Inbertitzeko prest? Aukeratu bizi zaren eskualdea

Lehioa iztea
Sevilla Catalunya Euskadi

Zer dira laguntza erakundeak?

Oikocredit-ren laguntza erakundeak legalki irabazi asmorik gabeko erakundeak sortzen duten pertsona boluntarioen multzoa da. Bazkideak erakundearen parte oso garrantzitsua dira eta sentsibilizazio eta hedapen ekintzak betetzen dituzte. Laguntza erakundeak Nazioarteko Oikocrediten bazkide zuzenak dira eta Espainiako bazkide guztiak ordezkatzen ditu. Gaur egun Espainian hiru laguntza erakunde daude: Euskadi, Catalunya eta Sevilla.

Boluntario talde aktibo bat ere Madrilen dago (talde honi eta bere jarduerei buruzko informazio gehiago esteka honetan daukazu: www.madrid.oikocredit.es.)

Bilatu

L'origen del nom Oikocredit

L'origen del nom Oikocredit

Ökumenische Rat der Kirchen 1968asteazkena, 17 de ekainak de 2015

Consell Mundial d'Esglésies de 1968

Les arrels d'Oikocredit es remunten a una reunió del Consell Mundial d'Esglésies. Durant la seva Assemblea General de 1968 a Uppsala, Suècia, un nombre de membres de l'església joves i políticament compromesos van remarcar que els fons de l'església estaven sent invertits en els bancs enlloc de ser invertits en projectes de desenvolupament. Es preguntaven si hi havia una millor manera d'invertir fons de l'església que anés més en línia amb l'objectiu d'una societat justa, participativa i sostenible.

Uns anys després, el 1975, Oikocredit va ser establerta als Països Baixos per proporcionar a esglésies i d'altres una opció d'inversió alternativa, dirigida als interessos de les persones de baixos ingressos.

El nom Oikocredit fa èmfasi en el cor de la seva missió. "Oiko" es refereix a l'antiga paraula grega Oikos, que significa casa, comunitat o món. "Credit" no es refereix tan sols al fet que Oikocredit ofereix préstecs, sinó també al verb del llatí "credere", que vol dir creure. Oikocredit creu en l'apoderament de les persones de baixos ingressos. Per tant, la història d'Oikocredit és la història de la construcció d'una "oikos" global.

Com a cooperativa internacional, Oikocredit agrupa milers de persones que comparteixen l'objectiu de millorar la inclusió financera i fomentar el desenvolupament positiu. La membresia està oberta a esglésies i a organitzacions relacionades amb l'església, incloses les ordres religioses i congregacions nacionals i internacionals. Altres organitzacions que comparteixen missions i objectius similars poden ser membres per invitació del consell rector d'Oikocredit.

Malgrat tenir aquestes fortes arrels al món religiós ecumènic, avui dia Oikocredit està formada per un gran nombre de persones i organitzacions laiques que comparteixen el seu objectiu fundacional, i en cap cas es discrimina o se seleccionen projectes a finançar en funció de la seva orientació religiosa.

Adrian Wijemanne (dreta) primer director gerent d'Oikocredit amb participants en la reunió anual a Ginebra, el 1978

Com a cooperativa, Oikocredit permet als seus membres directes (organitzacions) participar activament en els assumptes polítics en relació amb la seva missió i treball. Hi ha dues formes mitjançant les quals els membres d'Oikocredit poden influir en les polítiques de la cooperativa. En primer lloc, a través de l'elecció dels membres del consell rector, que guien i supervisen la gestió de la cooperativa. Independentment de la inversió que tingui a Oikocredit, cada membre directe té un vot que pot utilitzar a l'assemblea anual general (AGM), l'òrgan de govern més alt de la cooperativa. En segon lloc, també petits inversors (qualsevol persona física o jurídica) pot participar-hi invertint a través d'Associacions de Suport d'Oikocredit (SA), com és el cas de les associacions de Catalunya, Euskadi o Sevilla a l'estat espanyol, que són organitzacions independents establertes per donar suport al treball d'Oikocredit arreu del món. Als països sense una SA, els individus i les organitzacions poden invertir a través de la Fundació Accionarial d'Oikocredit Internacional (OISF). Entre els seus inversors hi ha individus, bancs, agències de desenvolupament, organitzacions de comerç just i sindicats.

Oikocredit continua construint la seva missió en base a una comunitat global d'aliances duradores i treball en xarxa.

« Atrás