Inbertitzeko prest? Aukeratu bizi zaren eskualdea

Lehioa iztea
Sevilla Catalunya Euskadi

Zer dira laguntza erakundeak?

Oikocredit-ren laguntza erakundeak legalki irabazi asmorik gabeko erakundeak sortzen duten pertsona boluntarioen multzoa da. Bazkideak erakundearen parte oso garrantzitsua dira eta sentsibilizazio eta hedapen ekintzak betetzen dituzte. Laguntza erakundeak Nazioarteko Oikocrediten bazkide zuzenak dira eta Espainiako bazkide guztiak ordezkatzen ditu. Gaur egun Espainian hiru laguntza erakunde daude: Euskadi, Catalunya eta Sevilla.

Boluntario talde aktibo bat ere Madrilen dago (talde honi eta bere jarduerei buruzko informazio gehiago esteka honetan daukazu: www.madrid.oikocredit.es.)

Bilatu

CONCRECES: Una empresa de barrets que dóna suport a la gent

CONCRECES: Una empresa de barrets que dóna suport a la gent

concreces.jpg

Moisés Genaro Sánchez

ostirala, 08 de uztailak de 2016

A l'estat mexicà d'Oaxaca, gairebé la meitat de la població treballa al sector primari, amb accés limitat a bancs o institucions financeres. Molts empresaris petits tenen problemes per obtenir finançament per a les empreses. És aquí on Unión de Crédito Concreces SA de CV (coneguda com a Concreces), sòcia d’Oikocredit, exerceix una funció destacada. Concreces és una cooperativa de crèdit de reconeguda trajectòria que brinda suport a les microempreses i petites empreses a Oaxaca, i en menor escala, a d’altres estats.

Finançament de petites empreses
Concreces ofereix préstecs a empresaris que desitgen engegar empreses, com Moisés Genaro Sánchez, un empresari d'Oaxaca propietari d'una fàbrica de barrets que opera sota el nom comercial de Sombreros Sánchez. Moisés compra barrets de milers de productors que utilitzen 14 tipus diferents de palla per fabricar-los a mà. Molts dels productors treballen principalment en el sector primari com l'agrícola, i el teixit els aporta un ingrés addicional. La majoria dels productors teixeix de cinc a sis barrets per dia.

Els barrets com a moneda
Sombreros Sánchez té un sistema logístic que és enginyós i barat. En el moment en què cada productor acaba 20 o 30 barrets, pot vendre'ls a les botigues del poble o canviar-los per aliments. Els propietaris dels establiments, al seu torn, utilitzen els barrets com a moneda per pagar els proveïdors o vendre'ls per obtenir guanys. Després els proveïdors venen els barrets a la fàbrica de Moisés a Oaxaca, on més de 20 empleats els processen.

A la fàbrica, els barrets es posen en una màquina d’emmotllament i després es tallen les fulles que sobren. Per finalitzar, se'ls lliga una corda o una cinta al voltant. L'any passat es van imprimir prop de 20.000 cintes a la fàbrica, que es van cosir als barrets per a Guelaguetza, el festival anual més important d'Oaxaca. Moisés ven els barrets a 0,80 dòlars cada un, i els productors en reben aproximadament 0,40 per cada unitat. Sombreros Sánchez no obté guanys amb marges amplis, sinó més aviat amb un volum elevat de vendes: de 7.000 a 8.000 barrets per mes.

Sobreviure a la crisi
L'avi de Moisés va fundar l'empresa a la dècada de 1940, amb una màquina de cosir i una màquina d’emmotllament que podia crear tres models. Els anys 60, el pare de Moisés va augmentar la producció i va enviar venedors amb camions plens de barrets al camp per vendre'ls als afores d'Oaxaca. Aquest sistema va funcionar bé fins a la dècada de 1990. Amb la crisi del peso mexicà, el 1994, la venda de barrets va caure.

Un capital molt necessari per a Sombreros Sánchez
De no existir Concreces, Sombreros Sánchez hauria hagut de començar des de zero. Moisés explica: «Potser no hauríem fet fallida, però hauríem tornat a ser una empresa diminuta». Amb el capital de treball que li va brindar Concreces, Sombreros Sánchez va poder superar les èpoques difícils i pagar els productes per avançat per mantenir la producció a un nivell constant. Gràcies a això, les vendes es van ampliar a nivell internacional a França, Argentina, Costa Rica, Hondures, El Salvador, Canadà i els Estats Units.

Ajudar la gent
Sombreros Sánchez ha crescut fins a transformar-se en el segon productor de barrets de palla de Mèxic. En vendre’ls a 0,80 dòlars, Sombreros Sánchez pot continuar sent un negoci competitiu i, al mateix temps, pagar als productors un preu just. A través de Sombreros Sánchez, Moisés pot seguir complint l’objectiu d'ajudar les persones de manera sostenible.

Llegeix més sobre CONCRECES

Llegeix una entrevista al gerent d'Oikocredit Mèxic

« Atrás