Inbertitzeko prest? Aukeratu bizi zaren eskualdea

Lehioa iztea
Sevilla Catalunya Euskadi

Zer dira laguntza erakundeak?

Oikocredit-ren laguntza erakundeak legalki irabazi asmorik gabeko erakundeak sortzen duten pertsona boluntarioen multzoa da. Bazkideak erakundearen parte oso garrantzitsua dira eta sentsibilizazio eta hedapen ekintzak betetzen dituzte. Laguntza erakundeak Nazioarteko Oikocrediten bazkide zuzenak dira eta Espainiako bazkide guztiak ordezkatzen ditu. Gaur egun Espainian hiru laguntza erakunde daude: Euskadi, Catalunya eta Sevilla.

Boluntario talde aktibo bat ere Madrilen dago (talde honi eta bere jarduerei buruzko informazio gehiago esteka honetan daukazu: www.madrid.oikocredit.es.)

Bilatu

Satisfent la demanda de capital

Satisfent la demanda de capital

BAR-AU-10.pngostirala, 06 de irailak de 2013

06/09 Oikocredit ha invertit recentment 48 milions de dòlars en 45 organitzacions i pretén incrementar-ho en 70 milions el 2015. Què està darrere d'aquest creixement i quines possibilitats tenen les inversions de capital? Recentment hem parlat amb Stefan Harpe, director d'inversions de capital d'Oikocredit, que va establir i va crear juntament amb els seus companys la cartera de capital de Oikocredit Internacional.

Quina és la diferència entre les inversions de capital i els préstecs?

Quan nosaltres invertim en una empresa som autèntics socis, estem lligats al destí de l'empresa. Els préstecs paguen interessos regularment i tenen un període fix de venciment. Una inversió de capital per altra banda és una inversió arriscada a llarg termini. El capital és més arriscat en aquest sentit.


Per què està Oikocredit, tot i així, incrementant les seves inversions en capital?

Molts socis ens pregunten si estem disposats a convertir-nos en socis capitalistes. Necessiten capital per créixer, i nosaltres prenem un paper actiu en això. Donem ajuda en la gestió, consell, xarxes i habilitats per dirigir empreses. Fem tot el possible per fer més forts els nostres socis.

Per exemple amb Barefoot Power...

Va començar amb dos homes operatius utilitzant els seus estalvis i amb el suport d'amics i família per desenvolupar làmpades solars que fossin segures i assequibles i poguessin substituir les perilloses làmpades de querosè.

Ens vam reunir amb Barefoot al 2007 i inicialment vam invertir-hi 60.000 euros. Al maig del 2012, Oikocredit havia incrementat la seva inversió fins als 630.000 euros de capital social i capital operatiu addicional en forma de línia de crèdit.

Ajudem en el desenvolupament de l'estratègia de l'empresa a través d'un seient a la junta. Avui, Barefoot té 50 treballadors a Austràlia, La Xina i Àfrica i més de 2000 negocis estant venent làmpades d'energia solar i oferint serveis de re-càrrega de mòbils. Les seves làmpades són utilitzades per més de 400.000 llars en quasi 40 països.

Així doncs, les noves inversions no només sorgeixen d'empreses que s'adrecen a Oikocredit?

Moltes de les nostres inversions són a socis als quals coneixem de fa molt temps, però certament mirem al nostre voltant i molts contactes sorgeixen del boca a orella. Si tenim èxit sent actius en algun lloc, la paraula es difon ràpidament.

Hi ha hagut preocupacions degut a que grans inversions en empreses més grans poden canviar el caràcter d'Oikocredit i diluir la seva missió. És així això?

“Al contrari, la nostra missió és promoure el desenvolupament. Com més gran la mentalitat social de l'empresa, més grans són les possibilitats i el potencial d'impacte social.

Per exemple, Banco FIE a Bolívia on nosaltres encara en tenim el 7%, ha crescut des dels seus inicis com a ONG fins a banc amb una cartera de més de 760 milions de dòlars.

Amb aquesta expansió, els clients ara paguen menys interessos, tenen més sucursals als seus barris i molts més serveis, com comptes d'estalvis per exemple.”

Ha declinat mai Oikocredit alguna inversió de capital?

Sí, no podem invertir en totes les bones oportunitats, i sovint diem no. Només ens comprometem amb empreses després d'una exhaustiva visita d'avaluació i confirmació d'una clara missió social, cultura institucional, gestió de qualitat i amb capacitat per créixer.

Quines habilitats són requerides per implementar una estratègia per expandir les inversions de capital?

Les inversions de capital exigeixen un compromís intens per part de l'equip d'Oikocredit. La majoria de noves inversions de capital impliquen un seient a la junta directiva.

No som ni especialistes en àrees individuals ni experts en cafè, cacau o mango però sí que tenim un alt nivell general de finances i habilitats en com desenvolupar estratègies i guiar una empresa cap a l'èxit. I tenim gent que pot escoltar i que és creïble i sensible a les condicions locals.

« Atrás