¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Buscar

Un enfocament financer equilibrat

Un enfocament financer equilibrat

irene-and-max.jpglunes, 23 de marzo de 2015

Irene van Oostwaard, directora financera, i Max Ogier, tresorer i especialista en informes.

Des de fa 40 anys, Oikocredit ha equilibrat els seus rendiments socials i financers. Durant tot l'any 2014, Oikocredit va registrar una altra sèrie de resultats financers sòlids. En reconeixement dels bons resultats financers d’Oikocredit, parlem amb la nostra directora de finances, Irene van Oostwaard, i amb l'especialista en tresoreria i informes, Max Ogier, sobre el seu treball en el departament de finances i com troben un equilibri social en el seu treball com a especialistes en finances.

En la seva opinió, què diferencia a Oikocredit d'altres institucions financeres?

Irene: «Al meu entendre, és l'enfocament "financer plus", segons el qual l'organització es concentra tant en els rendiments financeres com en els socials i en apoderar les persones. Per a mi, com a experta en finances, treballar al costat d'altres col·legues que tenen una orientació més social ha ampliat el meu panorama i això ha creat un bon equilibri de treball».

Max: «La raó principal per la qual em vaig sumar a Oikocredit fa 10 anys va ser l'aspecte social de l'organització. Després de treballar en una empresa comercial on el principal era generar guanys, em va agradar la mescla de resultats financers i socials d’Oikocredit. També em va atreure la combinació de ser sostenible, socialment rellevant i la seva àmplia presència internacional».

Què és el més interessant de treballar en el departament de finances d’Oikocredit?

Irene: «Som un departament relativament petit i hem d'assumir tots els desafiaments d'aquesta organització en creixement nosaltres mateixos. Això significa que tots hi podem participar de forma activa, comprometre'ns i prendre la iniciativa per mantenir i millorar tots els processos».

Max: «En algun moment, tots els aspectes de l'organització passen pel departament de finances, des de l'administració de salaris i despeses, els desemborsaments i reemborsaments de les organitzacions sòcies fins als informes sobre resultats o plans per al futur. En la meva funció de tresorer i especialista en informes, participo activament en tot tipus de qüestions referides a flux de fons i cobertura de riscos relacionats amb la nostra alta exposició al risc canviari. Així mateix, els informes sobre els desenvolupaments d’Oikocredit i l'anàlisi d'aquests desenvolupaments ofereixen una bona comprensió d'on estem i cap a on ens dirigim».

Com es manifesta la missió social d’Oikocredit en la seva funció com a experts en finances?

Irene: «En realitat, en cada cosa que fem, encara que no sembli tan evident com quan es treballa en el terreny. Els nostres informes interns i externs són equilibrats, i hem de mostrar tant els resultats financers com els socials. Quan analitzem la nostra cartera d'inversions a termini o els bancs amb els quals treballem, també mirem que estiguin en línia amb els nostres principis ètics».

Max: «Ens comuniquem sovint amb les nostres organitzacions sòcies per ajudar-les a resoldre tot tipus de problemes de gestió de diners en efectiu. Finalment, el nostre treball es concentra a mantenir l'alt estàndard social pel qual Oikocredit és reconeguda».

En la seva opinió, com podria el sector financer adoptar pràctiques més responsables a nivell social?

Irene: «La crisi financera va demostrar que una organització reeixida i sostenible ha de prioritzar les necessitats dels seus clients i construir el seu model empresarial entorn d'aquest concepte. El sector financer podria col·locar més èmfasi en la responsabilitat social corporativa. La majoria de les organitzacions implementa programes d'aquest tipus; no obstant això, crec que més organitzacions podrien integrar aquests programes a la base mateixa dels seus models empresarials».

Max: «Hi estic d'acord. Fer petites passes per implementar criteris ètics en el si de l'estructura organitzativa i reemplaçar els retorns financers com a únic rendiment amb una mescla de retorns financers i socials podria marcar una gran diferència per al sector financer. Durant els últims 40 anys, Oikocredit ha provat que l'enfocament en els impactes tant financer com social no només és sostenible, sinó que també brinda als inversors un retorn ètic».

« Atrás