¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Buscar

Reflexionar i impulsar l’impacte: blog de Mirjam't Lam

Reflexionar i impulsar l’impacte: blog de Mirjam't Lam

Mirjam 't Lam.jpgmartes, 03 de mayo de 2022

Lam, la nostra Directora General, aprofita l’ocació per compartir les seves reflexions sobre alguns dels aspectes més destacats i reptes de l’any i ofereix una visió de la nova estratègia per 2022-2026.

Si reflexionem sobre el passat 2021, veurem que podem estar orgullosos de l'any que hem tingut. Malgrat la pandèmia mundial, els nostres socis, col·legues, inversors i altres agents de la nostra xarxa global van perseverar solidàriament per a fer costat a les persones i comunitats de baixos ingressos a les quals servim.

El 2021 va ser un any de recuperació financera per a Oikocredit: vam tenir un resultat positiu de 15,3 milions d'euros, en comparació amb la pèrdua de 20 milions d'euros que vam tenir l'any 2020.

La majoria de les nostres entitats sòcies va poder fer front a la pandèmia el 2021 i, a més, van poder tornar a pagar els seus préstecs. Per tant, no vam haver d'oferir a les nostres entitats sòcies vacances de pagament (períodes de reemborsament ampliats). De fet, a finals d’any, només quedaven cinc socis amb vacances de pagament (enfront dels 69 de 2020) i, d'aquests cinc, quatre ja havien començat a retornar els seus préstecs.

Vam veure moltes més ganes pel creixement de la cartera, ja que la demanda de nous préstecs i inversions va augmentar el 2021. Això significa que els nostres socis poden continuar fent costat als seus clients i buscar més oportunitats que ajudin a les persones i comunitats vulnerables.

A més, el nostre capital social va créixer. Això demostra com d’apassionats i compromesos estan els nostres membres i inversors amb el treball d’Oikocredit, la qual cosa agraïm. És a través de la mobilització del capital dels nostres inversors, que podem arribar a les persones de baixos ingressos.

L'evolució positiva de les provisions per a insolvències també va contribuir al resultat positiu, així com el control de les nostres despeses operatives. Poden llegir més sobre aquest i altres factors que van contribuir al nostre resultat positiu en l'informe anual.

En general, hem recuperat, més o menys, la cartera "normal" o anterior a la pandèmia, la qual cosa és positiva.

Superar els reptes i seguir donant suport a les nostres entitats sòcies

Quant al desenvolupament de capacitats, ens complau haver pogut començar a fer costat, de nou, als nostres socis en persona en el tercer i quart trimestre de 2021. Les restriccions de la COVID-19 van dificultar els viatges i les reunions amb els socis durant la primera meitat de l'any. I encara que continuem trobant-nos i donant-nos suport digitalment, és important estar sobre el terreny per a poder avaluar adequadament les seves necessitats.

Ha estat increïble veure la flexibilitat i la creativitat que han mostrat els nostres socis durant la pandèmia. Molts d'ells han hagut d'adaptar els seus models de negoci i maneres de treballar per a poder continuar amb els seus negocis, i és molt inspirador.

Per exemple, la digitalització (com la banca en línia i mòbil) ja existia, però ha millorat exponencialment des de la pandèmia. La nostra recent enquesta d'autopercepció dels clients ha revelat el grau de "coneixement digital" que han adquirit els clients dels nostres socis des de la pandèmia per a perseverar.

Alhora, alguns dels nostres socis continuen veient alteracions en els seus negocis. Les cadenes de subministrament agrícola, per exemple, continuen tenint dificultats. Així doncs, hem de continuar vigilant les necessitats dels nostres socis a mesura que el món canvia i que sorgeixen altres problemes que tenen un major impacte en les economies.

Esforços emocionants per la nostra nova estratègia 2022-2026

Tot i la capacitat d’adaptació de les persones, la pandèmia ha afectat més als pobres que als rics, provocant un augment de la pobresa mundial. Això fa que la nostra feina sigui més important que mai. I encara hi ha altres problemes, com l’impacte del canvi climàtic, que posa en perill a les persones de la base de la piràmide. Existeix una profunda necessitat de resiliència entre les comunitats d’ingressos baixos i ens hem adonat que si volem seguir ajudant a millorar la qualitat de vida d’aquestes persones i comunitats de manera sostenible, hi ha feina a fer, tant per part nostra com per la dels nostres socis.

Hem vist que la millor manera de reforçar la resiliència és a nivell comunitari. I després d’escoltar els nostres socis sobre quines són les necessitats més rellevants dels seus clients, hem decidit treballar amb ells en projectes centrats en la comunitat que inclouen aigua, habitatge, sanejament i infraestructures comunitàries, com a part de la nostra nova estratègia 2022-2026.

Els nostres socis són els autèntics experts d’aquestes àrees, de manera que és clau treballar conjuntament en aquest nou enfocament centrat en la comunitat.

La major part de la nostra tasca continuarà en els nostres actuals sectors d’inclusió financera, agricultura i energies renovables, però volem oferir un enfocament més holístic per aconseguir un impacte eficaç i sostenible.

En definitiva, amb l’estabilitat que hem obtingut el 2021, podem sentir-nos segurs a l’hora d’avançar i explorar noves iniciatives el 2022. I continuarem agraint el suport continu de la nostra xarxa mundial i de les persones apassionades que ajuden a fer possible tot el que fem.

Llegir l’Informe Anual 2021

« Atrás