Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Celebrant 15 anys amb Oikocredit: entrevista a Caroline Mulwa

« Enrere

Celebrant 15 anys amb Oikocredit: entrevista a Caroline Mulwa

Caroline Mulwa1.jpgdimecres, 11 de de maig de 2022

Caroline Mulwa, Directora d’Inversions d’Oikocredit a l’Àfrica Oriental, celebra, enguany, 15 anys a la nostra cooperativa. Aprofitem l’oportunitat per preguntar a Caroline sobre la seva experiència treballant amb nosaltres durant la darrera dècada i mitja, els canvis que ha vist i la rellevància i impacte de la nostra labor.

Què et va inspirar per entrar a treballar a Oikocredit?

Després de treballar per a un banc comercial, vaig començar a buscar una organització basada en valors. Quan em vaig incorporar a Oikocredit com a Directora de Projectes a Kènia, estava plena d’entusiasme -i encara avui ho estic- pel compromís de la nostra cooperativa amb la seva missió d’invertir per a donar a les persones i a les comunitats d’ingressos baixos l’oportunitat d’una vida millor.

Moltes dones i homes s’han beneficiat de l’accés al finançament que ajudem a proporcionar. Els clients de les organitzacions sòcies tradueixen el nostre suport en la construcció dels seus negocis, en la creació de llocs de treball, en el desenvolupament dels seus coneixements financers, en matricular els seus fills a l’escola i a la universitat i en la cobertura de les necessitats sanitàries. I la nostra cooperativa no s’atura.

Avui en dia, no només treballem amb institucions de microfinançament, també ho fem amb petites i mitjanes empreses (PIME) de producció i serveis, amb organitzacions de petits agricultors i, cada vegada més, amb bancs de PIME. Valoro formar part d’una organització que tracta molt bé al seu personal.

Pot explicar-nos alguna cosa més sobre la seva experiència? Com va començar tot i on està actualment?

Durant els meus primers anys a Oikocredit, vaig gestionar una cartera de préstecs i inversions d’uns 6 milions d’euros. Ara, soc responsable d’una cartera regional 10 vegades més gran, i la qualitat de la cartera ha millorat exponencialment. De gerent de projectes vaig passar a ser gerent del comtat de Kènia i, més endavant, el 2018, se’m va assignar la responsabilitat primer de Zàmbia i després de Malawi, Ruanda i Uganda, i se’m va demanar que dirigís l’equip d’inversions de la cooperativa a l’Àfrica Oriental.

Cada país té característiques, reptes i oportunitats diferents; i per a mi, ha estat un viatge fascinant.

Com ha canviat o evolucionat la feina d’Oikocredit a l’Àfrica Oriental des que està a la cooperativa?

Externament, el principal canvi ha estat la creixent competència, amb cada vegada més inversors d’impacte social actius en aquesta regió. Oikocredit es distingeix per oferir préstecs als socis a més llarg termini que altres i per tenir una forta presència local i amb la qual es pot confiar.

La nostra àmplia i lleial base d’invorsors ens ajuda a aconseguir-ho, i podem ser líders on altres ens segueixen. L’accés al finançament és fonamental perquè les microempreses i les petites i mitjanes empreses siguin productives i rendibles, i el nostre pas, en els darrers anys, per l’agricultura i les energies renovables ha obert noves oportunitats per impulsar la creació de llocs de treball, la sobirania alimentària, la inclusió energètica i la lluita contra el canvi climàtic.

L’agricultura és clau perquè representa al voltant d’una quarta part de la producció i dels ingressos de la regió, alhora que proporciona mitjans de vida a prop del 60% de la població rural, sobretot a les petites agricultores. Quant a l’energia renovable, la il·luminació solar i les estufes eficients que ajudem a proporcionar satisfan moltes necessitats.

Podria compartir un exemple d’una de les nostres associacions de la regió i com la nostra tasca ha tingut un impacte positiu?

Deixi’m mencionar el Kenya Women Microfinance Bank, que va començar com a una ONG i, actualment, és un banc autoritzat que ofereix serveis a 800.000 dones de tot el país. He visto com ha ajudat a transformar la vida de moltes dones amb pocs ingressos. Una clienta va obrir una petita botiga mentre vivia en una barraca amb el sostre d’herba i ha fet créixer el seu propi negoci, ha comprat un terreny i ha construït una casa de tres habitacions per a la seva família gràcies als préstecs, possibles gràcies a la nostra associació amb el banc.

En quina mesura la feina d’Oikocredit segueix sent rellevant a l’Àfrica Oriental? I què ens diferencia d’altres inversors d’impacte?

La nostra feina és tan rellevant com sempre. A l’Àfrica Oriental hi ha reptes econòmics a molts nivells, incloses les conseqüències de la COVID-19, les pressions inflacionàries i l’augment de preus. La part positiva és que l’Àfrica Oriental, i especialment Kènia, han adoptat ràpidament la tecnologia mòbil i la financera. Però com que no tothom pot ser empresari, la creació de llocs de treball és important per reduir la pobresa.

Els préstecs de la nostra cooperativa a les PIME bancàries són un exemple que segueixen altres inversors d’impacte. La mida relativament gran dels nostres préstecs i els nostres productes crediticis tan innovadors ens permeten treballar amb alguns dels majors prestadors de la regió per a les PIME. Un altre element clau és el desenvolupament de capacitats dels nostres socis, que els ajuda a oferir més beneficis als clients.

Per exemple, recentment, hem ampliat el nostre projecte de gestió del risc dels preus, que vam iniciar pels caficultors d’Amèrica Llatina, a l’Àfrica Oriental. I per ajudar a avaluar el nostre impacte social, l’any passat vam realitzar la nostra primera enquesta d’autopercepció dels clients, en la qual van participar dos socis de Kènia i un d’Uganda.

Estic entusiasmada amb la nova estratègia 2022-2026 d’Oikocredit i el seu enfocament centrat en la comunitat. Gràcies a les nostres dècades d’experiència i a la nostra reputació de confiança, estem ben situats per a treballar amb els socis per ajudar a les comunitats de baixos ingressos a desenvolupar la seva resiliència davant dels reptes urgents. La nostra nova associació educativa amb Opportunity International, per exemple, que vam llançar a Nairobi el novembre de 2021, té el potencial de beneficiar a centenars de milers d’infants, començant a Kènia, Uganda, Ghana, Nigèria i el Senegal.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

març 2024

febrer

gener

desembre 2023