Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Acompliment social: "Triar un company és només el principi"

« Enrere

Acompliment social: "Triar un company és només el principi"

Yoli + Ging + Kawien.jpgdilluns, 11 de de novembre de 2019

El desig d'aconseguir un impacte social positiu és la raó per la qual la gent inverteix a Oikocredit. Com es fa realitat aquest objectiu? Parlem amb l'equip d'acompliment social d'Oikocredit, la Ging Ledesma, la Kawien Ziedses des Plantes i la Yolirruth Núñez, sobre el desenvolupament de capacitats, la confiança, el monitoratge, l'ADN de la cooperativa i els seus èxits.

Yoli + Ging + Kawien.jpg

Explica'ns sobre l'enfocament d'Oikocredit respecte a l'acompliment social.

Ging Ledesma: Oikocredit té objectius socials. El nostre objectiu és permetre que les persones desfavorides millorin la seva qualitat de vida. Per a això, el primer pas, i el més important, és seleccionar les contraparts adequades amb les quals cooperar.

Fem això amb molta cura. És per això que desenvolupem eines per al procés d'anàlisi i avaluació. Un exemple d'aquestes eines és el quadre de comandament ESG (environmental, social and corporate governance), que el nostre personal local pot utilitzar per a avaluar la sostenibilitat ambiental, l'acompliment social i la governança responsable d'organitzacions sòcies potencials.

El qüestionari que acompanya al procés també constitueix la base per al seguiment posterior i ens ajuda a identificar si hi ha necessitat de suport addicional a través de la creació de capacitats.

Totes les organitzacions sòcies d'Oikocredit són monitorades regularment en relació amb el seu acompliment social. Què significa això exactament? I com es mesura l'impacte?

Yolirruth Núñez: Recopilem informació exhaustiva durant la fase d'avaluació inicial, quan seleccionem les organitzacions amb qui treballar. Aquesta informació es complementa i actualitza periòdicament. El personal encarregat de les inversions visita les nostres organitzacions sòcies en les seves instal·lacions. Treballen junts, avaluen les organitzacions utilitzant dues eines: una sobre l'acompliment social i una altra sobre l'avaluació de riscos.

Durant la fase de seguiment, preguntem a les nostres organitzacions sòcies quines dades recopilen i compilen, quins objectius socials persegueixen i com mesuren si aconsegueixen aquests objectius. Si, per exemple, diuen: "Servim a la gent de baixos ingressos", llavors preguntem: "Com es mesura això?"

Si no poden mesurar el seu acompliment, llavors entraria en joc la nostra oferta de desenvolupament de capacitats (és a dir, la capacitació que oferim a les organitzacions sòcies); familiaritzar-los amb eines de mesura, com l'Índex de Probabilitat de la Pobresa (PPI, per les seves sigles en anglès). Si algú ve a la nostra oficina i necessita ajuda per a usar el PPI, podem ajudar-lo amb capacitació i assessorament.

Per a mesurar l'impacte, el nostre Programa de Resultats de Clients ens ajuda a treballar amb dades socials per revisar els canvis en la vida dels clients de microfinances al llarg del temps. En els últims anys hem analitzat les dades del PPI que les nostres organitzacions associades han recopilat.

Aquest és el treball realitzat en l’àmbit local. Com funciona la gestió de l'acompliment social a l'oficina central d'Amersfoort?

Ging Ledesma: En relació amb les microfinances, donem suport a models i eines per a mesurar l'acompliment social i treballem juntament amb Innovacions per a l'Acció contra la Pobresa (IPA, per les seves sigles en anglès) i CERISE. Hem contribuït al desenvolupament de principis de protecció al client reconeguts internacionalment, i les nostres organitzacions associades de microfinances han de comprometre's a seguir i implementar aquests principis. Sobre aquesta base, contractem a experts independents per a analitzar l'acompliment social de les nostres organitzacions sòcies seleccionades.

Kawien Ziedses des Plantes: A més, fem un seguiment dels indicadors d'acompliment social, com el nombre de dones a les quals s'arriba o de petits agricultors als quals s'arriba. Els nostres socis ens n'informen una vegada a l'any. Recopilem, comparem i avaluem les dades. Actualment, estem treballant en una millora del filtratge de les dades per a facilitar l'extracció de resultats individuals. A Amersfoort es desenvolupen alguns programes de capacitació, com el Programa de Resultats de Clients (nota de l'editor: aquest programa examina els resultats a escala del client), que se centra en gran part en qüestions estadístiques i metodològiques.

Els nostres experts i expertes tenen la seva seu a Amersfoort i viatgen a les organitzacions associades participants per oferir sessions de formació.

Com podeu estar segures que les vostres contraparts proporcionen informació precisa?

Yolirruth Núñez: Respecte a moltes de les dades que rebem, només podem assumir que són correctes. Però com disposem de dades brutes exhaustives de la fase de presa de decisions, a més de sol·licitar regularment dades actualitzades i mantenir-nos en estret contacte amb les nostres organitzacions sòcies de totes maneres, som capaços d'avaluar bastant bé si els seus informes són realistes.

Els comparem amb les dades de l'any anterior. Per exemple, si algú respon a la pregunta sobre l'abast del seu treball un any afirmant que el 40% dels seus clients viuen en zones rurals, i després afirma que el 80% l'any següent, ho comprovaríem.

Si una cooperativa agrícola informa que el 40% dels seus membres són dones, seríem escèptics, perquè això podria ser inusual a la regió específica. Durant les nostres visites també podem comprovar això.

Com definiu l'impacte social?

Yolirruth Núñez: L'impacte social d'Oikocredit està relacionat amb la millora de la qualitat de vida. Però la qualitat de vida no és només una qüestió d'economia, sinó també de participació i capacitat de decisió.

Per exemple, les dones que "ajuden" els homes a fer el treball al camp sovint no es consideren a si mateixes com a treballadores. Amb la formació, i a través de la seva associació amb nosaltres, quan les dones s'adonen que el treball que fan és en realitat una feina i que formen part d'una empresa, això canvia molt.

Mai ens cansem d'encoratjar les cooperatives a promoure una major participació de les dones. A vegades és molt senzill. Per exemple, suggerim l'organització d'una llar d'infants durant les sessions de formació. I potser ningú havia pensat en això. Això significa que les dones podrien participar activament, i ho fan.

Per a mi, es tracta d'un impacte social important.

Kawien Ziedses des Plantes: No és només a escala econòmica que l'èxit es manifesta. Durant el programa FALS (nota de l'editor: Sistema d'Aprenentatge d'Acció Financera, per les seves sigles en anglès. Veure l'article: Salvant la bretxa de gènere ... A casa), diverses dones participants van dir: "Ningú m'ha preguntat mai què és el que vull."

Quan algú s'adona que té dret a dir el que vol, això en si mateix té un impacte social. L'exemple del qual estic parlant va ser un projecte pilot que vam dur a terme amb dues organitzacions microfinanceres a Filipines. Totes dues organitzacions van dir: "Si vostès, com Oikocredit, no poden continuar, ho farem pel nostre compte".

La inversió d'impacte s'ha convertit en un corrent dominant. Què fa Oikocredit de manera diferent?

Ging Ledesma: Molts dels nostres competidors s'adonen ara que el desenvolupament de capacitats és important per a l'impacte social. Quan vam començar això fa més de 40 anys, no era un problema. Ara bé, tothom diu a tot el que fa "inversió d'impacte". Bé, suposo que sempre hi ha algun tipus d'impacte. No obstant això, el que fem està molt lluny del corrent dominant.

Kawien Ziedses des Plantes: Estic bastant familiaritzada amb l’àmbit en què operem. I la meva experiència em mostra que fem molt més que altres organitzacions, especialment en la forma en què hem incorporat el quadre de comandament dels ESG, per exemple, i els nostres objectius socials, en tot el nostre treball, també en el procés d'avaluació de noves organitzacions sòcies. Però no som perfectes i també hem d'aprendre dels errors per a continuar millorant.

Quines de les activitats actuals podrien integrar-se en un parell d'anys?

Kawien Ziedses des Plantes: Veig una gran oportunitat per a desenvolupar productes i serveis veritablement socials utilitzant la digitalització en l'àrea del negoci financer. Hem d'actuar amb cautela; perquè és un veritable repte convertir l'accés ràpid als préstecs a través de smartphones en un esforç social i, per descomptat, trobar bons socis.

Ging Ledesma: La segona àrea és proporcionar finançament a les petites i mitjanes empreses, ja que són vitals per a l'economia d'un país.

Si som capaços d'establir alts estàndards socials dins les petites i mitjanes empreses a les que donem suport, sigui directa o indirectament, llavors promourem un veritable canvi social. Això també implica que es paguin impostos i que els beneficis es comparteixin amb el personal, i que es garanteixi la igualtat de gènere, salaris justos, llocs de treball i condicions de treball decents, així com la seguretat i la salut.

Kawien Ziedses des Plantes: Treballar en aquests elements és, bàsicament, interminable. Sempre hi ha alguna cosa més a fer, i que s'ha de continuar fent, per a millorar l'impacte social. En última instància, es tracta també d'una qüestió de diners. I sempre és un equilibri, alguna cosa que també es reflecteix en la designació d’Oikocredit: som tant una institució financera com una organització de desenvolupament. No obstant això, tot sortirà bé, sempre que mantinguem aquest equilibri i mantinguem l'enfocament de la missió social.

Llegeix més sobre l'acompliment social i el treball de desenvolupament de capacitats d’Oikocredit en el nostre Informe d'Impacte 2019 (en castellà).

Aquesta entrevista va ser realitzada per l’associació Oikocredit Westdeutscher Förderkreis i publicada en la seva revista (en alemany).

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

febrer 2024

gener

desembre 2023

novembre

octubre