Inbertitzeko prest? Aukeratu bizi zaren eskualdea

Lehioa iztea
Sevilla Catalunya Euskadi

Zer dira laguntza erakundeak?

Oikocredit-ren laguntza erakundeak legalki irabazi asmorik gabeko erakundeak sortzen duten pertsona boluntarioen multzoa da. Bazkideak erakundearen parte oso garrantzitsua dira eta sentsibilizazio eta hedapen ekintzak betetzen dituzte. Laguntza erakundeak Nazioarteko Oikocrediten bazkide zuzenak dira eta Espainiako bazkide guztiak ordezkatzen ditu. Gaur egun Espainian hiru laguntza erakunde daude: Euskadi, Catalunya eta Sevilla.

Boluntario talde aktibo bat ere Madrilen dago (talde honi eta bere jarduerei buruzko informazio gehiago esteka honetan daukazu: www.madrid.oikocredit.es.)

Bilatu

Oikocredit anuncia resultats positius i satisfacció de les organitzacions sòcies

Oikocredit anuncia resultats positius i satisfacció de les organitzacions sòcies

EFC-ZM-20.jpgosteguna, 19 de martxoak de 2020

19 de març, Amersfoort, Països Baixos – Oikocredit, inversor d'impacte social i cooperativa mundial amb oficines de representació a Barcelona, Bilbao i Sevilla, ha publicat avui els seus resultats anuals corresponents al 2019. La cooperativa ha fet progressos pel que fa a racionalitzar el seu model empresarial, ha conservat la confiança de les persones sòcies i ha obtingut un 'feedback' positiu de les organitzacions a les que finança.

Resultats destacats
• Resultat net consolidat: € 14.3 milions (2018: € 1.3 milions)
• Actius totals consolidats: € 1,310.4 milions (2018: € 1,292.9 milions)
• Cartera de finançament al desenvolupament: € 1,064.6 milions (2018: €1,046.6 milions)
• 75 organitzacions sòcies actuals es beneficien del desenvolupament de capacitats per € 0.7 milions (2018: € 0.9 milions).
• Fons totals disponibles per invertir: € 1,271.2 milions (2018: €1,228.2 milions)
• 59,000 persones i institucions sòcies (2018: 57,000)
• Dividend proposat de l’1% (com el 2018)

La Jessy Chipindo, propietària d'un restaurant i clienta de la organització sòcia d'Oikocredit Entrepreneurs Financial Centre (EFC) de Zàmbia.

Millora del rendiment financer
El rendiment financer d'Oikocredit s'ha enfortit durant el 2019, amb un ingrés net de € 14,3 milions (un augment respecte els € 1,3 milions del 2018). La reducció de costos operatius, la millora dels marges sobre els nous préstecs i la venda de tres inversions de capital van contribuir a millorar el resultat. Els actius totals consolidats van augmentar a € 1.310,4 milions (de € 1.292,9 milions el 2018). El Consell Executiu d'Oikocredit, amb el suport del Consell de Supervisió, proposaran que es declari un dividend de l'1% corresponent al 2019 als membres de la cooperativa durant l'assemblea general anual que es realitzarà el juny de l'any 2020.

Creixement constant en el finançament al desenvolupament
Oikocredit es proposa millorar la qualitat de vida de les persones de baixos ingressos finançant a les organitzacions que treballen, principalment, en inclusió financera (incloent-hi microfinances), agricultura i energies renovables. Cap a finals del 2019, l'organització havia augmentat la seva cartera de finançament al desenvolupament a € 1.064,6 milions (de € 1.046,6 milions el 2018) i treballava amb 674 organitzacions sòcies en 65 països.

El finançament per a les sòcies del segment d'inclusió financera va augmentar a € 826,3 milions (de € 796,2 milions el 2018). Agricultura va créixer a € 172,3 milions (de € 168,8 milions). I les energies renovables van augmentar a € 52,1 milions (de € 48,4 milions) amb un major èmfasi en projectes de menor escala però amb beneficis socials directes per a les comunitats. El finançament per a altres sectors es va reduir a € 17,2 milions (de € 32,2 milions) en concordança amb l'estratègia actualitzada d'Oikocredit, enfocada en inclusió financera, agricultura i energies renovables. La cartera total es compon de préstecs (86,0% de finançament al desenvolupament, comparat amb el 84,5% el 2018) i inversions de capital (aquestes últimes van baixar lleument al 14,0%; 15,5% el 2018).

La qualitat de la cartera va continuar sent, en general, bona, però en agricultura la cartera en risc (PAR 90: el percentatge de la cartera de crèdit amb pagaments vençuts de més de 90 dies) va romandre alta. Encara que Oikocredit ha reduït el creixement del finançament en diversos subsectors d'agricultura per gestionar aquest risc, continua donant suport a les organitzacions sòcies agrícoles a causa dels beneficis substancials per als petits agricultors i les poblacions rurals de baixos ingressos.

Les organitzacions sòcies valoren l’enfocament social
La gestió del desenvolupament social és fonamental pel model de finançament al desenvolupament d'Oikocredit, com també l'avaluació prèvia d'organitzacions sòcies diligents i el monitoratge ambiental, social i de governabilitat. La cinquena enquesta de satisfacció al soci d'Oikocredit va trobar que les organitzacions sòcies valoren de forma alta l'enfocament social de la cooperativa, el servei al client, l'experiència del personal i el compromís a llarg termini.

Oikocredit ofereix un desenvolupament de capacitats per ajudar les organitzacions sòcies a crear resiliència i generar impacte social. El 2019, l'organització va gastar € 0,7 milions (2018: € 0,9 milions) en desenvolupament de capacitats per a 75 organitzacions sòcies actuals i potencials en 24 països.

El nombre d'inversores creix
El nombre de persones i institucions que inverteixen a Oikocredit directament, o a través de les associacions de suport d'Oikocredit i la Fundació Accionarial d'Oikocredit Internacional (Oikocredit International Share Foundation), va augmentar en aproximadament 2.000 el 2019, fins a les 59.000 (augment del 2018: 1.000). La cooperativa va augmentar el capital dels membres en un 4,4% a € 1.129,8 milions (€ 1.082,5 milions el 2018) i va mantenir la seva entrada neta de fons de membres i socis bancaris (€ 38,4 milions, un descens respecte dels € 77,9 milions el 2018). Amb fons suficients dels membres per cobrir els seus requeriments de finançament al desenvolupament, Oikocredit va reduir l'entrada dels bancs.

En millor forma per al futur
El 2019 Oikocredit va continuar implementant la seva estratègia 2018-2022 i va finalitzar la seva reestructuració. En Thos Gieskes, Director Executiu d'Oikocredit, va manifestar: “Amb un enfocament renovat i un model operatiu més àgil, ara estem millor posicionats per servir a les nostres organitzacions sòcies, membres i inversors, amb més resiliència i confiança. Estem molt contents d'haver rebut a 2.000 noves sòcies inversores i que la nova enquesta demostri com valoren les organitzacions sòcies els nostres serveis.

El 2020 continuarem millorant la nostra manera de treballar i esperem continuar servint tant als que ens confien els seus fons com a les persones de baixos ingressos a les que donem suport per millorar la seva qualitat de vida”.

Més informació disponible a l’Informe Anual d’Oikocredit 2019, que es publicarà a principis d’abril de 2020.

Monitorant la situació actual
A mesura que Oikocredit continua el seu treball el 2020, monitora de prop la situació del nou coronavirus i avalua els possibles efectes en les activitats comercials d'Oikocredit diàriament. La cooperativa roman operativa i s'adhereix a les pautes de salut pública emeses per les autoritats als països on treballa, mantenint la salut i la seguretat del seu personal com una prioritat principal. Existeixen plans de contingència per a fer front als principals esdeveniments operatius, en cas que succeeixin. Oikocredit també continua monitorant la situació amb organitzacions sòcies i els dóna suport quan és possible. Els membres i inversors rebran actualitzacions periòdiques a través dels llocs web d'Oikocredit (www.oikocredit.coop i www.oikocredit.es).

En Thos Gieskes, Director Executiu d’Oikocredit, afirma: “Com ha estat el cas dels 45 anys d’història d’Oikocredit, la nostra perspectiva i el suport que oferim a les nostres organitzacions sòcies són a llarg termini, i l’impacte social i la sostenibilitat financera segueixen sent la nostra prioritat. Amb la nostra llarga trajectòria als mercats emergents i la nostra presència local, estem segurs que podrem continuar la nostra feina en moments d’incertesa.”

Sobre Oikocredit
Inversora d'impacte social i cooperativa mundial, Oikocredit compta amb més de 40 anys d'experiència donant suport financer a organitzacions dedicades a la inclusió financera, l'agricultura i les energies renovables.
Els préstecs, les inversions en capital i la creació de capacitats d'Oikocredit pretenen permetre a les persones amb baixos ingressos a l’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina millorar de forma sostenible els seus nivells de vida.

Nota pels editors:
Per obtenir més informació, contacteu amb en David Díaz de Quijano i Barbero, responsable de comunicacions al nostre país, telèfon: +34 665 49 09 78 o per correu electrònic: dbarbero@oikocredit.org.

A escala internacional, contacteu amb la Ulrike Haug, Directora de Comunicacions d’Oikocredit International, telèfon: +31 625 65 53 75, correu electrònic: uhaug@oikocredit.org.

Clientes de l'organització agrícola Chajul, sòcia d'Oikocredit a Guatemala.

« Enrere