Inbertitzeko prest? Aukeratu bizi zaren eskualdea

Lehioa iztea
Sevilla Catalunya Euskadi

Zer dira laguntza erakundeak?

Oikocredit-ren laguntza erakundeak legalki irabazi asmorik gabeko erakundeak sortzen duten pertsona boluntarioen multzoa da. Bazkideak erakundearen parte oso garrantzitsua dira eta sentsibilizazio eta hedapen ekintzak betetzen dituzte. Laguntza erakundeak Nazioarteko Oikocrediten bazkide zuzenak dira eta Espainiako bazkide guztiak ordezkatzen ditu. Gaur egun Espainian hiru laguntza erakunde daude: Euskadi, Catalunya eta Sevilla.

Boluntario talde aktibo bat ere Madrilen dago (talde honi eta bere jarduerei buruzko informazio gehiago esteka honetan daukazu: www.madrid.oikocredit.es.)

Bilatu

Informe trimestral del tercer trimestre del 2021: Un optimisme cautelós

Informe trimestral del tercer trimestre del 2021: Un optimisme cautelós

ff2.jpgasteartea, 16 de azaroak de 2021

Quatre vegades a l'any, Oikocredit publica dades i xifres clau sobre el trimestre anterior. Aquí proporcionem als nostres inversors i a altres persones un context addicional sobre l'evolució del tercer trimestre de 2021.

La gestió interina garanteix la continuïtat de l'organització

El tercer trimestre de 2021 ha resultat satisfactori per a Oikocredit. Malgrat la sortida del nostre Director General, en Thos Gieskes, i de la nostra Directora de Persones i Canvi, la Petra Lens, durant el trimestre, els acords de gestió interina han garantit la continuïtat en el Consell d'Administració. La Directora General interina, la Mirjam 't Lam, la Directora interina de Persones i Canvi, la Wilma Straatman, i altres membres del Consell d'Administració i col·legues es congratulen de l'evolució positiva de diverses àrees de la cooperativa.
Mantenir una estreta relació amb el personal i altres parts interessades, al mateix temps que s'incorporen els canvis de gestió, ha estat una prioritat en el trimestre. Altres dos objectius clau han estat continuar reconstruint la cartera de finançament del desenvolupament després de la contracció i les pèrdues derivades de la pandèmia de Covid-19 el 2020, i continuar desenvolupant el nostre nou model de captació de capital.
També es van produir canvis en el Consell de Supervisió, en el qual en Nitin Gupta va decidir dimitir per motius personals, i en Joseph Patterson va renunciar a la presidència l'1 d'octubre, succeint-li la Cheryl Jackson (fins llavors vicepresidenta).

Continua la reconstrucció de la cartera

Amb l'economia mundial recuperant-se dels pitjors efectes del coronavirus, en el tercer trimestre també van millorar les economies dels països objectiu d'Oikocredit. Ens complau informar que l'augment de la demanda de préstecs ha portat a un creixement net de la nostra cartera de finançament del desenvolupament del 4,8%, passant de 835,5 milions d'euros en el segon trimestre a 875,8 milions d'euros, la qual cosa representa un augment de 30,7 milions d'euros en el que va d'any. Les aprovacions de préstecs van tornar als nivells anteriors a la pandèmia, i els desemborsaments es van ajustar a les expectatives.
La cartera en risc, representada pel percentatge PAR 90 de préstecs amb reemborsaments amb un retard d'almenys 90 dies (excloent els dies festius de pagament), va augmentar lleugerament del 5,9% al 6,1%, ja que algunes organitzacions sòcies de major grandària van caure en mora. A més, les dificultats de reemborsament més greus, en alguns casos derivades de Covid-19, van donar lloc a un augment de les cancel·lacions de préstecs. Amb la gran majoria de les organitzacions sòcies ja prou recuperades per a reprendre els reemborsaments programats, només 12 sòcies seguien en "carències de pagament" en el tercer trimestre, la qual cosa representava 18,6 milions d'euros (enfront de 64,9 milions d'euros) de la cartera total de crèdits.
Encara que la cartera d'inversions en capital s'ha mantingut estable en grandària, en el tercer trimestre es van aprovar dues noves inversions (fins avui: vuit inversions) i es va concloure una venda. A l'inici de l'any es va produir una pèrdua de valor dels fons propis en relació amb una organització sòcia del sector de les energies renovables.
El nostre nombre d’organitzacions sòcies es va mantenir estable en 527 (segon trimestre: 529). El volum de préstecs en divises, inclosos els préstecs en dòlars, va augmentar una mica, especialment a Àfrica i Amèrica Llatina, on el capital total en circulació també va augmentar. Àsia, inclosa l'Índia, es va mantenir estable. Les provisions per a insolvències sobre el capital i els interessos i la deterioració dels fons propis van disminuir del 11,2% al 10,5% del finançament del desenvolupament, en part a causa del creixement de la cartera.
El capital total de les sòcies de la cooperativa va créixer de 1.122,5 milions d'euros a 1.125,4 milions d'euros, la qual cosa reflecteix una entrada neta de 2,9 milions d'euros durant el trimestre i un augment total en el que va d'any de 21,4 milions d'euros. Agraïm com sempre als nostres inversors i inversores la seva fidelitat.
El creixement dels ingressos, combinat amb el manteniment del control dels costos, ha permès obtenir un resultat net de 14,8 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment positiu respecte al segon trimestre. Aquesta xifra inclou l'alliberament extraordinari de provisions de 9,5 milions d'euros comunicada en el primer trimestre. L'evolució negativa de la cartera d'inversions a termini (bons), en la qual l'augment dels tipus d'interès va provocar una pèrdua de valor de 3,3 milions d'euros (fins avui), va influir en els resultats. L'evolució dels tipus de canvi i la reducció dels costos de cobertura, deguda a la disminució de la volatilitat dels tipus de canvi, van contribuir positivament al nostre resultat.
Entre altres novetats del tercer trimestre, el valor liquidatiu net (NAV) per acció va augmentar fins a 213,87 euros, prop dels nivells anteriors a la pandèmia de Covid-19. Amb la tornada al creixement dels desemborsaments, la liquiditat neta es va reduir del 33,4% al 31,2%.

Altres avanços positius

Entre altres desenvolupaments positius en el tercer trimestre, ens complau reprendre acuradament els viatges del personal,[1] el que ens permet tornar a visitar a les organitzacions sòcies i reunir els membres de l'equip de diferents continents. Els membres i inversors van acollir amb satisfacció el nostre Informe d'Impacte 2021, que destaca amb dades i històries com Oikocredit i les nostres organitzacions sòcies de tot el món estan fent costat a les persones de baixos ingressos perquè millorin les seves vides. Els seminaris web sobre l'informe que realitzem també van ser molt benvinguts. A l'oficina d’Amersfoort, als Països Baixos, hem introduït un model de treball híbrid, en el qual el personal té l'oportunitat de treballar la meitat del temps a l'oficina.
Quant als préstecs, l'augment de la demanda de crèdits indica que les organitzacions sòcies d'Oikocredit estan aprenent a viure amb les implicacions de la pandèmia i a planificar-les. Molt poques organitzacions sòcies continuen requerint el nostre suport sota les mesures especials de Covid-19, i no hi ha hagut noves sol·licituds d'ajuda financera sota el fons de solidaritat amb el coronavirus de la Fundació Internacional de Suport d'Oikocredit (ISUP), encara que aquest continua obert. El nou programa de la ISUP "Innovació en resposta al Covid-19", posat en marxa fa un any, secunda ara una sèrie de projectes de desenvolupament de capacitats d’organitzacions sòcies actuals i anteriors per a abordar els problemes generats pel Covid-19.
I quelcom més important, hem tornat a oferir a les organitzacions sòcies capacitació in situ i en persona, substituint en part el suport en línia al qual ens limitàvem durant el pic de la pandèmia el 2020-21. En el tercer trimestre, hem completat la fase de recollida de dades de la nostra enquesta d'autopercepció dels clients (llegeix-ne més a la pàgina 11 del nostre Informe d'Impacte). Actualment estem acarant i avaluant els resultats de l'enquesta, que proporcionarà informació sobre com els clients s'han vist afectats per la pandèmia de Covid-19 i han afrontat altres canvis que han experimentat en els últims 12 mesos.
Entre els aspectes més destacats del nostre suport al desenvolupament de capacitats a les organitzacions sòcies en el tercer trimestre es troben: el treball amb 11 organitzacions cafeteres a Amèrica Llatina sobre estratègies de gestió del risc dels preus (PRM) i la recepció de fons perquè el programa PRM s'estengui a Àfrica en el quart trimestre; la producció de sis vídeos d'alfabetització financera a Cambodja; el suport a altres 800 petits agricultors perquè plantin plàntules de te a Ruanda; i el suport a una organització sòcia de capital que ha permès que 15.000 nous petits agricultors se subscriguin a un producte d'assegurança d'índex meteorològic.
També hem signat un nou acord de garantia de préstecs amb el Fons Africà de Garantia per a Petites i mitjanes empreses (AGF), que ens permet augmentar els préstecs a organitzacions sòcies de tota Àfrica amb majors riscos. Aquest acord inclou una subvenció per a reforçar el treball d'Oikocredit en els préstecs a les pime. Un altre programa de garantia de préstecs que beneficia a Oikocredit és el Programa de Resposta a la Covid de l'Índia per a la Transició Agrícola, en el qual participa la nostra filial índia, Maanaveeya, per a fer front a l'impacte econòmic de la pandèmia en els petits agricultors indis.

Perspectives futures

Les perspectives de la inversió social d'Oikocredit continuen sent positives, encara que continuem sent cauts i vigilants sobre les perspectives econòmiques en els nostres mercats d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. L'accés desigual i extremadament limitat a les vacunes contra el Covid-19 als països de baixos ingressos és una preocupació important per a nosaltres i podria donar lloc a noves onades importants de coronavirus. A més, si els governs dels països de renda alta tornen a introduir restriccions a la mobilitat social, és possible que es produeixi una nova desacceleració econòmica mundial.
No obstant això, ens proposem continuar reconstruint la cartera, basant-nos en la nostra saludable reserva de noves inversions de crèdit i de capital amb organitzacions sòcies actuals i potencials. El nostre estret seguiment de l'evolució del mercat inclourà l'avaluació de la possible pujada dels tipus d'interès i el seu possible impacte en les nostres inversions a termini. Mantenir la qualitat de la cartera serà, com sempre, una prioritat.
Avui hem anunciat que la Mirjam 't Lam ha estat nomenada nova directora general d'Oikocredit, amb efecte a partir de l'1 de desembre de 2021. La Mirjam es va incorporar a Oikocredit al novembre de 2020 com a Directora de Finances i Riscos. A més d'aquesta funció, la Mirjam ha servit com a Directora General Interina d'Oikocredit des de l'agost del 2021. Com a Directora General, la Mirjam proporcionarà orientació estratègica i treballarà amb el Consell d'Administració per a dirigir les operacions de la cooperativa en suport de la missió d'Oikocredit de millorar la qualitat de vida de les persones de baixos ingressos a través d'inversions responsables.
El Consell d'Administració també s'enfrontarà a nous canvis a conseqüència de la decisió del nostre Director d'Inversions, en Bart van Eyk, de deixar Oikocredit a finals de febrer de 2022 per a explorar noves empreses.
En la pròxima Assemblea General Extraordinària (AGE), prevista per al 2 de desembre, presentarem als membres la nostra proposta de nou model de captació de capital i buscarem el seu acord sobre els pròxims passos. També durant l’AGE, presentarem als membres una actualització de la nova estratègia per al període 2022-2026. Ja estem provant algunes de les propostes innovadores que hem estat desenvolupant, que estan començant a donar lloc a noves associacions, per exemple, en suport de l'avanç de l'educació a l’Àfrica.

« Atrás