Inbertitzeko prest? Aukeratu bizi zaren eskualdea

Lehioa iztea
Sevilla Catalunya Euskadi

Zer dira laguntza erakundeak?

Oikocredit-ren laguntza erakundeak legalki irabazi asmorik gabeko erakundeak sortzen duten pertsona boluntarioen multzoa da. Bazkideak erakundearen parte oso garrantzitsua dira eta sentsibilizazio eta hedapen ekintzak betetzen dituzte. Laguntza erakundeak Nazioarteko Oikocrediten bazkide zuzenak dira eta Espainiako bazkide guztiak ordezkatzen ditu. Gaur egun Espainian hiru laguntza erakunde daude: Euskadi, Catalunya eta Sevilla.

Boluntario talde aktibo bat ere Madrilen dago (talde honi eta bere jarduerei buruzko informazio gehiago esteka honetan daukazu: www.madrid.oikocredit.es.)

Bilatu

L´Escàner de les Finances Ètiques: nova eina per mesurar l´ètica d´institucions financeres

L´Escàner de les Finances Ètiques: nova eina per mesurar l´ètica d´institucions financeres

escaner-finanzas-eticas-cat.jpgastelehena, 23 de urtarrilak de 2023

L'Observatori de les Finances Ètiques acaba de fer pública aquesta eina metodològica per valorar en quin grau les entitats financeres compleixen els 5 principis de les Finances Ètiques. L'Observatori ha analitzat 21 entitats financeres que operen al nostre país i desvetlla que moltes d’elles fan més «Greenwashing» que no pas finances sostenibles de veritat.

escaner-finances-etiques-cat

L'eina utilitza 15 indicadors que avaluen qüestions com ara el model de governança, les polítiques d'inversió i finançament, la transparència o la gestió quotidiana de les entitats. Per valorar el grau de compliment dels 5 principis de les Finances Ètiques (Exclusió, Compromís, Transparència, Participació i Coherència) es basa en dades obertes i contrastables, com ara llistats públics d'institucions, informes de grups de recerca, o la informació publicada per les mateixes entitats financeres. Aquesta informació es tradueix en un grau de compliment per a cadascun dels indicadors, i es pondera per generar un índex de compliment global amb una puntuació del 0 al 100. Al web Escàner de les Finances Ètiques, es mostren els resultats de manera visual i intuïtiva i s’hi pot consultar el rànquing d'entitats, que inclou des de petites institucions de serveis financers fins als principals bancs convencionals.

Les campanyes de greenwashing i altres estratègies per projectar una imatge de sensibilitat social són cada cop més freqüents, i el món financer no n'és una excepció. Aquests mètodes per atraure una ciutadania cada cop més crítica i informada són un problema: tant per a les entitats veritablement compromeses com per a les persones consumidores. L´objectiu d´aquesta nova eina és oferir una anàlisi objectiva de les pràctiques reals de les entitats, contrastant-la amb els missatges publicitaris.

> Consulta més detalls sobre com s'ha elaborat l'Escàner de les Finances Ètiques a la web de FETS – Finançament Ètic i Solidari.

> Consulta aquest article del Jorge Berezo, president d'Oikocredit Euskadi, a la revista Ethic, on reflexiona sobre com identificar el Greenwashing, tan comú al sector financer.

> Vídeo-presentació de l’Escàner i els principis de les Finances Ètiques (2 minuts):

« Atrás