¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Buscar

Entrevista amb la Mirjam 't Lam, nova Directora General d’Oikocredit

« Enrere

Entrevista amb la Mirjam 't Lam, nova Directora General d’Oikocredit

Mirjam 't Lam cropped image.jpglunes, 10 de enero de 2022

La Mirjam 't Lam va assumir el seu nou càrrec de Directora General d’Oikocredit l'1 de desembre. Havia exercit com a Directora General interina durant diversos mesos després d'incorporar-se a la cooperativa al novembre de 2020 com a Directora de Finances i Riscos. Entrevistem a la Mirjam sobre la seva trajectòria professional, la seva motivació personal i els seus pensaments sobre Oikocredit, sobre el 2021 i l'any que ve.

La Mirjam 't Lam, nova Directora General d'Oikocredit

Fa poc més d'un any que treballes a Oikocredit. Com ha estat l'experiència i què has descobert?
Ha estat un privilegi per a mi treballar per a una organització amb una missió tan única i important. Saber que prop de 100 milions de persones han caigut en la pobresa a tot el món durant la pandèmia del Covid-19 (segons el Banc Mundial) fa que invertir responsablement per a ajudar les persones de baixos ingressos a millorar les seves vides sigui més important que mai. No és només la missió d’Oikocredit el que m'inspira, sinó també la seva naturalesa cooperativa i la forma en què els nostres inversors, personal i organitzacions sòcies estan unides al servei d'aquesta missió. Em vaig incorporar a l'organització durant la pandèmia de coronavirus, i aquest ha estat un moment difícil per a moltes persones i organitzacions. No obstant això, aquí a Oikocredit vam demostrar que podíem mantenir les nostres activitats principals i continuar proporcionant suport financer i de desenvolupament de capacitats a les nostres organitzacions sòcies. I encara que vam tenir pèrdues el 2020 degut a l'efecte de la pandèmia, els nostres membres van expressar una enorme confiança en la cooperativa en la nostra Assemblea General Anual (AGM) de juny del 2021, i hem tornat a obtenir beneficis durant l'any passat.

Quins han estat alguns dels moments més inspiradors?
El 2 de desembre vam celebrar la primera Assemblea General Extraordinària en els 46 anys d'història d’Oikocredit. Aquesta ocasió em va semblar especial, ja que els nostres membres van demostrar una notable solidaritat i voluntat de col·laborar i escoltar-se mútuament mentre desenvolupem el nostre nou model de captació de capital amb garantia de futur. Això va demostrar la nostra cooperativa en la pràctica. Un altre moment inspirador per a mi va ser la publicació del nostre Informe d'Impacte al setembre, en el qual es destaca l'impacte social de les nostres inversions en les organitzacions sòcies en les nostres àrees d'interès, com la inclusió financera, l'agricultura i les energies renovables, i per què la nostra presència local és tan important per a seleccionar les organitzacions sòcies adequades amb les quals treballar i per a proporcionar-los suport al desenvolupament de capacitats. L'Informe d'Impacte està replet de dades significatives i bones perspectives sobre el nostre treball durant la pandèmia. També m'ha inspirat la dedicació del personal d’Oikocredit, que ha treballat tan dur per a reconstruir la nostra cartera de finançament del desenvolupament el 2021, oferint resultats positius, i ha dut a terme la cerca d'un nou model de captació de capital.

Quins han estat alguns dels majors desafiaments?
Ha estat un repte, tant com membre del Consell d'Administració, i més recentment com a Directora General Interina i ara nomenada Directora General, portar a la nostra cooperativa fins on està avui en temps difícils. La Covid-19 ens ha desafiat a totes. Hem hagut d'aprendre a viure amb la pandèmia i a dur a terme la nostra activitat malgrat ella, i a trobar formes eficaces d'interactuar amb les nostres organitzacions sòcies , membres i inversors. Oikocredit també es va enfrontar a canvis en el Consell de Supervisió i en el Consell d'Administració, que han suposat un repte col·lectiu i m'han desafiat personalment perquè tots continuem fent el que és millor per a Oikocredit.

Anteriorment vas ser Directora de Finances i Riscos d'Oikocredit. Què et va inspirar a voler passar a aquest nou paper com a Directora General?
Arribar a ser directora general ha estat la meva ambició des de fa molt temps, sempre que pogués trobar una organització amb el propòsit de la qual estigués completament en sintonia i on tingués el suport total del personal i d'altres parts interessades. He trobat això en Oikocredit, on les meves creences personals sobre la inversió responsable estan tan ben arrelades en el nucli de l'organització.

Com t’han preparat la teva formació i experiència per al teu nou paper de Directora General?
Gran part del meu desenvolupament professional va tenir lloc al Grup Rabobank, un banc cooperatiu en el qual vaig exercir una sèrie de funcions d'assessorament, comercials i d’altres tipus. Crec fermament en l'enfocament cooperatiu -basat en la col·laboració, la visió a llarg termini i el treball solidari- i en la importància de la presència local. En la meva època a Rabobank vaig treballar durant més d'un any a l'Índia i altres parts d'Àsia en l'àmbit de les energies renovables, i posteriorment a Ruanda en l'àmbit de les microhidroelèctriques. I com a Directora de Riscos Financers a Rabo Development (ara anomenada Rabo Partnerships), l'enfocament del meu treball per a millorar l'accés als serveis financers va ser en molts aspectes similar a l'enfocament d’Oikocredit. Estic agraïda per haver tingut bons mentors i directors durant la meva carrera que m'han ajudat a preparar-me per a exercir funcions de lideratge.

Pots compartir alguna cosa ja sobre el rendiment d’Oikocredit el 2021?
Com vam informar al final del tercer trimestre de 2021, aquest últim any hem reconstruït la cartera de finançament del desenvolupament de la cooperativa després de la contracció i les pèrdues del 2020. Encara que els resultats finals encara no estan disponibles, espero que hàgim acabat 2021 amb una nota positiva en termes de grandària i qualitat de la cartera, capital dels socis, ingressos i rendibilitat. El nostre desenvolupament de capacitats continua sent eficaç, i la pròxima publicació del nostre primer informe de l'Enquesta d'Autopercepció dels Clients marcarà un altre assoliment clau i una font d'informació útil per al nostre treball futur. M'alegro que hàgim tancat l'any amb molt bon peu.

Què preveus per al 2022?
L'any vinent serà de transició. El món haurà de definir com fa negocis, sabent que la Covid-19 pot estar sempre present. Per a Oikocredit, en aquest context, hem de consolidar la nostra "activitat habitual" i oferir un impacte encara major a les persones a les quals servim. Passarem de la nostra estratègia actual (2018-22), que ha donat prioritat a l'eficiència i a la reducció de la complexitat, entre altres objectius, a la nostra nova estratègia orientada al propòsit 2022-26, amb el seu enfocament innovador de suport a l'autoapoderament dels clients mitjançant la creació de resiliència a nivell comunitari. Esperem adoptar formalment el nostre nou model de captació de capital en el primer semestre del 2022, que després posarem en pràctica amb els nostres membres, associacions de suport i altres parts interessades. I donarem la benvinguda a noves persones en el Consell de Supervisió i el Consell d'Administració, cobrint les vacants actuals.

Mirant a llarg termini, quin paper ha d'exercir Oikocredit en el futur?
Oikocredit sempre ha estat pionera i ha actuat com a catalitzadora en la inversió d'impacte. Això no canviarà. Amb la nostra nova atenció estratègica als enfocaments comunitaris, intentarem mantenir-nos a l'avantguarda de la innovació en el finançament del desenvolupament i respondre amb agilitat a les noves oportunitats i desafiaments que sorgeixin. També ens esforçarem per construir un major sentit de comunitat entre els nostres membres i inversors, enfortint a Oikocredit com a moviment, alhora que continuarem millorant les nostres comunicacions digitals i preparant a l'organització per al futur.

En què es diferenciarà la nova estratègia de l'anterior?
La nova estratègia ampliarà i es basarà en l'actual, en comptes de substituir-la per complet. A partir del 2022, ens proposarem augmentar el nostre impacte en noves àrees d'inversió i crear un entorn propici per a les persones de baixos ingressos, de manera que els clients i membres de les nostres organitzacions sòcies tinguin millors oportunitats a llarg termini per a aconseguir una vida digna. Per això, en els pròxims anys ens proposem invertir una cinquena part dels fons d’Oikocredit a treballar per a aconseguir millores duradores en les comunitats de les nostres organitzacions sòcies mitjançant el suport a projectes centrats en l'habitatge, l'educació, l'atenció sanitària i l'aigua i el sanejament. Aquests són sectors en els quals no hem estat actius en els últims anys però que les nostres organitzacions sòcies han identificat com necessitats d'inversió per a fomentar la resiliència de la comunitat. Juntament amb aquestes organitzacions i altres persones de la nostra xarxa mundial, ara estem dissenyant solucions àgils en aquestes àrees. Les quatre cinquenes parts de la cartera continuaran invertint-se en la inclusió financera, l'agricultura i les energies renovables, i tindran un impacte en els 33 països en els quals ens centrem. La nostra missió d'invertir de manera responsable en l'autoapoderament sostenible de les persones amb baixos ingressos continuarà sent la mateixa.

« Enrere

Archivo

« Previous Next »

febrero 2024

enero

diciembre 2023

noviembre

octubre