¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Buscar

Oikocredit dóna suport als petits productors de cacau de Costa d'Ivori

Oikocredit dóna suport als petits productors de cacau de Costa d'Ivori

FEDCO-GH-036.jpgmiércoles, 14 de diciembre de 2022

La llavor de l'arbre del cacau (nom científic Theobroma cacao) és l'ingredient principal de la xocolata que es ven arreu del món.

Grans de cacau de comerç just.

Cada any, a partir d'octubre, comença la temporada de la "collita principal" de cacau a Costa d'Ivori, un dels països productors de cacau més importants del món. És quan les parts implicades de la cadena de valor del cacau compren i venen grans de cacau al preu establert pel govern, venent principalment als exportadors. Més tard arriba la temporada de la "collita lleugera", quan els agricultors/es solen vendre els seus grans de cacau localment a preus més baixos.

Els petits productors i les petites i mitjanes empreses (pimes) agrícoles dels països de baixos ingressos, inclòs el sector del cacau de l'Àfrica occidental, actualment no tenen finançament adequat. En el cacau, per exemple, la majoria dels agricultors lluiten per aconseguir una renda vital. Les dones solen tenir explotacions més petites que els homes i tenen menys accés a formació i finançament.

Omplir aquest buit de finançament és crucial per millorar les oportunitats econòmiques de les poblacions rurals marginades, especialment de les dones. I també ajuda a construir sistemes alimentaris més sostenibles, protegir els boscos i la biodiversitat i frenar el canvi climàtic.

Els préstecs a pimes agrícoles tenen un risc relativament elevat. Com a inversor d'impacte social que es dedica a donar suport a les comunitats de baixos ingressos i principalment rurals, Oikocredit ha après a navegar per aquests riscos per servir millor als productors de cultius a petita escala com el cacau i el cafè.

La inversió d'impacte en aquests sectors pot generar beneficis socials i ambientals substancials. Les inversions socials ben gestionades tenen potencial per transformar els mitjans de vida dels agricultors/es i millorar la seguretat alimentària rural, les oportunitats per a les dones i les relacions de gènere.


Les organitzacions sòcies d'Oikocredit productores de cacau a Costa d'Ivori

El cacau és crucial per a l'economia de Costa d'Ivori. Com a principal cultiu agrícola i producte d'exportació, el cacau manté al voltant d'1,5 milions de llars entre els més de 28 milions d'habitants del país.
Oikocredit treballa amb cooperatives de productors de cacau, pimes i institucions de microfinançament (IMF) actives en el sector. Les nostres finances ajuden els productors/es de cacau ivorians a comprar insums agrícoles com fertilitzants, contractar treballadors/es de temporada en el moment de la collita i pagar el transport, l'assecat i l'emmagatzematge.

Entre les nostres organitzacions sòcies hi ha la cooperativa Socak Katana, que inclou més de 3.000 productors/es de cacau ivorians. Les exportacions de cacau de Socak Katana tenen la certificació de Comerç Just. Per ajudar a prevenir la desforestació, la cooperativa ha cartografiat les plantacions dels seus membres per assegurar-se que cap gra del cacau que produeix prové d'un bosc classificat.

Fruita del cacau, comerç just i finances ètiques

Una altra organització sòcia ivoriana a la qual donem crèdit és CAYAT, que col·labora amb Oikocredit des del 2021. Els més de 3.000 membres de CAYAT al sud-est de Costa d'Ivori cultiven cacau, cafè i anacards certificats de comerç just i UTZ. L'apoderament de les dones és fonamental per a la missió de CAYAT, i la seva associació de dones ofereix formació a les agricultores perquè tinguin un paper més important a la cooperativa i ajuda les dones a accedir a la terra i utilitzar la prima del comerç just per finançar els seus projectes.

Entre els projectes socials i comunitaris de la cooperativa CAYAT, el seu viver de plantes ha subministrat nous arbustos de cacau a centenars de productors/es per renovar les seves plantacions. Dirigeix una emissora de ràdio, Ràdio CAYAT, els programes de la qual en llengua local i francesa promouen els drets de la infància, la justícia de gènere i les bones pràctiques agrícoles. Ha construït dues llars d'infants, ha rehabilitat una escola primària i ha instal·lat bombes que proporcionen aigua neta a granges i comunitats.

CAYAT participa en el Sistema de seguiment i correcció del treball infantil de la Iniciativa Internacional del Cacau, que ajuda a prevenir el treball infantil a les cadenes de subministrament del cacau. També forma part del programa d'enfortiment econòmic de les dones de l'ICO, que promou una educació de qualitat i l'autonomia per a les dones.

L'associació d'Oikocredit amb Allah Bekele de Fresco (CABF) dóna suport a aquesta cooperativa ivoriana en l'adquisició, processament, emmagatzematge, transport i exportació de cacau (i anacards) dels seus membres. Fundada el 2004 per lluitar contra la pobresa rural, i sòcia d’Oikocredit des del 2016, CABF uneix a diversos milers de petits propietaris d'algunes de les zones més pobres del país i ofereix als seus membres assistència tècnica, formació i finançament previ a la compra.

A més, Oikocredit dóna suport a milers de productors/es de cacau ivorians, ghanesos i nigerians mitjançant la seva inversió conjunta de tres anys amb la plataforma d'inversió d'impacte Symbiotics a l'empresa comercial Agri Commodities & Finance de l’Export Trading Group (ETG).
L'ETG treballa per connectar els petits agricultors/es amb els mercats internacionals. Entre els seus projectes, a Costa d'Ivori dóna suport al Cocoa Fruit Lab, la primera microfàbrica de Costa d'Ivori totalment propietat de dones que produeix cacau sostenible, xocolata especial i suc de cacau. Mitjançant la promoció de la participació de les dones en la cadena de subministrament com a productores de cacau, col·lectores de suc i fabricants de xocolata, el Cocoa Fruit Lab dóna suport a l'emprenedoria femenina. I crea oportunitats perquè les dones productores de cacau millorin la qualitat dels seus productes i accedeixin a mercats especialitzats més ben pagats.

La fotografia va ser presa a la micro fàbrica de cacau de la cooperativa COVIMA, una de les beneficiàries del Cocoa Fruit Lab ubicat a Bouaflé, a la regió de Marahoue el febrer de 2022.

« Enrere