Inbertitzeko prest? Aukeratu bizi zaren eskualdea

Lehioa iztea
Sevilla Catalunya Euskadi

Zer dira laguntza erakundeak?

Oikocredit-ren laguntza erakundeak legalki irabazi asmorik gabeko erakundeak sortzen duten pertsona boluntarioen multzoa da. Bazkideak erakundearen parte oso garrantzitsua dira eta sentsibilizazio eta hedapen ekintzak betetzen dituzte. Laguntza erakundeak Nazioarteko Oikocrediten bazkide zuzenak dira eta Espainiako bazkide guztiak ordezkatzen ditu. Gaur egun Espainian hiru laguntza erakunde daude: Euskadi, Catalunya eta Sevilla.

Boluntario talde aktibo bat ere Madrilen dago (talde honi eta bere jarduerei buruzko informazio gehiago esteka honetan daukazu: www.madrid.oikocredit.es.)

Bilatu

La banca ètica, una resposta a la massacre de Gaza

La banca ètica, una resposta a la massacre de Gaza

bombs gaza2.jpegasteartea, 05 de abuztuak de 2014

Aquests dies veiem amb horror com l'exèrcit israelià, un dels exèrcits més sofisticats del món, està bombardejant una zona densament poblada de civils i bloquejada com és la Franja de Gaza. De moment ja han mort més de 1.800 persones, el 80% civils. Pot semblar que nosaltres des d'aquí no podem fer res contra aquests terribles fets. Però, per desgràcia o per sort, molts de nosaltres també hi tenim una certa responsabilitat o capacitat d'influència.

El tema és que a través del sistema financer, els ciutadans d'arreu del món estem decidint com volem que sigui aquest mateix món. Posant els estalvis en un lloc o un altre, estem sent responsables d'on van a parar aquests diners i quines conseqüències tenen. Per exemple, en el cas de la massacre que estem veient a Gaza, un banc com el britànic Barclays resulta altament responsable d'aquesta tragèdia en tenir accions a l'empresa El-Bit, una companyia de defensa israeliana que proveeix drones i sistemes militars que s'han utilitzat en els bombardeigs a Gaza.

A casa nostra, un informe realitzat el 2011 per l'organització Setem va revelar que els principals bancs espanyols inverteixen importants quantitats de capital en la indústria bèl·lica. El BBVA és el principal responsable en concedir préstecs a BAE Systems, productor d'armes nuclears, i a Textron, fabricant de bombes de dispersió i mines terrestres. El Banco Santander n'ha concedit a set empreses armamentístiques, entre elles Lockheed Martin, productora de bombes de dispersió i material per armament nuclear. Bankia posseeix accions a vuit productores d'armes diferents, mentre que el Banc Sabadell té accions en set empreses d'aquest sector. Altres entitats financeres que tenen fons d'inversió amb accions o bons en empreses productores d'armes controvertides són Banco Popular, Bankinter, CatalunyaCaixa, Ibercaja, Mapfre, Banco Pastor, Banco Madrid, Banca March, Finanduero i BBK. Per la seva banda, la campanya CaixaBank Sense Armes denuncia que aquesta entitat manté fons d'inversions, accions i bons en empreses d'armes controvertides per valor de 1.862.000 euros, a més d'haver-hi concedit crèdits per un valor de més de 35 milions d'euros entre 2005 i 2013.

Davant l'horror que ens genera veure tragèdies com la que té lloc a Gaza, és important recordar les alternatives que existeixen i que es troben a les nostres mans. Entre aquestes, i vista l'estreta implicació de la banca convencional amb la indústria de l'armament, es troben les finances ètiques (Oikocredit, Coop57, Fiare o Triodos), les quals tenen com un dels pilars principals la no inversió en empreses que directament o indirecta tinguin a veure amb la indústria bèl·lica.

Una de les bombes que aquests dies han assolat la Franja de Gaza

« Enrere