Inbertitzeko prest? Aukeratu bizi zaren eskualdea

Lehioa iztea
Sevilla Catalunya Euskadi

Zer dira laguntza erakundeak?

Oikocredit-ren laguntza erakundeak legalki irabazi asmorik gabeko erakundeak sortzen duten pertsona boluntarioen multzoa da. Bazkideak erakundearen parte oso garrantzitsua dira eta sentsibilizazio eta hedapen ekintzak betetzen dituzte. Laguntza erakundeak Nazioarteko Oikocrediten bazkide zuzenak dira eta Espainiako bazkide guztiak ordezkatzen ditu. Gaur egun Espainian hiru laguntza erakunde daude: Euskadi, Catalunya eta Sevilla.

Boluntario talde aktibo bat ere Madrilen dago (talde honi eta bere jarduerei buruzko informazio gehiago esteka honetan daukazu: www.madrid.oikocredit.es.)

Bilatu

Els resultats anuals d’Oikocredit reflexen resiliència i solidaritat

Els resultats anuals d’Oikocredit reflexen resiliència i solidaritat

press release news item asset.pngasteartea, 30 de martxoak de 2021

Amersfoort, Països Baixos - Oikocredit, inversor d'impacte social i cooperativa mundial, amb oficines de representació a Barcelona, ​​Bilbao i Sevilla, ha publicat avui els seus resultats anuals corresponents al 2020. Mentre els efectes de la pandèmia de coronavirus (Covid-19) van tenir conseqüències en els ingressos, els actius i la cartera de la cooperativa, la continuïtat del negoci està assegurada gràcies a la lleialtat dels seus inversors.

Resultats destacats

• Resultat net consolidat: € 22,2 milions de pèrdues (2019: € ​​14,3 milions de guanys)
• Actius nets consolidats: € 1241,7 milions (2019: € ​​1310,4 milions)
• Fons totals disponibles per a inversió: € 1213,4 milions (2019: € ​​1271,2 milions)
• Liquiditat neta com a % dels actius totals: 33,1% (2019: 19,6%)
• Valor de l'actiu net per acció (NAV): € 210,50 (2019: € ​​214,41)
• Cartera de finançament del desenvolupament: € 845,1 milions (2019: € ​​1064,6 milions)
• 136 socis van rebre ajuda per pagar els reemborsaments
• 71 socis actuals i potencials es van beneficiar d'una despesa de desenvolupament de capacitats per € 0,7 milions (2019: € ​​0,7 milions)
• 58.400 inversors individuals i institucionals (2019: 59.000)

La Carmiña López és clienta de la organització sòcia d'Oikocredit Cooprogreso, i té una empresa familiar (Rac Moda) que fabrica roba. (Per descarregar l'arxiu, fes clic a la imatge).

El model de negoci en bona forma tot i la pandèmia

Amb l'aparició de la Covid-19, Oikocredit va prioritzar el suport als socis, va controlar riscos i assegurar les seves finances mitjançant una alta liquiditat i un rigorós control de costos. Això va significar posposar el creixement i congelar els préstecs a nous socis fins que els pitjors efectes de la crisi comencessin a disminuir. La gran majoria d'inversors van romandre amb Oikocredit, i va ser gràcies al seu suport que es va garantir la continuïtat del negoci. No obstant això, l'acompliment financer d'Oikocredit al 2020 no va poder escapar a les conseqüències de la Covid-19, i la cooperativa va observar una pèrdua neta de € 22,2 milions i una lleu disminució en els actius consolidats a € 1.241,7.
A mesura que la pandèmia s'estenia, Oikocredit va prendre mesures ràpides per protegir el seu model de negoci d'oferir crèdit, igualtat i desenvolupament de capacitats a les seves 563 organitzacions associades que treballen en finançament inclusiu, agricultura i energia renovable. En conseqüència, aquests socis van poder continuar ajudant a millorar la vida de persones de baixos ingressos en 63 països de totes les regions d'enfocament d'Oikocredit: Àfrica, Àsia, i Amèrica Llatina i el Carib.
A més, la cooperativa va oferir actualitzacions als seus membres i inversors a través de la pàgina web designada www.oikocredit.coop/covid-19, (i la versió en castellà www.oikocredit.es/covid-19 ) i va prestar molta atenció al benestar dels seus empleats. El compromís i la resposta del seu personal, com també la reestructuració organitzativa assolida durant el 2019 també van ajudar a Oikocredit a enfrontar en forma ràpida i efectiva els efectes de la pandèmia.

Finançament del desenvolupament

Els socis van valorar la capacitació en gestió de crisi oferta per Oikocredit, com també els webinars regulars, els ajornaments de pagaments, el refinançament quan va ser necessari, i les subvencions del seu fons solidari per al coronavirus. La cartera de finançament del desenvolupament d'Oikocredit de préstecs i inversions de capital es va reduir de € 1064,6 milions a € 845,1 milions a causa de la congelació temporal de noves associacions, una menor activitat econòmica entre els socis actuals i els efectes sobre el mercat canviari. La revaloració de l'euro, i en menor mesura del dòlar nord-americà, comparats amb les monedes locals, va disminuir el valor de l'euro de la cartera en general. L'ingrés per interessos va caure a conseqüència de la contracció de la cartera, les vacances de reemborsaments que Oikocredit va disposar per als socis en perill, i la caiguda del valor en euros de la moneda local i els reemborsaments en dòlars.
La inclusió financera, el sector prioritari més gran d'Oikocredit, va tenir un sofriment considerablement major per la crisi econòmica que els seus altres sectors d'agricultura i energia renovable. La cartera d'inclusió financera es va reduir en més d'una cinquena part, a € 641,3 milions (2019: € ​​826,3 milions), encara que el segment de tecnologia financera (fintech) va observar creixement. Les carteres d'agricultura i energia renovable d'Oikocredit van disminuir menys, a € 148,7 milions (2019: € ​​172,3 milions) i € 45,7 milions (2019: € ​​52,1 milions) respectivament.
La qualitat de la cartera es va recuperar cap a finals d'any després d'haver-se reduït anteriorment. El percentatge de préstecs d'Oikocredit amb pagaments vençuts de més de 90 dies va tancar en 5,8% (2019: 5,4%). Al llarg de l'any, Oikocredit va atorgar un ajut temporal per al pagament de reemborsaments a 136 socis, dels quals 108 van poder reprendre els pagaments de capital i interessos en la segona meitat de l'any 2020.

Lleialtat i compromís dels inversors

La manera en què els membres i inversors d'Oikocredit van romandre a la cooperativa tot i la incertesa econòmica ocasionada per la pandèmia i els confinaments ordenats pels governs va ser molt important. El capital dels membres, que inclou sol·licituds d'emissió i rescat que Oikocredit va rebre fins a finals de novembre de l'any 2020, va caure lleument en un 2,3% a € 1104,1 milions. Sobre la base de la pèrdua soferta el 2020 i la perspectiva financera a mitjà termini, el Consell Directiu d'Oikocredit, amb el suport de Consell de Supervisió, proposaran que l'assemblea general anual (AGA) al juny del 2021 no atorgui dividends de l'any 2020, per tal de protegir les reserves d'Oikocredit i el capital dels seus socis, i per ajudar els socis nous i actuals a reconstruir les seves empreses en forma sostenible després de la pandèmia.

De cara al futur: optimisme cautelós

L'any entrant serà difícil, tot i els senyals de recuperació econòmica en alguns dels països en els quals Oikocredit opera. La cooperativa està treballant amb les parts interessades per preparar una nova estratègia plurianual en funció dels objectius, que es llançarà el 2022. El model d'Oikocredit, que consisteix a treballar estretament amb els socis i oferir retorns tant financers com socials als inversors, ha demostrat ser sòlid. I la pandèmia, que ocasiona més desigualtat entre els països i a l'interior dels mateixos, ha fet que la missió de la cooperativa sigui tan necessària com sempre.
En Thos Gieskes, Director Executiu d'Oikocredit, ha manifestat: «Estem orgullosos de la forma en que les nostres organitzacions sòcies s'han enfrontat al Covid-19 i de la solidaritat i el suport que els hem brindat. No podem agrair prou als nostres membres i inversors per la seva confiança a llarg termini en el nostre treball, i al nostre personal per fer que el treball des de casa i a distància sigui un èxit».
«Aquest any sense precedents ha portat lliçons útils per a Oikocredit i ha netejat la lent a través de la qual veiem el món. Estem decidits a ser més forts i millors en la nostra tasca de donar suport a l'apoderament sostenible de les persones de baixos ingressos. Els esdeveniments externs poden afectar les nostres ambicions per al 2021 i requerir que responguem a noves situacions, però mirem cap al futur amb confiança».
Hi haurà més informació en l'informe anual d'Oikocredit 2020, que es publicarà a mitjans d'abril del 2021.

Sobre Oikocredit

Inversor d'impacte social i cooperativa mundial, Oikocredit té 45 anys d'experiència en el finançament d'organitzacions actives en la inclusió financera, l'agricultura i l'energia renovable. L'objectiu dels préstecs, les inversions de capital i el desenvolupament de capacitats d'Oikocredit és permetre que les persones de baixos ingressos a l'Àfrica, Àsia, i Amèrica Llatina i el Carib puguin millorar el seu estàndard de vida de forma sostenible. Per a més informació: www.oikocredit.coop.

Nota per als editors:
Per a més informació, per favor comunica’t amb en David Díaz de Quijano i Barbero, responsable de comunicació: +34 665 49 09 78 o dbarbero@oikocredit.org

« Enrere