Inbertitzeko prest? Aukeratu bizi zaren eskualdea

Lehioa iztea
Sevilla Catalunya Euskadi

Zer dira laguntza erakundeak?

Oikocredit-ren laguntza erakundeak legalki irabazi asmorik gabeko erakundeak sortzen duten pertsona boluntarioen multzoa da. Bazkideak erakundearen parte oso garrantzitsua dira eta sentsibilizazio eta hedapen ekintzak betetzen dituzte. Laguntza erakundeak Nazioarteko Oikocrediten bazkide zuzenak dira eta Espainiako bazkide guztiak ordezkatzen ditu. Gaur egun Espainian hiru laguntza erakunde daude: Euskadi, Catalunya eta Sevilla.

Boluntario talde aktibo bat ere Madrilen dago (talde honi eta bere jarduerei buruzko informazio gehiago esteka honetan daukazu: www.madrid.oikocredit.es.)

Bilatu

Mobilitzar les inversions en aigua i sanejament | Entrevista amb Josien Sluijs

Mobilitzar les inversions en aigua i sanejament | Entrevista amb Josien Sluijs

Josien Sluijs.jpgastelehena, 14 de azaroak de 2022

Oikocredit ha signat una associació de dos anys amb Aqua for All per mobilitzar inversions en aigua i sanejament, una àrea que Oikocredit està explorant com a part de la seva estratègia 2022-2024. Recentment ens hem assegut a conversar amb la Directora General d'Aqua for All, Josien Sluijs, per parlar sobre l'associació amb la fundació i per entendre més sobre el sector.

Què fa que l’associació entre Aqua for All i Oikocredit sigui única?

És la primera vegada que una fundació internacional i una organització inversora d'impacte s'uneixen per promoure la inclusió financera al sector de l'aigua i el sanejament. Hi ha hagut diverses col·laboracions individuals entre institucions financeres locals (bancs, institucions de microfinances, cooperatives de crèdit) i inversors d’impacte. També hi ha hagut col·laboracions entre institucions financeres i fundacions per promoure els préstecs per a l'aigua i el sanejament per a les llars i les micro, petites i mitjanes empreses (pimes). Però mai no hi ha hagut una iniciativa a aquesta escala.

Aquesta associació ajudarà a accelerar i ampliar l’accés al finançament de les pimes d’aigua i sanejament mitjançant el desenvolupament de carteres de préstecs per a pimes. Combinant el capital risc, l'assistència tècnica i l'accés a la liquiditat, l'associació contribuirà a superar els reptes principals que impedeixen a les institucions financeres locals entrar al mercat.

Per què Aqua for All va triar associar-se amb Oikocredit?

Aqua for All i Oikocredit comparteixen la visió comuna que les inversions s'han de fer de manera responsable i que la sostenibilitat i l'impacte han d'estar al centre.

Oikocredit té una àmplia cartera d'inclusió financera adreçada a persones de baixos ingressos i emprenedores. Aqua for All té una àmplia experiència en el finançament directe d'empreses d'aigua i sanejament i en el suport a les institucions financeres locals en la creació de carteres de préstecs per a l'aigua i el sanejament.

La combinació dels nostres punts forts serà fonamental per augmentar la inclusió financera de les comunitats desateses i les pimes de forma més eficient i a més gran escala.

Per què el sector privat ha de participar en la prestació de serveis d'aigua i sanejament? No haurien de ser gratuïts aquests serveis?

A molts països, els serveis públics i/o gratuïts d'aigua i de sanejament no són una realitat. El finançament públic és insuficient, cosa que deixa uns 2.200 milions de persones al món sense accés a l'aigua potable i 4.200 milions de persones (dos terços de la població mundial) sense un sanejament adequat.

A Kenya, per exemple, els serveis públics donen servei a un 25% de la població. El 75% restant de la població depèn de proveïdors de serveis privats que ofereixen solucions fora de la xarxa, per exemple quioscs d'aigua, lavabos secs o connexions d'aigua centralitzades.

Sense aquests proveïdors comunitaris i pimes, innombrables comunitats de baixos ingressos no tindrien accés als serveis d'aigua o sanejament. Els habitants de les zones urbanes i rurals haurien de recórrer a fonts d'aigua sovint contaminades o es veurien obligats a tornar a defecar a l'aire lliure.

Les donacions puntuals per a projectes limitats en el temps poques vegades són solucions sostenibles. Les instal·lacions d’aigua i sanejament construïdes inclouen infraestructures i actius que necessiten un manteniment regular. Sense finançament a llarg termini o autosuficiència financera, aquestes instal·lacions acabaran fallant i deixaran les comunitats sense aquests serveis essencials. Per tant, les solucions basades al mercat són fonamentals per garantir la sostenibilitat dels serveis.

Per què és imperatiu promoure les inversions privades en aigua i sanejament?

Per aconseguir l'accés universal, tal com estableix l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 6 de les Nacions Unides, el món necessita invertir-hi un total de 114.000 milions de dòlars anuals. Tot i això, les inversions i donacions públiques només cobreixen el 4,4% (menys de 5.000 milions de dòlars) del pressupost necessari. Per tant, cal urgentment finançament privat per cobrir aquest dèficit financer.

Aquí és on entrem nosaltres.

A més de finançar directament les pimes del sector de l'aigua i el sanejament, ens associem amb inversors d'impacte, institucions financeres locals, fundacions i governs per desenvolupar solucions financeres combinades i innovadores. Utilitzem els nostres fons per reduir el risc de les inversions, proporcionar assistència tècnica i mobilitzar capital per augmentar la inclusió financera al sector de l'aigua i el sanejament.

En els darrers anys, ha crescut l'interès per invertir en aigua i sanejament, però com que hi ha poc coneixement del sector entre els finançadors privats, tampoc no se n'entén el risc. Per això, participem en iniciatives que ajuden les inversores d’impacte i les institucions financeres locals a comprendre i adoptar el mercat de l’aigua i el sanejament.

Fins ara, Aqua for All s'enorgulleix de tenir un palanquejament de fins a 1:10 per a les nostres iniciatives de finançament mixt. Això vol dir que per cada 1€ gastat som capaços de mobilitzar fins a 10€. Per exemple, en aquesta associació amb Oikocredit destinarem 1,5 milions d'euros a assistència tècnica, reducció de riscos i/o incentius basats en el rendiment. Oikocredit invertirà fins a 15 milions d'euros en finançament de carteres per desenvolupar les carteres d'aigua, sanejament i higiene de les seves organitzacions sòcies d'inclusió financera.

Pots donar un exemple de com es veu això a la pràctica?

Un exemple d'això és a Cambodja, on una organització sòcia d'Oikocredit va indicar que volia explorar el sector de l'aigua i el sanejament. El primer pas va ser pagar l'estudi de mercat. Quan aquesta institució de microfinances comprengui millor el mercat i avanci, li proporcionarem una reducció de riscos per a la seva cartera d'aigua i sanejament i suport institucional. Oikocredit proporcionarà liquiditat i nosaltres avaluarem el progrés de l’organització sòcia. Ens assegurarem que la informació sobre els resultats i els clients finals es faci amb diligència, ja que valorem molt la transparència en la informació sobre l'impacte.

El nostre paper a l'associació també inclou millorar la capacitat dels equips regionals d'Oikocredit per entendre el sector de l'aigua i el sanejament i avaluar-ne els riscos i els impactes potencials. D'aquesta manera, cada decisió d'inversió contribuirà a crear inclusió financera, sostenibilitat i mitjans de vida millors a les llars i les comunitats.

Com l'accés als serveis d'aigua i de sanejament fomenta la resiliència entre les comunitats de baixos ingressos?

Uns serveis adequats d'aigua i de sanejament són fonamentals per augmentar la resiliència de les comunitats de baixos ingressos. L'accés a l'aigua potable té un efecte enorme en la salut de les persones, ja que redueix les possibilitats de contraure malalties transmeses per l'aigua, especialment entre els nens i nenes.

L'accés als serveis d'aigua i sanejament també contribueix a promoure l'apoderament, l'educació i la seguretat de les dones i les nenes. A tot el món, les dones i les nenes passen hores buscant aigua. El llargs viatges fa estralls als seus cossos, ja que carreguen amb grans pesos, i les fa vulnerables a ser agredides. Només a l'Àfrica subsahariana, es calcula que les dones passen 40 milions d'hores cada any buscant aigua.

Tot canvia quan l’accés a l’aigua s’acosta a les llars. L'assistència de les nenes a l'escola millora significativament i les dones poden tenir temps per a altres coses, com ara iniciar una microempresa. Alhora, l’accés a instal·lacions sanitàries, com els vàters, fa possible que les nenes vagin a l’escola, prevé les agressions, minimitza els riscos per a la salut... i la llista continua.

Com afecta el canvi climàtic a l’accés a l’aigua i el sanejament?

El canvi climàtic afecta els sistemes hídrics a través de l'estrès hídric i els fenòmens meteorològics extrems, com ara la sequera, les fortes tempestes i les inundacions. De fet, al voltant del 90% de les catàstrofes a tot el món estan relacionades amb l'aigua. Durant la propera dècada, el canvi climàtic continuarà posant en perill el subministrament d'aigua potable assequible i segura per a uns 5.100 milions de persones.

A causa de l'augment de les temperatures i de les onades de calor, la demanda d'aigua augmentarà, especialment la d'aigua potable. I a mesura que les fonts d'aigua s'assequen, les dones i les nenes han de dedicar més temps a cercar aigua.

Les comunitats de baixos ingressos que no tenen accés a sistemes adequats d'aigua i de sanejament solen ser les primeres i més afectades pels desastres relacionats amb el clima. Les inundacions fan malbé greument les infraestructures de reparació ràpida i mal construïdes. Això pot portar a la interrupció del subministrament d'aigua potable o a la contaminació provocada pel clavegueram quan s'inunden les instal·lacions de sanejament.

Les comunitats amb instal·lacions ben construïdes i adequadament mantingudes són més resistents a les catàstrofes.

La nostra estratègia climàtica considera les causes i les conseqüències del canvi climàtic com a part del nostre enfocament.

En els darrers dos anys, hem finançat els proveïdors d'aigua de la comunitat perquè passin dels combustibles fòssils als sistemes d'energia solar. Això contribueix no només a reduir les factures d'electricitat, sinó també a mantenir preus assequibles per a les famílies, les institucions (per exemple, escoles, mercats i hospitals) i les comunitats.

Ens queda un llarg camí per recórrer abans d'assolir l’ODS 6. No obstant això, associar-nos amb inversors d'impacte com Oikocredit ens ajudarà a fer un gran salt cap a l'accés universal a l'aigua i al sanejament i crear resiliència entre les comunitats vulnerables de tot el món.

« Atrás