¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Buscar

Primer acord de titularització per a l'energia solar desconnectada de la xarxa elèctrica a l'Àfrica

Primer acord de titularització per a l'energia solar desconnectada de la xarxa elèctrica a l'Àfrica

david-ten-kroode.jpgmartes, 12 de enero de 2016

A finals del 2015, Oikocredit i BBOXX, un proveïdor d'energia solar amb seu a la Gran Bretanya, van unir-se per finançar la distribució i el finançament de la tecnologia solar per a les llars de baixos ingressos a Kenya.

En la indústria solar desconnectada de la xarxa de distribució elèctrica, aquesta és la primera vegada que la titularització s'ha utilitzat per finançar sistemes solars domèstics a l'Àfrica.

L'Agència Internacional de l'Energia estima que 1,2 milions de persones a tot el món no tenen accés a l'electricitat, i utilitzen mètodes costosos i perillosos d'il·luminació com ara espelmes, generadors dièsel i llums de querosè. Les llums de querosè, en particular, emeten gasos tòxics i poden causar incendis que provoquen cremades greus i fins i tot morts.

Els sistemes solars aïllats de la xarxa ofereixen una font alternativa fiable i eficient d'energia. Els sistemes solars domèstics també proporcionen una bona il·luminació interior, que és essencial per al funcionament d'una petita empresa i permeten que els nens i nenes en edat escolar facin els deures al vespre.

Creixent demanda en un sector en auge

La demanda de tecnologia fora de la xarxa elèctrica augmenta a mesura que més persones en els països en desenvolupament es poden permetre econòmicament de pujar un esglaó en l'escala de l'energia. El mateix sector solar ha crescut ràpidament en els últims anys, gràcies a la disponibilitat de productes solars més barats i més eficients, i a nous sistemes de pagament, mitjançant els quals els clients en poden pagar les quotes a través del seu telèfon mòbil.

Tot i aquest ritme de creixement, el sector s'ha trobat amb dificultats per atraure inversions suficients per finançar un model de negoci que es percep com arriscat, que involucra tecnologia relativament nova, que fa negocis en països en desenvolupament i amb clients amb poc o gens historial de crèdit.

La titularització pot ampliar una inversió molt necessària

La titularització aborda aquests temes i facilita una major inversió en el sector. David Ten Kroode, gerent d'energies renovables a Oikocredit, explica el següent: "Estem orgullosos de formar part d'aquesta innovadora forma de finançament, a través de la qual prestem diners sobre la base de drets de cobrament futurs dels contractes de sistemes d'energia solar domèstics. Demostrant com funciona, estem aplanant el camí perquè altres prestadors puguin fer créixer unes inversions tan necessàries en aquest sector en fase inicial de creixement".

L'estructura de titularització va veure la llum mitjançant la creació d'una empresa anomenada BBOXX DEARs. Aquesta agrupa els contractes de clients que han comprat sistemes solars domèstics a BBOXX i que els aniran pagant a quotes. BBOXX emet uns pagarés que ven a Oikocredit. El valor d'aquests pagarés es basa en els futurs comptes per cobrar als clients de BBOXX.

La venda d'aquests contractes ofereix a BBOXX el capital per proveir uns 1.200 nous sistemes solars domèstics a les llars amb accés limitat o nul a la xarxa elèctrica, beneficiant a, aproximadament, 7.000 persones.

En la creació d'aquesta estructura, Oikocredit i BBOXX van ser assessorats per Persistent Energy Capital, un assessor financer especialitzat en el sector d'accés a l'energia en aquest tipus de mercats.

"Aquesta és l'única estructura financera que es pot escalar a milers de milions", assegura Mansoor Hamayun, el Director General de BBOXX, en una entrevista al Huffington Post. "El fet que puguem titularitzar el risc creditici de la població no bancaritzada i, molt aviat, rebre una valoració creditícia, ens té molt emocionats. Ara tenim una metodologia per a dur l'electricitat solar a clients fora de la xarxa en una escala molt més gran."

Sobre BBOXX

BBOXX va ser creada el 2010 per tres graduats d'enginyeria de l'Imperial College de Londres per proporcionar una solució sostenible i ambientalment responsable als problemes que enfronten les comunitats i les empreses africanes, deguts a un subministrament elèctric poc fiable. BBOXX dissenya, produeix, finança i distribueix sistemes solars domèstics innovadors per a les comunitats dels països en vies de desenvolupament.

Des de l'any 2010, l'empresa ha venut 55.000 kits solars, causant un impacte positiu en 275.000 persones de 35 països diferents. BBOXX dóna feina a 160 persones, la majoria a les seves regions principals de Kenya i Rwanda, que ajuden a vendre, instal·lar i mantenir els sistemes.

« Atrás