Inbertitzeko prest? Aukeratu bizi zaren eskualdea

Lehioa iztea
Sevilla Catalunya Euskadi

Zer dira laguntza erakundeak?

Oikocredit-ren laguntza erakundeak legalki irabazi asmorik gabeko erakundeak sortzen duten pertsona boluntarioen multzoa da. Bazkideak erakundearen parte oso garrantzitsua dira eta sentsibilizazio eta hedapen ekintzak betetzen dituzte. Laguntza erakundeak Nazioarteko Oikocrediten bazkide zuzenak dira eta Espainiako bazkide guztiak ordezkatzen ditu. Gaur egun Espainian hiru laguntza erakunde daude: Euskadi, Catalunya eta Sevilla.

Boluntario talde aktibo bat ere Madrilen dago (talde honi eta bere jarduerei buruzko informazio gehiago esteka honetan daukazu: www.madrid.oikocredit.es.)

Bilatu

Oikocredit està preparada per al futur [entrevista]

Oikocredit està preparada per al futur [entrevista]

t9396webastelehena, 28 de ekainak de 2021

Aprofitant que el Director General d’Oikocredit, en Thos Gieskes, deixa la cooperativa a finals d’any, vam voler asseure'ns amb ell per parlar del temps que ha passat a Oikocredit. També hem celebrat recentment la nostra Assemblea General Anual, per la qual cosa és un bon moment per a reflexionar sobre com era Oikocredit quan en Thos va començar, on és la cooperativa avui, cap a on es dirigeix i com l'estratègia actual i la nova estan relacionades amb tot això.

Oikocredit acaba de celebrar la seva Assemblea General Anual (virtualment, a causa de la pandèmia). Quina va ser la teva impressió de l'esdeveniment?

Crec que va ser una reunió molt eficaç. Aquesta va ser la nostra segona Assemblea General celebrada virtualment, a causa de la pandèmia, per la qual cosa vam poder aplicar algunes de les lliçons apreses l'any passat. Això va permetre una major i millor interacció amb els membres. I encara que una reunió virtual continua sent diferent d'una reunió en persona, aconseguim tenir un bon intercanvi d'idees i perspectives.

Per a mi, personalment, és una pena no poder acomiadar-me de tots els nostres meravellosos membres d'una manera més personal, però la meva pena desapareix a la llum del greu dolor que la pandèmia ha causat a uns altres.

Si tires la vista enrere a quan et vas unir per primera vegada a Oikocredit, quins eren alguns dels reptes als quals s'enfrontava la cooperativa en aquell moment?

En primer lloc, Oikocredit estava, i havia estat durant alguns anys, en aquest nou entorn financer amb tipus d'interès extremadament baixos. La major part dels nostres ingressos prové dels interessos, així que amb els tipus baixos s'obtenen baixos ingressos, però els nivells de costos continuen sent els mateixos. En segon lloc, va haver-hi una major competència en la inversió d'impacte i, per tant, molta liquiditat entre els inversors socials, inclosa Oikocredit.

En tercer lloc, el cost de fer negocis estava augmentant. Els costos reguladors després de la crisi financera estaven pujant. La complexitat de prestar diners estava augmentant. Amb l'augment dels costos, l'escala mínima que cal tenir per a operar en un país determinat o oferir un instrument concret perquè sigui viable, també puja.

Com pretenia Oikocredit afrontar aquests reptes?

Hi havia una seqüència natural de com havíem d'afrontar aquests diversos reptes. Ens estàvem dispersant massa. Necessitàvem avaluar on volíem continuar treballant, què volíem oferir i en quins segments.

Vam acabar seleccionant 33 països en els quals vam dir que podíem marcar la major diferència en els nostres sectors prioritaris d'inclusió financera, agricultura i energies renovables. La conclusió de les relacions amb les organitzacions sòcies dels països en els quals hem decidit no treballar continua en marxa i complirem les nostres obligacions fins al final, o trobarem a uns altres que ens substitueixin.

A més, vam decidir invertir més en les capacitats de la nostra gent i la nostra organització i vam posar en marxa programes de millora contínua i iniciatives de canvi per a servir millor a les nostres organitzacions sòcies i inversors. També ens vam proposar ser un catalitzador que reunís diferents actors en benefici de les comunitats de baixos ingressos. Aquest és un concepte en el qual continuarem basant-nos en la nostra nova estratègia per al període 2022-2026, que estem desenvolupant actualment.

En resum, hem recorregut un llarg camí i els nostres nivells de costos són molt més suportables. La nostra forma de treball àgil ens ha ajudat enormement durant la pandèmia i el fet d'haver optat per concentrar els nostres països i sectors ens ha permès centrar-nos realment en les nostres organitzacions sòcies i les seves necessitats.
Esmentes que Oikocredit està desenvolupant una nova estratègia, en quin punt es troba aquest procés?

L'estratègia 2022-2026 s'està desenvolupant actualment i crec que el procés que estem duent a terme per a desenvolupar-la és fantàstic. Realment, fidels a l'essència d'una cooperativa, hem involucrat a tanta gent com hem pogut en el procés: membres, organitzacions sòcies, les associacions de suport i el nostre propi personal. En les últimes setmanes, vaig tenir el plaer de facilitar tres sessions de diàleg estratègic: dues amb el personal i una amb els membres. La petita grandària d'aquests grups va permetre una conversa més íntima, i va ser realment fantàstic notar l'entusiasme i el compromís de "la nostra gent" participant activament en la definició del futur d’Oikocredit.

Ara estem provant l'enfocament basat en la comunitat que ha sorgit d'aquest procés d'estratègia, per exemple a través de projectes pilot. El nostre objectiu és tenir l'estratègia finalitzada a temps per a la nostra Assemblea General a finals d'any.

Quines són les teves perspectives per a la resta de l'any?

Crec que, des del punt de vista financer, aquest serà un any substancialment millor. L'any passat va ser excepcional a causa de la pandèmia, però les coses estan millorant i des del principi vam prendre mesures per a garantir que Oikocredit el superés. La nostra Directora de Finances i Riscos va compartir això amb gran detall en la seva recent entrevista. Encara que continua havent-hi incertesa a causa de la pandèmia, el nostre rendiment en els primers mesos de 2021 ens dóna confiança sobre la posició financera d’Oikocredit, i estem treballant molt en la nostra nova estratègia per a assegurar-nos que així sigui també en el futur.

Quin balanç fas del teu pas per Oikocredit?

Sincerament, diria que estic molt content i orgullós del que hem estat capaços de fer. Vam fer molts canvis bons per a professionalitzar el negoci, que ens devíem a nosaltres mateixos, als nostres inversors i inversores i a les nostres organitzacions sòcies.

I crec, potser de forma una mica controvertida, que la pandèmia va demostrar que el que havíem fet amb els canvis organitzatius era necessari. L'impacte de la pandèmia hauria estat molt pitjor si no haguéssim fet els canvis que vam fer.

També haig de donar les gràcies als nostres inversors i associacions de suport, a través de les quals moltes persones inverteixen. El seu suport i lleialtat es van fer encara més evidents durant la pandèmia, en la qual, a pesar que no hi ha dividends, continuen amb el seu suport i es queden amb nosaltres, la qual cosa és increïble.

Estic molt content amb tota la gent que he conegut i amb la qual he pogut treballar. Oikocredit és una organització molt singular amb gent meravellosa que s'apassiona per aconseguir un impacte positiu real i durador en el món.

« Atrás