacions sòcies per mesurar l'impacte del nostre treball en les persones beneficiàries.

Invertir en innovació sostenible

Oikocredit ajuda els emprenedors sostenibles i innovadors amb préstecs, capital i desenvolupament de capacitats per aconseguir creixement. Vam ser la primera financera internacional per a moltes de les nostres organitzacions sòcies i continuem donant-los suport a mesura que es desenvolupen. Algunes organitzacions sòcies han madurat i poden atraure més fons d'un grup més ampli d'inversors d'impacte internacional.

Aleshores... encara és necessari Oikocredit? Dave: “La nostra cooperativa és més necessària que mai. La nostra estratègia se centra en augmentar l'impacte i la innovació, més associacions i millorar els ingressos de la cartera". Creu que hem de continuar donant suport eficaç a les organitzacions sòcies amb les qui fa temps que treballem, alhora que ens hem de comprometre amb noves organitzacions sòcies en iniciatives innovadores d'inclusió financera, agricultura i energies renovables.

"En les nostres associacions pretenem estar a l'avantguarda de la transició sostenible i donar suport positivament al canvi a llarg termini en la vida de les persones i comunitats de baixos ingressos. Així és com marcarem la diferència cada cop més".

Afegir valor i mantenir-se àgil

En Dave està compromès a mantenir el paper pioner i innovador d'Oikocredit: "Volem operar on puguem afegir més valor i accelerar realment la resiliència de les comunitats de baixos ingressos".

Està emocionat d'anticipar els resultats socials i econòmics quan un poble remot d'Àfrica tingui accés a cuines de biomassa d’alta eficiència o a energies renovables: "El poble ja no necessitarà cuinar amb carbó o llenya, ni utilitzar làmpares de querosè. Així, la seva gent tindran més salut i seguretat, i juntes ajudarem a protegir els boscos. És un privilegi formar part d'aquest impacte".

En Dave continua: "Després d'haver viatjat internacionalment en els meus càrrecs anteriors, he vist que el talent es distribueix per igual a tot el món, però les oportunitats no. Donar a més persones igualtat d'oportunitats em motiva".

El nou enfocament estratègic d'Oikocredit centrat en la comunitat és important: "Ajudant les nostres organitzacions sòcies a que donin resposta a les problemàtiques dels clients finals, i donant suport a les comunitats on viuen podem tenir un impacte més gran i durador. Per això ens unim amb aliats estratègics".

"El que espero aportar a Oikocredit és entusiasme i energia", afegeix en Dave. “També aporto experiència en finançament del desenvolupament: 20 anys en diferents funcions. I m'identifico amb la necessitat de ser àgil i adaptable, perquè estem operant en circumstàncies difícils. Amb l'equip d'Oikocredit i les nostres organitzacions sòcies estem molt ben posicionats per crear un canvi més positiu amb i per a persones de baixos ingressos als països empobrits. Compteu amb mi!"

End-client Banco VisionFund Ecuador_taken by BVF

« Atrás