¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Buscar

Combatre el rovell de la fulla del cafè a l'Amèrica Llatina

Combatre el rovell de la fulla del cafè a l'Amèrica Llatina

jueves, 18 de diciembre de 2014

Part de la triple línia de base d'Oikocredit consisteix a donar suport a les organitzacions sòcies que no només tenen impacte social i financer sinó també mediambiental. Una organització sòcia que compleix amb els tres aspectes és la Cooperativa Cafetalera Capucas Ltda (COCAFCAL), una cooperativa productora de cafè hondurenya. COCAFCAL és un dels nombrosos socis productors de cafè verd i de comerç just d'Oikocredit a l'Amèrica Llatina. El cafè es cultiva a Amèrica Llatina des de fa segles i Oikocredit està orgullosa de donar suport a aquest important sector; el cafè representa al voltant del 36% de la cartera agrícola total d'Oikocredit a l'Amèrica Llatina.

Fundada el 1999, COCAFCAL va començar a operar amb només 55 membres, que des d'aleshores han augmentat a més de 800. COCAFCAL produeix i ven cafè Aràbica cultivat a gran alçada amb certificacions orgàniques, així com Rainforest Alliance, Fair Trade, JAS, CAFÈ Practices, UTZ Certified i Bird Friendly. COCAFCAL produeix i comercialitza al voltant de 110.000 sacs de cafè verd a l'any; dels quals el 95% es ven directament al mercat  nord-americà, europeu i asiàtic.
Cooperativa CAPUCAS. Viver de plantes de cafè.
Recentment, aquest important sector s'ha vist perjudicat per una malaltia de fongs de ràpida propagació amb el perill d'arruïnar els agricultors i tot el sector. El fong produeix rovell a la fulla del cafè, que infecta les fulles de la planta i fa que aquestes caiguin. A més, afebleix (i en casos extrems, mata) la planta del cafè. Davant la possibilitat que el negoci de COCAFCAL s'esfondri, la cooperativa s'ha esforçat per combatre la malaltia juntament amb els seus membres i Oikocredit.

El gerent de país d'Oikocredit a Hondures, Gerardo López, va dir que COCAFCAL, així com altres organitzacions sòcies, ha estat treballant molt per garantir que les seves operacions i el seu personal no resultin afectats per la malaltia. «COCAFCAL va crear un laboratori per investigar les malalties del cafè, com el rovell de la fulla de la planta de cafè, i també ha pres la mesura de plantar a poc a poc arbres nous que són més resistents a la malaltia», va dir Gerardo. «A més, Oikocredit va aportar al voltant de 70.000 € en fons per al desenvolupament de capacitats a la regió, específicament per a activitats relacionades amb el fong del rovell», va agregar Gerardo. Així mateix, es va crear un programa d'enfortiment del cafè a la regió d'Amèrica Central d'Oikocredit per brindar suport a les organitzacions sòcies productores de cafè afectades.

Així mateix, Oikocredit es va associar amb Sustainable Harvest, importador internacional de cafè, per finançar una sèrie de tallers i conferències a Amèrica Llatina centrats en la gestió i control del rovell. Diverses organitzacions sòcies d'Oikocredit han assumit un enfocament pro-actiu en iniciar els seus propis programes de tractament i control del rovell. Mentre l'amenaça del rovell de la fulla del cafè persisteixi, Oikocredit continuarà donant suport a la cadena de valor del cafè, brindant a les organitzacions sòcies finançament, capacitació i assistència tècnica.

Llegeix més sobre la Cooperativa Cafetalera Capucas Limitada (en castellà)

« Atrás