¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Buscar

La col·laboració entre Oikocredit i Opportunity International donarà suport a una educació de qualitat assequible per a les famílies desfavorides

La col·laboració entre Oikocredit i Opportunity International donarà suport a una educació de qualitat assequible per a les famílies desfavorides

hansjpg.jpgmartes, 01 de febrero de 2022

Oikocredit ha estat treballant amb els seus grups d’interès per a desenvolupar una nova estratègia pluriennal que es llançarà a finals del 2022 amb un enfocament innovador per a satisfer les necessitats de les comunitats de baixos ingressos en matèria d'educació, habitatge, salut i infraestructura pública. Al novembre del 2021 vam llançar una nova associació d'educació amb Opportunity International a Nairobi, Kenya, a la qual van assistir més de 30 institucions financeres. Recentment hem entrevistat en Hans Perk, Director Regional d'Oikocredit a Àfrica, sobre la nova línia de finançament.

Per què Oikocredit està explorant possibilitats d'inversió en educació?

Oikocredit s'està aventurant en l'educació com a resultat d'escoltar les nostres organitzacions sòcies d'inclusió financera i els seus clients/es. Les institucions de microfinances (IMF) i els bancs que fan costat a les petites i mitjanes empreses (pimes) als països de baixos ingressos ens diuen que la "pobresa d'aprenentatge" està molt estesa en les seves societats i que hi ha una necessitat urgent de millorar l'accés a una educació de qualitat i de baix cost i de concedir préstecs a les famílies per a pagar les taxes escolars. En molts països, l'educació primària i secundària finançada amb fons públics és limitada i de baixa qualitat, especialment en les zones rurals i semirurals. Això deixa un enorme marge perquè la inversió social i de desenvolupament privada cobreixi el dèficit de finançament i ajudi a proporcionar una escolarització assequible en les comunitats de baixos ingressos. No obstant això, per a les IMF i els bancs de pimes locals és un repte generar suficient liquiditat per a prestar a les escoles i a les famílies amb fills i filles en edat escolar, i crear una cartera d'educació que tingui un impacte social, al mateix temps que es gestiona el risc i la rendibilitat.

També ho sabem per l'experiència passada d'Oikocredit quan finançàvem directament projectes d'educació. Durant alguns anys vam decidir no centrar-nos en l'educació, perquè no podíem dur a terme tot el seguiment i l'assistència tècnica necessaris per als socis educatius, incloses les escoles. No obstant això, l'educació és un sector de desenvolupament social crucial que ofereix enormes beneficis potencials a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina si se li presta un suport eficaç. Se sap que la igualtat d'accés a l'escolarització de les nenes, en particular, produeix importants beneficis en termes d'ingressos, igualtat de gènere i medi ambient.

Com està impulsant Oikocredit el seu treball en l'àmbit de l'educació?

Igual que estem fent en el sector de l'habitatge, hem començat a buscar possibles socis en l'àmbit de l'educació per a ajudar a empoderar a les persones de baixos ingressos amb les opcions que necessiten per a portar una vida digna. La nostra primera gran iniciativa pilot en l'àmbit de l'educació és una col·laboració amb Opportunity International, líder mundial en el finançament assequible d'escoles no estatals en països de baixos ingressos i un soci natural per a aquest nou enfocament. Opportunity International té un programa d'educació de llarga durada que fa costat a les institucions financeres i a les escoles amb finançament i assistència tècnica. En el context de l'actual crisi mundial de l'educació[1], la nostra nova col·laboració pretén augmentar l'accés i la qualitat de l'educació primària i secundària de baix cost per a les famílies i els nens dels països en desenvolupament.

El seguiment d’Opportunity International mostra que el seu treball aconsegueix un impacte. Les IMF, les pimes bancàries i les escoles a les quals donen suport augmenten els seus ingressos, i les institucions financeres aconsegueixen carteres de finançament de l'educació de millor rendiment. L'ús del finançament per part de les escoles per a construir més aules, lavabos, instal·lacions exteriors i patis d'esbarjo, així com per a vehicles de transport, amplia la matriculació, incentiva l'assistència i la puntualitat dels infants, fa que més nenes vagin a escola i millora el rendiment. El desenvolupament professional del personal escolar millora els resultats educatius. Els préstecs als pares i mares ajuden a pagar les taxes, els uniformes i els llibres quan els ingressos de la llar són baixos o volàtils, reduint així l'absentisme i el fracàs escolar.

Què té de diferent aquest enfocament respecte a les activitats habituals d'Oikocredit?

Oikocredit continuarà invertint gran part del seu finançament per al desenvolupament en les seves àrees d'enfocament històriques: inclusió financera, agricultura i energia renovable. Però una diferència clau en el nostre nou enfocament és treballar amb socis estratègics que són especialistes en el sector. Opportunity International, per exemple, té més de 12 anys d'experiència a invertir amb èxit en educació en contextos locals específics.

Una altra diferència és que les dues entitats ens estem posant en contacte amb les nostres organitzacions sòcies locals actuals per a identificar institucions financeres amb les quals treballar i realitzem una diligència deguda conjunta per a aclarir les oportunitats, els riscos i les necessitats d'assistència financera i tècnica. Oikocredit proporcionarà llavors el finançament a les institucions financeres, mentre que Opportunity International proporcionarà assistència tècnica tant a les institucions financeres associades ("EduFinance") com a cada proveïdor d'educació ("EduQuality") (vegeu el diagrama). També és innovador el fet que el projecte educatiu pretengui ser financerament autosuficient: es demanarà a les institucions financeres i a les escoles que paguin l'assistència tècnica amb els ingressos addicionals que generin per la implementació reeixida.

hans+interview+diagram

Durant alguns anys, Oikocredit s'ha enorgullit de ser un catalitzador en la inversió d'impacte i el finançament del desenvolupament. Considerem que el nostre nou enfocament es basa en aquest paper amb el potencial de generar efectes multiplicadors que ajudaran el món a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Quins són els plans futurs per a la col·laboració amb Opportunity International?

Igual que amb els nostres altres projectes centrats en la comunitat, estem adoptant una estratègia de "producte mínim viable" (MVP). Es tracta d'un enfocament gradual per a dissenyar i provar noves iniciatives sense saber necessàriament quin serà el producte final o el model de negoci definitiu. Començarem i provarem la nostra labor educativa a Àfrica, inicialment a Ghana, Kenya, Nigèria, el Senegal i Uganda. Després de realitzar els ajustos necessaris, pretenem estendre l'enfocament a altres regions i buscar altres socis de finançament entre altres organitzacions d’inversió social, similars a nosaltres. S'espera que la col·laboració amb Opportunity International arribi a 1,6 milions d’infants, augmentant l'accés al finançament de les escoles i de les famílies amb alumnes a Àfrica, l'Índia i Amèrica Llatina.

Com poden participar les IMF i els bancs de pimes en el programa amb Opportunity International?

Actualment busquem institucions financeres amb o sense cartera d'educació que estiguin actives a Ghana, Kenya, Nigèria, el Senegal i Uganda. Poden escriure'ns o posar-se en contacte amb una de les nostres oficines locals per a obtenir més informació. Llavors podrem estudiar junts quines són les seves necessitats de finançament de la seva cartera d'educació i com podrien beneficiar-se del desenvolupament de capacitats que ofereix el programa.

« Enrere

Archivo

« Previous Next »

septiembre 2023

agosto

julio

junio

mayo

abril