Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Com la inversió d'impacte empodera a les dones: Entrevista amb Adama Bah, d'Oikocredit

« Enrere

Com la inversió d'impacte empodera a les dones: Entrevista amb Adama Bah, d'Oikocredit

Adama Bah by GENEVIÈVE CHASSÉ portraits.jpgdimecres, 27 de de setembre de 2023

Mentre publiquem l'Informe d'Impacte 2023 d'Oikocredit, Adama Bah, Analista d'Acompliment Social d'Oikocredit, comparteix les seves idees sobre el lideratge de les dones i la diversitat de gènere en la inversió d'impacte.

El nostre últim informe d'impacte emfatitza per què l'apoderament de les dones està en el centre dels nostres compromisos. La inclusió financera de les dones és una de les principals àrees d'interès d'Oikocredit i està d'acord amb la nostra visió d'ajudar a crear una societat justa i global en la qual els recursos es comparteixin de manera sostenible i tots tinguin les opcions que necessiten per a portar una vida digna.

Adama Bah treballa amb Oikocredit des de fa tres anys. La seva experiència en desenvolupament social ens permet conèixer millor els projectes actuals des de la perspectiva de les dades.

En aquesta entrevista, ens parla del treball d'Oikocredit entorn de la promoció de la igualtat de gènere en comunitats desfavorides.

Què significa per a tu personalment el treball d'Oikocredit sobre inclusió i diversitat?
Promoure la diversitat i la inclusió és important i obvi per a mi. Crec que la societat en el seu conjunt es beneficiaria si les dones i les persones desfavorides de qualsevol manera tinguessin les seves oportunitats alliberades i poguessin prendre les seves pròpies decisions en la vida.

Per aquesta raó, estic feliç de treballar en Oikocredit, perquè la idea de crear igualtat d'oportunitats per a tots ha estat arrelada en la seva missió i visió d'una societat justa i equitativa durant gairebé 50 anys. Des que em vaig unir a Oikocredit, vaig notar que augmentar la diversitat de gènere i l'apoderament de les dones està en el nostre ADN i ha donat lloc a moltes iniciatives fins al dia d'avui.

Prenguem un exemple: Oikocredit va desenvolupar una puntuació ambiental, social i de governança (ESG) en 2010 per a racionalitzar i harmonitzar l'avaluació de l'acompliment social dels nostres socis en els diferents equips, regions i països on treballem. La primera puntuació ESG ja tenia en compte elements de diversitat de gènere i la representació de les dones en tots els nivells de les organitzacions amb les quals treballem. Per a mi, tenir aquest enfocament de gènere des de tan enrere i, més concretament, tenir-ho integrat en els nostres processos és molt important.

Hi ha algun projecte recent relacionat amb la capacitació i inclusió de la dona que destaqui per a vostè?
Enguany he realitzat diverses entrevistes i estudis de casos amb socis sobre el seu camí cap a l'augment de la diversitat de gènere. El primer pas va ser examinar i compartir les dades amb col·legues de les nostres oficines regionals per a identificar i conèixer als socis que estan avançant en la diversitat de gènere en les seves organitzacions. Aquest procés em va ajudar a adonar-me que tenim bastants campions de gènere dins de l'equip d'Oikocredit.

En general, aquestes converses han estat molt inspiradores. Totes les persones amb les quals he interactuat en aquest projecte coincideixen que es tracta d'un viatge, i no d'una situació de "si o no" pel que fa a la diversitat de gènere. Sempre es pot millorar. Un altre aspecte inspirador és adonar-se del diverses que són les nostres institucions associades en termes de geografia, grandària i edat, i com aborden aquest tema.

Quant a les inversions, estic especialment entusiasmada amb la recent inversió en el primer Bono Social de Diversitat i Inclusió emès a l'Equador pel nostre soci des de fa molt temps, la Cooperativa Jardí Azuayo, juntament amb IDB Invest. Aquest és el primer bo en el món que té incentius vinculats a l'assoliment d'objectius socials, en termes d'ampliar el finançament a les micro, petites i mitjanes empreses (MIPYME) dirigides i/o propietat de dones, indígenes, migrants, persones de baixos ingressos i/o persones amb baixos nivells d'educació. Els incentius inclouen una bonificació monetària si s'aconsegueixen els objectius, així com serveis d'assessorament, per exemple per a avaluar i millorar les decisions creditícies cap a les dones i els grups infrarepresentats.

Com planeja Oikocredit continuar promovent el lideratge de les dones entre els seus socis? Per què és important?
Continuem recopilant i comunicant proves dels arguments empresarials a favor que les organitzacions promoguin el lideratge femení. Tenir més dones líders i més dones en la plantilla no és només una cosa "bonica de tenir". Fer que qualsevol organització sigui més inclusiva ajuda a atreure i retenir el talent, i els empleats que se senten realment valorats estan més satisfets amb el seu treball, la qual cosa pot augmentar la productivitat. Una plantilla més diversa permet tenir en compte opinions i experiències més diverses, la qual cosa pot ajudar a desenvolupar productes que s'ajustin millor a les necessitats dels clients. A més, l'augment de la presència femenina en la direcció pot influir en els resultats financers i comercials de les organitzacions.

A més de demostrar els arguments comercials, pretenem identificar lliçons i enfocaments sobre el que funciona i el que no en la pràctica, per a continuar fent costat als nostres socis en el seu propi camí cap a l'augment de la diversitat de gènere.

El nou informe d'impacte mostra que la pobresa energètica té una forta dimensió de gènere. Aquest és un dels aspectes més destacats de l'informe. Pot explicar-nos com actua Oikocredit en aquest tema?
Mancant altres fonts d'energia, sobretot a Àfrica, es recorre a la biomassa, com la llenya i el carbó vegetal, per a il·luminar-se o cuinar. Les dones i les nenes solen encarregar-se de recollir llenya. Aquesta tasca requereix molt temps i energia, la qual cosa els impedeix fer altres coses. A més, l'ús de combustibles contaminants per a cuinar repercuteix negativament en la salut de les dones i les nenes perquè inhalen el fum de les fogueres i les cuines tradicionals.

Alleujar part de la càrrega que suporten els pressupostos domèstics mitjançant l'accés a energia neta assequible pot ajudar a resoldre alguns dels reptes als quals s'enfronten les dones i les nenes. L'accés a una cuina neta ajuda a les dones i les nenes a evitar els efectes negatius sobre la salut i a controlar millor el seu temps. Amb aquest temps addicional, poden dedicar-se a altres activitats productives o d'oci.

Al mateix temps, seria útil investigar més per a comprendre com augmentar encara més l'impacte i empoderar més a les dones i les nenes a través del sector de les energies renovables. Per exemple, augmentar la representació de les dones en la direcció de les organitzacions del sector aportaria molt probablement també beneficis útils per als seus clients.

El nou informe d'impacte també se centra en l'agricultura. Quins són els reptes de la capacitació de les dones en l'agricultura?
En l'agricultura, les dones participen en peus d'igualtat, fent tant o més que els homes. Per desgràcia, gran part d'aquest treball passa desapercebut o s'infravalora.

Un dels reptes consisteix a fer més visible i valorar la contribució de les dones. Part del problema és que les dones no solen ser propietàries de la terra. A vegades, la pertinença a una cooperativa està vinculada a la persona que posseeix el títol de propietat de la terra, mentre que el treball en la terra sol ser una activitat domèstica en la qual participen molts membres, incloses les dones. En aquest sentit, és important treballar amb les organitzacions associades per a garantir que els beneficis de la pertinença a una cooperativa, com l'accés a la formació i als inputs, puguin estendre's als membres de la família del propietari de la terra, que també contribueixen a cura de la terra i, en última instància, a la producció venuda a la cooperativa i, quan sigui possible, fins i tot a la comunitat en general.

En algunes cadenes de valor, com la de l'anacard, la contribució de les dones és molt visible. Per exemple, a Costa d'Ivori, el major productor i exportador d'anacards del món, les dones són agents clau en tota la cadena de valor de l'anacard, des de la producció fins a la recol·lecció i la transformació. Alguns dels nostres socis del sector han pres mesures concretes per a augmentar la presència de dones en tots els nivells de l'organització. Una immersió més profunda ens ajudaria a entendre millor com es beneficien, els reptes als quals s'enfronten i com es comparen amb els seus homòlegs masculins en la mateixa cadena de valor. Aquesta immersió profunda també ajudaria a determinar com Oikocredit pot fer costat als socis per a promoure la igualtat de gènere i millorar l'impacte. En termes més generals, per a abordar la desigualtat de gènere i fer que les cadenes de valor agrícoles siguin més inclusives, necessitem investigar més per a avaluar els majors desafiaments que enfronten les dones i identificar intervencions concretes per a millorar encara més l'apoderament de les dones amb els nostres socis.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

abril 2024

març

febrer

gener

desembre 2023