Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

CEO de Cafédirect: Com el Comerç Just crea una vida millor per als agricultors i una millor tassa de cafè per a tu

« Enrere

CEO de Cafédirect: Com el Comerç Just crea una vida millor per als agricultors i una millor tassa de cafè per a tu

Cafe Direct 7320.jpgdivendres, 12 de de maig de 2023

Des de plàtans i flors, cafè i vi, fins a tèxtils i materials diversos, avui dia es pot veure el segell Fairtrade en una àmplia gamma de productes. La compra directa de productes de Comerç Just millora la vida dels agricultors de tot el món, fins i tot quan la volatilitat dels preus i el canvi climàtic amenacen els seus mitjans de subsistència, ens explica en John Steel, Director General de l'empresa de comerç alternatiu de cafè Cafédirect, just abans del Dia Mundial del Comerç Just que se celebra aquesta setmana.

Quan compres productes amb el segell Fairtrade, dones suport a la capacitat dels agricultors i agricultores per a prendre millors decisions sobre les seves vides i invertir en el seu futur.

Els petits agricultors i agricultores i les persones que treballen al sector agrícola es troben entre les més marginades pel sistema comercial mundial, i sovint no poden assegurar-se un salari digne pels seus productes.

Fairtrade International, creada el 1997, intenta resoldre el problema aplicant criteris econòmics, mediambientals i socials acordats de manera independent per ajudar a garantir que els agricultors i agricultores i les persones que treballen al sector agrícola puguin subsistir dignament amb el seu treball.

L'organització treballa amb més de 1,8 milions d'agricultors i agricultores de tot el món en més de 300 productes bàsics com ara cafè, cacau, te, fruita, flors i sucre.

Condicions més justes i millors preus per als agricultors i agricultores de tot el món

"El Comerç Just tracta d'aconseguir millors preus, condicions de treball dignes, sostenibilitat local i condicions comercials justes per als agricultors i agricultores i les persones que treballen al camp arreu del món, però especialment als països amb rendes més baixes", explica.

"Els preus del Comerç Just Fairtrade es fixen per garantir que els agricultors i agricultores cobreixin sempre el cost bàsic de producció més alguns fons addicionals, la qual cosa actua com una seguretat essencial quan el preu de mercat es desploma", ha dit en una entrevista recent amb Oikocredit. "D'aquesta manera, el Comerç Just comença a abordar les injustícies del comerç convencional, en el qual els agricultors reben i carreguen amb la major part del risc de la volatilitat dels preus del mercat. Això comença a crear un camí cap a uns mitjans de vida dignes i un major control sobre les seves vides."

Cafédirect es va fundar el 1991 com a resposta a l'enfonsament dels preus del cafè, que queien per sota dels costos de producció dels agricultors. L'organització elimina els intermediaris mitjançant associacions directes amb els conreadors de cafè, cacau i te, donant-los una major part del preu de compra dels seus productes.

L'equip d’inversions en capital d'Oikocredit qualifica a Cafédirect com"excel·lent" segons els nostres criteris mediambientals, socials i de governança (ESG, per les seves sigles en anglès).

Millorar els mitjans de subsistència i fer front a la volatilitat dels preus

El Comerç Just exerceix un paper important en la millora dels mitjans de subsistència rurals, explica en John.

"Sabem que el 80% de les persones que viuen en la pobresa extrema depenen de l'agricultura per obtenir ingressos. Per tant, és fonamental que es tingui en compte i es protegeixi el preu que els agricultors i agricultores reben per les seves collites", afirma.

Encara que reben un millor preu per la producció, els agricultors Fairtrade continuen sofrint preus extremadament volàtils i impredictibles.

El 2022, els preus del cafè van aconseguir el seu nivell més alt en 10 anys, amb una pujada del 78% en un any, fins una mica més de 2,39 dòlars.

cafedirect-4627+-+john+steel

Afrontar reptes inesperats i recurrents

La certificació Fairtrade també funciona a un nivell més profund, fent costat als agricultors i agricultores en temps d'incertesa, protegint-los contra el canvi climàtic i promovent la igualtat de gènere.

Com a mostra de la seguretat que Fairtrade proporciona als seus membres, un informe del passat mes d’octubre va revelar com les organitzacions certificades Fairtrade tenien un 12% menys de probabilitats d'informar d'un impacte alt o molt alt de COVID-19 en comparació amb les llars que no pertanyien a Fairtrade.

"Els agricultors i agricultores amb els quals treballem a Cafédirect ens diuen que el canvi climàtic és la seva principal preocupació, per la qual cosa l'adaptació és molt important per a la seva supervivència", afirma en John.

"A mesura que el canvi climàtic s'aprofundeixi, els seus efectes empitjoraran".

Es preveu que per al 2050, l'augment de les temperatures reduirà la superfície apta per al cultiu de cafè fins a un 50%, la qual cosa incrementarà el preu per al consumidor. És molt possible que les restriccions de l'oferta i una major volatilitat dels preus es converteixin en un fet habitual.

Utilitzar el microfinançament per a marcar la diferència

Les finances, i el microfinançament en particular, exerceixen un paper fonamental a l'hora d'afrontar els reptes econòmics del sector.

"Els membres de Fairtrade que es dediquen a comprar i importar productes de Comerç Just es van adonar que no podien oferir prefinançament a les cooperatives a causa de la càrrega financera i el risc addicionals. És clar que les cooperatives han de poder accedir més fàcilment al prefinançament, i sense sancions", afirma.

"El finançament és de vital importància perquè els agricultors i agricultores canviïn la seva situació: ha d'haver-hi més voluntat de prestar".

Millorar el cafè del matí

Cafédirect aborda aquests problemes de diverses maneres, a més de pagant preus de Comerç Just.

A través de la seva ONG associada Producers Direct, dirigida per persones agricultores, Cafédirect reinverteix els seus beneficis en mesures com a nova formació, solucions tecnològiques, préstecs i finançament, i donant suport al control de qualitat i fonts d'energia més eficients.

Cafédirect també va llançar recentment una nova gamma de cafè torrat i mòlt que destaca l’impacte que Producers Direct té en la igualtat de gènere, el lideratge juvenil i els projectes d'acció climàtica.

En les seves paraules, el seu model de Comerç Just i d'inversió en els agricultors i agricultores a través de Producers Direct crea "una vida millor per a la persona agricultora i una tassa de cafè millor per a la persona que el consumeix".

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

febrer 2024

gener

desembre 2023

novembre

octubre