Inbertitzeko prest? Aukeratu bizi zaren eskualdea

Lehioa iztea
Sevilla Catalunya Euskadi

Zer dira laguntza erakundeak?

Oikocredit-ren laguntza erakundeak legalki irabazi asmorik gabeko erakundeak sortzen duten pertsona boluntarioen multzoa da. Bazkideak erakundearen parte oso garrantzitsua dira eta sentsibilizazio eta hedapen ekintzak betetzen dituzte. Laguntza erakundeak Nazioarteko Oikocrediten bazkide zuzenak dira eta Espainiako bazkide guztiak ordezkatzen ditu. Gaur egun Espainian hiru laguntza erakunde daude: Euskadi, Catalunya eta Sevilla.

Boluntario talde aktibo bat ere Madrilen dago (talde honi eta bere jarduerei buruzko informazio gehiago esteka honetan daukazu: www.madrid.oikocredit.es.)

Bilatu

Prioritzar l'impacte i mantenir l'equilibri: entrevista amb Gwen van Berne

Prioritzar l'impacte i mantenir l'equilibri: entrevista amb Gwen van Berne

Gwen-van-Berne.jpgastelehena, 28 de azaroak de 2022

La Gwen van Berne es va incorporar a Oikocredit com a directora de Finances i Risc el maig de 2022. En aquesta entrevista, comparteix una mica sobre ella mateixa, la seva nova funció i l'últim informe financer trimestral de la cooperativa.

Fa uns cinc mesos que estàs a Oikocredit. Quines són les teves primeres impressions?

Estic gaudint molt de la meva feina i de les persones i equips amb els quals treballo. És una bella combinació d'estar envoltada de gent diversa i complir un propòsit important. Així que estic contenta i agraïda d'estar aquí. Els diferents orígens fan que la nostra cultura sigui molt rica i aporten diferents experiències a la taula. També he reconegut que Oikocredit té moltes capes de governança diferents, cosa que pot dificultar que tothom s'alinei i estigui connectat, però quan ens alineem, els nostres ponts són forts i poderosos.

Què et va motivar a treballar a Oikocredit en primer lloc?

Ajudar la gent a través dels serveis financers és molt important per a mi. He estat treballant en serveis financers durant molt de temps, però realment volia crear més valor i impacte. Així que aquest treball és la barreja perfecta de propòsit, passió i la meva experiència. Crec que és crucial que totes assumim la responsabilitat d'intentar fer del món un lloc millor i Oikocredit està en una bona posició per fer-ho. També he treballat amb membres abans i m'agrada molt la dedicació i la convicció que aporten.

Què has après fins ara? Alguna cosa t'ha animat o inspirat?

M'encanta que estic aprenent més sobre Àfrica. He treballat en moltes regions diferents, però l'Àfrica és nova per a mi i és una regió molt diversa i important. No només és rellevant per a la nostra línia de treball, sinó que Àfrica acull una gran varietat de recursos i la regió continuarà creixent en importància.

Una cosa que m'ha animat: valoro molt la diversitat en totes les seves formes i m'apassiona estimular nous lideratges i empoderar les dones. Això és realment una cosa que Oikocredit encarna, i ho fa molt bé. És important encoratjar les dones en funcions de lideratge perquè el món encara no és igualitari en termes de gènere i estic agraïda que Oikocredit tingui una barreja equilibrada de líders. De fet, aquesta és la primera vegada en tota la meva carrera que tinc una dona directora general i ho trobo molt inspirador.

Quins són alguns dels reptes als quals t'has enfrontat fins ara a Oikocredit?

Com he dit abans, Oikocredit és una cooperativa diversa i global amb moltes capes, la qual cosa és un gran actiu. Al mateix temps, pot ser un repte per a les organitzacions complexes tenir una comprensió conjunta de com fan les coses i mirar conjuntament el panorama general. Sembla que tenim moltes polítiques, però de vegades ens falten normes clares a tota la cooperativa. La gent d'Oikocredit és treballadora i compromesa. Coneixen l'impacte i la importància del seu treball, però no sempre es donen el temps suficient per sortir de la seva funció o departament, de manera que puguem connectar i seleccionar les nostres prioritats conjuntes. De moment veig moltes iniciatives bones per harmonitzar això i estic segura que veurem més canvis en aquest àmbit.

Un altre repte positiu és que treballar per a un inversor d'impacte social és una feina molt precisa. No podem perdre diners perquè els necessitem per dur a terme la nostra missió, donar suport a les nostres organitzacions sòcies i generar una rendibilitat justa per als nostres inversors i inversores, però la nostra feina es tracta d'impacte social, no de lucre. Cada acord ha de crear un impacte, però el marge ha de ser saludable o afectarà la sostenibilitat del que fem. Per tant, és molt important mantenir l'equilibri adequat en cada àrea i crec que és un repte i un aspecte molt bo de l'organització.

Oikocredit acaba de publicar els seus fets i xifres del tercer trimestre del 2022. Pots compartir alguna cosa al respecte?

Malauradament, l'entorn actual és encara molt volàtil. L'elevada inflació, l'augment dels tipus d'interès, el conflicte d'Ucraïna i els pics i els bloquejos de la Covid-19 a Àsia han estat els principals contribuents a això. Malgrat el medi ambient, les nostres operacions segueixen funcionant força bé i podem veure millors resultats. Al principi, vam tenir una pèrdua financera neta de 9,1 milions d'euros després de vendre la cartera d'inversions a termini, però vam poder compensar-ho durant els últims dos mesos. Aquesta pèrdua és ara de 5,2 milions d'euros i tenim una perspectiva positiva per a la resta de l'any. La cartera de préstecs subjacent és estable i funciona bé. La nostra cartera de finançament al desenvolupament va créixer, va millorar la qualitat i va generar un augment dels ingressos nets.

Què signifiquen els nostres resultats per a la cooperativa?

Significa que la nostra feina continua sent cada cop més rellevant i, per tant, hem de continuar assegurant-nos que fem tot el possible per tenir cura de les nostres organitzacions sòcies. Hem de posar els nostres diners i recursos en llocs que tinguin un gran impacte i on puguem innovar, però també hem de mantenir-nos en una posició saludable per poder continuar la nostra feina. Aquest és l'equilibri del qual parlava i estic segura que podem continuar gestionant-lo, com hem fet durant gairebé 50 anys. També continuarem prioritzant la construcció de la resiliència, tant per a Oikocredit com per a les nostres organitzacions sòcies.

Cap on veus que va Oikocredit?

Si seguim en la direcció que anem, llavors veig que ens tornem encara més resistents, impactants i innovadores. Estic entusiasmada amb la nostra nova estratègia i les àrees en què podem millorar i créixer. Veig un futur on la nostra feina creixerà en rellevància i on es modernitzaran els nostres processos i on podrem atraure un grup més ampli d'inversors i inversores. Sóc positiva sobre cap a on anem i estic agraïda de poder jugar un paper per ajudar-nos a arribar-hi.

« Atrás