Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Informe trimestral 1T 2023: un bon començament d'any

« Enrere

Informe trimestral 1T 2023: un bon començament d'any

CAU-SN-070.jpgdimecres, 31 de de maig de 2023

Quatre vegades a l'any, Oikocredit publica fets i xifres clau sobre el trimestre anterior. Aquí, oferim als nostres inversors i inversores i a la resta de grups d'interès informació detallada sobre els esdeveniments que han ocorregut en el primer trimestre del 2023.

Aplicació de la nostra estratègia centrada en la comunitat
La nova estratègia tracta d'enfortir la resiliència de la comunitat i avançar en la inversió sostenible centrant-se en tres pilars principals: crear un enfocament holístic per a fer costat a les comunitats; finançar un moviment amb un impacte global i facilitar una connexió més directa entre organitzacions sòcies, comunitats, membres i persones inversores.

Les nostres enquestes anuals d'autopercepció del client a través d'Internet són importants per a l'impacte social perquè asseguren que tant les nostres organitzacions sòcies com nosaltres mateixes donem la millor resposta possible als nostres clients i clientes finals. Tancat durant el 1r trimestre i publicat recentment, el nostre informe sobre l'enquesta a clients 2022 reflecteix la participació de 19 organitzacions sòcies de serveis financers (enfront de les 5 del 2021) i la participació de gairebé 16.500 clients/es. Vam preguntar a les persones enquestades de les nostres regions clau a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina i el Carib sobre la seva situació familiar, el desenvolupament del seu negoci i les seves perspectives de futur. Aproximadament el 90% de les persones clients van afirmar que les organitzacions sòcies d’Oikocredit influeixen positivament en el seu benestar.

Quant als projectes centrats en la comunitat, ens complau informar que la nostra organització sòcia d'inclusió financera Banco da Família del Brasil ha llançat préstecs comercials per a la reforma d'habitatges, construcció d'habitatge assequible i projectes d'aigua i sanejament. Altres projectes centrats en la comunitat que es van desenvolupar al llarg del trimestre van ser l'aprovació de nous préstecs per import de 2,5 milions d'euros dedicats al finançament de formació a Kenya i Nigèria, i continuem construint una cartera de nous projectes d'aigua i sanejament a Àfrica i Àsia.

Per a connectar organitzacions sòcies, comunitats, membres i persones inversores, hem celebrat el primer de la nostra nova sèrie d'esdeveniments en línia Oikocredit Live, que va combinar el debat sobre els resultats de l'enquesta a clients, amb perspectives del treball de la nostra organització sòcia de microfinances Finca Perú. I, com a part de la nostra activitat per a finançar un moviment global generador d'impacte, el llançament del nostre nou model de captació de capital implica una major concentració en les associacions de suport d’Oikocredit: promoure la nostra missió a les seves regions; nodrir les comunitats locals de persones inversores i informar-les sobre el nostre treball i el de les nostres organitzacions sòcies; promoure la formació en desenvolupament sostenible i ser la veu dels nostres membres.

El Comitè Executiu d’Oikocredit ha aprovat el nostre nou pla estratègic de creació de capacitats perquè sigui més coherent amb la nova estratègia centrada en la comunitat. Volem ampliar la nostra oferta de capacitació per a les organitzacions sòcies del món agrari i incloure noves temàtiques com l'adaptació de les comunitats rurals al clima i el desenvolupament de nous líders.

Evolució de la cartera
La protecció de la grandària i la qualitat de la nostra cartera de crèdit i instruments de capital era un dels objectius clau en el 1r Trimestre (1T). El creixement de la cartera fins als 1.010,6 milions d'euros, un increment del 0,3% des dels 1.007,2 milions d'euros al tancament de 2022, va ser modest, encara que l'esperàvem a la llum de la continuïtat de la volatilitat i la incertesa en el mercat, els elevats costos del finançament i la consegüent cautela de les nostres organitzacions sòcies actuals i potencials. La qualitat de la cartera de préstecs va continuar sent alta, i el resultat financer global per al trimestre va ser un benefici de 3,1 milions d'euros. La nostra filial índia, Maanaveeya, va aconseguir bons resultats, registrant un creixement del 20% en la seva cartera de préstecs al llarg del trimestre.

El PAR 90 (percentatge de préstecs amb quotes impagades des de fa, com a mínim, 90 dies) va passar del 3,8% al tancament de 2022 al 4,4%, però es manté molt per sota del llindar objectiu del 6%. Comptàvem amb 501 organitzacions sòcies al tancament del trimestre enfront de les 519 del trimestre anterior, i vam donar de baixa 6,9 milions d'euros en préstecs a 11 organitzacions sòcies.

Tal com s'havia previst, a causa de la transició del nostre model de captació de capital, el capital total dels membres es va reduir en 13,1 milions d'euros, passant de 1.110,7 a 1.097,6 milions d'euros. Una vegada més, apreciem la lleialtat amb la nostra missió dels nostres membres i persones inversores. La liquiditat va continuar gaudint de bona salut, mantenint-se en el 22,5% enfront del 23,9% del trimestre anterior. A partir de l'1 de març, vam estar encantades de poder reprendre el flux d'entrada de capital des d'Alemanya a través del nostre nou producte d'inversió, les participacions, i també començar a oferir participacions als membres de la cooperativa Oikocredit.

Hem canviat la base de càlcul del valor liquidatiu (VL) per participació: pots consultar l'explicació sobre el càlcul al document de Termes de participació que pots trobar aquí. Segons el nou càlcul, el VL es va reduir de 213,95 € a 212,36 €, si bé es manté per sobre del llindar objectiu de 210 €.

Encara que les primes de cobertura es van mantenir altes, els costos operatius van continuar sota control. Van augmentar de manera marginal en el 1T del 3,0% al 3,2% de l'actiu total.

Les turbulències del sector financer que van afectar alguns bancs europeus i nord-americans no van tenir un impacte important en els resultats d’Oikocredit. Malgrat la creixent conscienciació sobre els efectes del canvi climàtic en les empreses, les comunitats i els països, de moment veiem poques conseqüències financeres per a les nostres organitzacions sòcies, si és que en veiem alguna. Amb les nostres organitzacions sòcies del sector agrari, no obstant això, cada vegada parlem més d'agricultura regenerativa i adaptació i resiliència climàtiques.

Perspectives de cara al futur
Esperem que la incertesa en el mercat i els tipus a l'alça continuïn minvant l'interès pel crèdit en el segon trimestre. No obstant això, Oikocredit compta amb una sòlida cartera d'organitzacions sòcies actuals i potencials interessades a ampliar el treball que fan amb nosaltres, i entre elles hi ha organitzacions en molt bona posició per a posar en marxa projectes centrats en la comunitat.

Després de la transició al nostre nou model de captació de capital, preveiem que les sol·licituds de reemborsament es continuïn produint, i això podria resultar en una nova reducció del capital total dels membres i a altres costos addicionals. Les participacions, el nostre nou producte d'inversió, estaran a disposició de més grups de persones inversores en diferents fases fins que finalment substitueixin per complet les accions en Oikocredit i la resta de productes d'inversió emesos per les associacions de suport i per la Oikocredit International Share Foundation (OISF).

Continuarem aplicant la nostra nova estratègia per a captar fluxos d'entrada conforme anem aplicant el model de captació de capital.

L'Assemblea General Anual de la cooperativa se celebrarà el 9 de juny, just després de la trobada de membres del 8 de juny, i la preparació va vent en popa.

Les persones inversores que no siguin membres i estiguin interessades a veure l'enregistrament del webinar per a membres del 1T, sobre els nostres resultats financers, que se celebrarà l'1 de juny, poden enviar un correu electrònic al departament de Suport a Inversors/es a l'adreça oi.support@oikocredit.org per a sol·licitar un enllaç al vídeo.

Els nous treballs per a harmonitzar els nostres sistemes amb els requisits normatius de la UE suposen que continuarem posant-nos en contacte amb inversors/es la documentació dels qual hàgim d'actualitzar.

Les perspectives per al que queda d'any continuen sent, per sobre de tot, positives.

Pots consultar més informació sobre el 1T 2023 a https://www.oikocredit.es/ca/qui-som/xifres-clau

Linked documents
TitleFilesizeMIME-type
ES Oikocredit in Q1 - 20233.0 MBapplication/pdfdownload

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

febrer 2024

gener

desembre 2023

novembre

octubre