Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Desenvolupament de capacitats per a l'agricultura [entrevista]

« Enrere

Desenvolupament de capacitats per a l'agricultura [entrevista]

Barbara.jpgdijous, 04 de de novembre de 2021

La Barbara Rademaker va començar a treballar a Oikocredit al gener de 2021 com a especialista global en agricultura de la cooperativa. En aquesta entrevista descobrim l'experiència passada de la Barbara, el seu treball actual i les seves ambicions futures a Oikocredit.

Pots explicar-nos una mica sobre la teva experiència i coneixements?

Durant 15 anys, abans d'unir-me a Oikocredit, vaig viure a Amèrica Llatina i vaig treballar en diversos llocs en el sector de la inversió d'impacte. Vaig treballar com a gerent d'inversions, assessora d'assistència tècnica, assessora econòmica local i membre de la junta directiva de diverses institucions de microfinances (IMF). Aquestes funcions em van donar l'oportunitat de treballar directa i indirectament amb comunitats indígenes, petits agricultors, cooperatives i petites i mitjanes empreses (pimes).
Diria que la meva experiència se centra en el desenvolupament de coneixements i en el disseny i l'execució de programes d'assistència tècnica i desenvolupament de capacitats. Per això aquest paper específic a Oikocredit és tan adequat per a mi.

Què et va animar a treballar a Oikocredit?

Una cosa que em va inspirar va ser el fet que Oikocredit és una cooperativa. El perfil dels inversors en una cooperativa és molt diferent al d'altres inversors d'impacte social. En una cooperativa estan molt més compromesos i són més crítics amb el que fas i com ho fas.
Quan estàs al camp o darrere del teu escriptori, a vegades et quedes atrapada en el teu treball diari. Em sembla inspirador comptar amb inversors compromesos amb la societat i el medi ambient que s'impliquen a llarg termini. És refrescant que no sols donin suport al nostre treball, sinó que també estiguin disposats a fer preguntes i ser crítics. Això és molt important, ja que ens recorda el que representem com Oikocredit: invertir responsablement per a fer costat a les persones de baixos ingressos a millorar la seva qualitat de vida.
L'altra cosa que em va inspirar a treballar a Oikocredit va ser l'oportunitat de fer el que m'apassiona: el desenvolupament de capacitats. Oikocredit es compromet a controlar el seu impacte a llarg termini, no es tracta d'una intervenció a curt termini. En canvi, volem transferir els nostres coneixements i assegurar-nos que les nostres organitzacions sòcies creixin en capacitat. Oferir suport a llarg termini és més arriscat, però és el que les nostres organitzacions sòcies necessiten. Això és el que fa que Oikocredit destaqui entre altres inversors d'impacte. Realment gaudeixo del que faig i estic agraïda per l'oportunitat.

Què fas com a especialista en agricultura d'Oikocredit?

Em centro en dues coses principals. En primer lloc, desenvolupo programes i projectes de desenvolupament de capacitats per a organitzacions de petits agricultors, pimes que treballen en l'agricultura i institucions financeres que volen millorar l'accés al finançament dels petits agricultors. Per a això, identifiquem les necessitats comunes de les organitzacions i desenvolupem programes de desenvolupament de capacitats entorn d'aquestes necessitats, al mateix temps que tenim en compte les necessitats específiques de cada organització sòcia. El nostre Programa de Gestió del Risc de Preus, per exemple, ofereix formació col·lectiva, visites entre organitzacions del mateix sector i serveis de tutoria individual. La combinació de suport individual i col·lectiu ajuda a les nostres organitzacions sòcies a posar en pràctica el que han après en el seu treball.
També es pot posar en marxa un projecte de desenvolupament de capacitats per a les organitzacions sòcies del sector agrícola de manera individual si l'abast i l'impacte són prou significatius per al sector agrícola. Un exemple d'això és un projecte a Cambodja en el qual estem fent costat a una institució de microfinançament en els seus esforços per ampliar el seu abast a les cooperatives agrícoles. Per a ajudar-los a aconseguir-ho, estem treballant amb elles per a millorar la concessió de préstecs i desenvolupar serveis no financers per a aquest sector.
En segon lloc, la meva funció -juntament amb les meves altres col·legues del departament d'Acompliment Social i Innovació- se centra en promoure i compartir els coneixements amb les nostres parts interessades. El nostre objectiu per a l'any vinent és tenir una Acadèmia d'Oikocredit on les nostres organitzacions sòcies puguin accedir als programes i materials que hem desenvolupat en els nostres projectes de desenvolupament de capacitats.

Per què és important donar suport a l'agricultura?

Les persones de baixos ingressos del món viuen de manera desproporcionada en les zones rurals, no a les ciutats, i depenen de l'agricultura a petita escala per al seu manteniment i supervivència. Segons el Fons Internacional de Desenvolupament Agrícola (IFAD), prop de 3.400 milions de persones, incloses les quatre cinquenes parts de les més pobres, viuen en les zones rurals dels països en desenvolupament. Centenars de milions de petits agricultors contribueixen a alimentar a la població dels seus països, però els manca accés al finançament i als mercats i són vulnerables a la competència deslleial, la volatilitat dels preus i el canvi climàtic.
Els governs solen descurar el sector rural. Invertint en l'agricultura a petita escala i en el desenvolupament rural centrat en les persones, podem millorar realment els mitjans de vida, crear llocs de treball, estimular les economies locals i contrarestar les pressions perquè la gent emigri a les zones urbanes. Segons l’IFAD, la inversió en agricultura a l'Àfrica subsahariana pot ser fins a 11 vegades més eficaç per a combatre la pobresa extrema que la inversió en altres sectors.

Quins són alguns dels majors reptes als quals ens enfrontem en aquest sector i com pot ajudar-hi el desenvolupament de capacitats?

Trobar maneres de reduir el risc de la cartera agrícola és un desafiament clau, especialment amb tots els impactes del canvi climàtic que enfronta el sector. Una manera de fer costat al sector de forma més sostenible i de reduir el risc de les nostres inversions és a través de programes de desenvolupament de capacitats.
Per exemple, a Àfrica Occidental estem fent costat a una organització sòcia que està desenvolupant i posant en marxa una forma d'assegurança d'índex meteorològic. L'assegurança basada en índexs meteorològics és un enfocament innovador als països en desenvolupament que basa el pagament de l'assegurança en índexs mesurats localment, com les precipitacions, en lloc d'en el rendiment de les collites dels agricultors, i ha demostrat ser rendible. De la mateixa manera, el nostre programa de gestió del risc dels preus, que es duu a terme des de fa temps, és una manera de fer costat a les organitzacions sòcies cafeteres i de reduir el risc de la nostra cartera al mateix temps. En general, el nostre objectiu és ajudar les organitzacions sòcies agrícoles a ser àgils i flexibles en les seves respostes als esdeveniments.

Com ha afectat el canvi climàtic al sector agrícola?

El canvi climàtic ha afectat enormement el sector. No sols estan canviant els cicles de les collites, sinó que les sequeres, les inundacions i altres fenòmens meteorològics extrems, com les tempestes, afecten enormement els petits agricultors. Això ocorre especialment amb productes bàsics com el cafè i el cacau. Les sequeres, cada vegada més freqüents, poden significar la falta d'energia hidroelèctrica local per a fer funcionar les màquines de processament a petita escala.
D'altra banda, els avanços tecnològics ofereixen oportunitats per al sector agrícola. El repte és com fer que les noves tecnologies siguin aplicables a la realitat dels petits agricultors. Per exemple, ara és possible utilitzar imatges per satèl·lit per a avaluar la salut dels cultius i de la terra. Traduir aquesta informació en consells pràctics i mesures que puguin prendre els petits agricultors sol ser un repte, però pot fer-se.

Com s'ha vist afectat el sector agrícola per Covid-19? Què estem fent per a ajudar-hi?

Els marges s'han vist pressionats per a les nostres organitzacions sòcies del sector agrícola perquè els costos de producció han augmentat. Els insums, com els sacs i el transport, són més difícils d'obtenir. Les restriccions a la circulació han fet que els agricultors no puguin contractar ajuda estacional per a la collita, i la necessitat de mesures de bioseguretat ha suposat un augment dels costos per a algunes organitzacions sòcies. L'escassetat de contenidors de transport a tot el món ha creat problemes logístics, i el tancament temporal de cafeteries als països consumidors ha reduït la demanda.
Afortunadament, els impactes en l'agricultura no han estat tan greus com esperàvem, perquè la gent continua necessitant menjar i beure, i durant la pandèmia la majoria dels governs han designat l'agricultura com a sector prioritari. L'impacte ha estat major en les zones urbanes, on moltes organitzacions sòcies de microfinances d'Oikocredit s'han vist més afectades.
Hem respost de diverses maneres: el 2020 Oikocredit va crear un fons de solidaritat contra el coronavirus, que hem utilitzat per a ajudar les nostres organitzacions sòcies a proporcionar suport addicional als seus clients i membres. A partir del fons de solidaritat, hem desenvolupat recentment un programa anomenat "Innovació en resposta al Covid-19", per a donar suport a les solucions innovadores de les organitzacions sòcies per als clients i membres més vulnerables per a fer front a la pandèmia. Aquesta nova iniciativa també pretén ajudar les nostres organitzacions sòcies a preparar-se per a la realitat post-pandèmica. A més, hem concedit carències de pagament a les organitzacions sòcies amb dificultats, i hem proporcionat recursos i suport addicionals en línia.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

febrer 2024

gener

desembre 2023

novembre

octubre