Inbertitzeko prest? Aukeratu bizi zaren eskualdea

Lehioa iztea
Sevilla Catalunya Euskadi

Zer dira laguntza erakundeak?

Oikocredit-ren laguntza erakundeak legalki irabazi asmorik gabeko erakundeak sortzen duten pertsona boluntarioen multzoa da. Bazkideak erakundearen parte oso garrantzitsua dira eta sentsibilizazio eta hedapen ekintzak betetzen dituzte. Laguntza erakundeak Nazioarteko Oikocrediten bazkide zuzenak dira eta Espainiako bazkide guztiak ordezkatzen ditu. Gaur egun Espainian hiru laguntza erakunde daude: Euskadi, Catalunya eta Sevilla.

Boluntario talde aktibo bat ere Madrilen dago (talde honi eta bere jarduerei buruzko informazio gehiago esteka honetan daukazu: www.madrid.oikocredit.es.)

Bilatu

Invertint en Alpaques Peruanes

Invertint en Alpaques Peruanes

COOPECAN, Peruostirala, 13 de irailak de 2013

Ben amunt als Andes Peruans, Oikocredit dóna suport a la tradicional pràctica del ramat d'Alpaques, un animal Sud-americà cosí de la Llama. Les Alpaques viuen en zones de gran altitud, entre 3500 i 5000 metres sobre el nivell del mar, i són tradicionalment criades per la qualitat de la seva llana.

Els Pastors d'Alpaca viuen habitualment en àrees remotes del Perú, en durs i freds climes. Aquells amb petits ramats tendeixen a tenir ingressos baixos, viuen en cases de fang aprop dels seus ramats sense cap poder. Molts pastors no són capaços d'invertir en medicació i millor menjar per les seves Alpaques. Comercialment, ells batallen perquè no tenen accés al mercat o poc poder de negociació per vendre la seva llana.
Per ajudar a aquest sector de ramat tradicional i contribuir al desenvolupament social dels pastors d'Alpaques, Oikocredit recentment s'ha ajuntat amb la Cooperativa de Producción i Servicios de los Productores de Camelidos Andinos Ltda (COOPECAN).

COOPECAN treballa amb uns 15.500 pastors d'Alpaques i les seves famílies promovent el desenvolupament econòmic, social i mediambiental. Ser un membre de COOPECAN dóna als pastors preus justos per la seva llana, així com serveis per millorar la qualitat de la seva llana i la salut de les Alpaques.

La directora d'Oikocredit al Perú i especialista agrícola, Carina Torres, ha treballat estretament amb COOPECAN desde que es va ajuntar amb Oikocredit l'any passat. La Carina ha visitat molts pastors per veure de primera mà les seves condicions de vida i com COOPECAN treballa amb ells.

“El primer cop que vaig visitar els pastors d'Alpaca, o com nosaltres diem, “Els Alpaqueros”. Vaig veure perquè aquests pastors necessitaven una cooperativa com COOPECAN”. La Carina explica. “Moltes cries d'Alpaca s'estaven morint o posant malaltes, el que significava que molts pastors no poguessin guanyar suficients diners per mantenir les seves famílies, o vendre la seva llana als intermediaris per un preu molt baix.”

Sent un membre de COOPECAN, els pastors disposen de serveis com una millor medicació per les alpaques malaltes o la millora de la terra de pastura, per tant, les alpaques tenen millor alimentació resultant en una millor qualitat de la llana.

Aquest és el cas del pastor Nicomedes Cochama Yava (mirar la foto), que s'ha beneficiat enormement per ser de la cooperativa social. El Nicomedes viu a les muntanyes amb el seu ramat mentre la seva dona i els seus vuit fills viuen a tres hores i mitja a la ciutat de Sicuani.

Tot i que el Nicomedes tingui 200 alpaques, un ramat que hauria de ser suficientment gran per una família, no guanyava suficients diners per pagar les seves despeses i enviar els nens a l'escola. Nicomedes es va fer membre de COOPECAN per tenir garantit un millor preu per la seva llana, així com tenir accés a serveis que li permetessin millorar la qualitat de la llana del seu ramat i guanyar suficients diners per proveir la seva família.

A part de rebre un millor preu per la seva llana, als membres també se'ls dóna un pagament addicional un cop la seva llana és processada i venuda. COOPECAN dóna feina a unes 12 persones que tenyeixen i teixeixen per fer peces de roba per exportar. Les peces de roba d'alpaca són venudes a un comprador d'Itàlia i la resta al mercat local Peruà. Oikocredit va donar una línia de crèdit de 150.000 dòlars americans per ajudar-la amb els seus serveis de recol·lecció, les seves operacions diàries i la seva missió social.

« Atrás