Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Donant impuls als sectors prioritaris i enfortint les nostres organitzacions sòcies

« Enrere

Donant impuls als sectors prioritaris i enfortint les nostres organitzacions sòcies

thos-1(srgb).jpgdimecres, 31 de de juliol de 2019

Ens anem acostant a la segona meitat de l'any, i el Director Executiu d'Oikocredit, en Thos Gieskes, ens posa al dia sobre els últims avanços de la cooperativa. Explica com estem impulsant els esforços en els nostres sectors prioritaris i anant més enllà de les finances per a ampliar les formes en què donem suport a les nostres organitzacions sòcies, amb l'objectiu d'enfortir els seus negocis i les seves xarxes.
L'entrevista també destaca l'Assemblea General Anual d'aquest any (AGA) celebrada al juny i ofereix un cop d'ull al nostre pròxim Informe d'Impacte que es publicarà al setembre.

Quina és la diferència entre Oikocredit quan va començar el 1975 i ara?
La major diferència és la nostra escala. Al principi, érem un moviment relativament petit. Teníem una gran idea per a ajudar a canviar les vides de les persones de baixos ingressos, però la quantitat de diners disponibles era molt limitada. Vam començar amb fons de membres de les esglésies i ens vam adonar que podíem arribar a molta més gent si creixia la nostra base d'inversors. Quan un mira on vam començar, amb només uns pocs membres de l'església, a la quantitat de gent involucrada ara, és molt emocionant. Amb els nostres 57.000 inversors i inversores, podries omplir un estadi.

La inversió d'impacte és molt més freqüent que quan Oikocredit va començar el 1975. Què fa que Oikocredit sigui diferent a altres inversors socials?
Oikocredit sempre ha estat i continua sent fidel al seu enfocament en l'impacte social. És la raó per la qual existim. Veiem que aquest desig d'impacte social ha crescut i que la societat en el seu conjunt vol ser més responsable, però Oikocredit no només vol ser responsable. Realment volem que les nostres inversions tinguin el major impacte social possible, al mateix temps que ofereixen un rendiment financer just. Per tant, encara que algunes organitzacions han adoptat aquest enfocament, nosaltres l'hem tingut en el nostre ADN des del principi.

Quins són alguns dels últims canvis o desenvolupaments a Oikocredit?
Com a part de la nostra estratègia actualitzada, el nostre objectiu és afegir més valor a les nostres organitzacions sòcies. Juntament amb elles, volem trobar solucions als problemes que afecten el desenvolupament del seu negoci.
En el passat, sorgien organitzacions sòcies i les finançàvem, i després gradualment els vam anar donant suport amb les nostres iniciatives de desenvolupament de capacitats. I encara que el nostre suport a la creació de capacitats continua augmentant, sabem que encara queda molt per fer per a donar suport a les nostres organitzacions sòcies. Ara estem analitzant com podem ajudar a resoldre els dilemes estratègics als quals s'enfronten els seus negocis.
Prenguem el cacau sostenible, per exemple, si els nivells d'ingressos dels agricultors no augmenten, hem d'esbrinar per què. I per a això hem d'examinar tota la cadena de valor per a veure quins són els problemes i com podem abordar-los. Perquè si els nivells d'ingressos no pugen, llavors no tenen l'oportunitat de millorar les seves vides. Així que no pot tractar-se només de finançament, ni només de cacau, els problemes han d'abordar-se de forma molt més multidisciplinària si realment volem millorar la vida de les persones. Això és el que estem fent i continuarem fent per a donar suport millor a les nostres sòcies.

Oikocredit acaba de celebrar la seva Assemblea General Anual als Països Baixos. Quins temes s'hi van tractar i quin va ser-ne el resultat?
Aquesta és la tercera edició a la qual he assistit i ha estat realment bona. Em va agradar veure a la gent entusiasmada amb el futur.
Si bé Oikocredit ha passat per una temporada de canvis a mesura que implementa la seva estratègia actualitzada per a millorar els seus resultats financers, els nostres membres han estat extremadament comprensius i solidaris. La gent veu la direcció en la qual anem, i estan contents de fer aquest viatge amb nosaltres.
Amb aquesta disposició i positivitat hi va haver molt d'espai per a discutir el que està succeint en el món i el que Oikocredit està fent per a ajudar a marcar la diferència. També vam discutir diversos temes com la recent aposta d'Oikocredit pel sector fintech (tecnologia financera).
La gent també va estar d'acord amb la proposta del Consell de Supervisió d'un dividend de l'1%. No va haver-hi molt de debat aquí i crec que és perquè hem estat en converses contínues amb els nostres membres sobre on estem financerament i com estem abordant diversos temes amb la nostra estratègia actualitzada.

Què és el que anima a Oikocredit mentre continua implementant la seva estratègia actualitzada?
Sempre ens agrada trobar noves organitzacions sòcies que ajudin les persones en comunitats de baixos ingressos a dur a terme les seves vides i somnis. I estem molt entusiasmats amb la idea d'afegir encara més valor a les nostres sòcies, com ja he esmentat abans. Existeix un gran desig de donar suport a les nostres sòcies de la millor manera possible, especialment entre els nostres col·legues que treballen en estreta col·laboració amb les nostres organitzacions sòcies en les diferents regions.
A més, sé que això és molt més tècnic, però personalment estic molt entusiasmat amb els processos que estem millorant. És fantàstic veure com la gent de tota l'organització també té ganes de millorar les coses. Amb els nostres nous processos en marxa, podrem donar suport a les nostres organitzacions sòcies d'una manera més oportuna i eficient. Ens estem tornant més ràpids i àgils, i això és emocionant. També estem millorant en el seguiment de les nostres organitzacions sòcies. Això no és per a vigilar-les, sinó per ajudar-les a complir amb les seves missions socials. Al mateix temps, volem compartir més informació amb els nostres membres, inversors i la xarxa més àmplia d'inversió d'impacte social, sobre el gran treball que les nostres sòcies estan fent.


Existeixen àrees que reflecteixin la direcció que està prenent Oikocredit i en què es diferencia d'abans?
Una cosa nova per a nosaltres serien els canvis en la nostra estratègia d'energia renovable. Quan vam començar l'any 1975, la majoria de la gent no estava tan preocupada pel que li està passant a la terra. Però avui dia això és una preocupació important, i està en el centre del que fem.
No només volem invertir en projectes per al medi ambient, sinó que volem assegurar-nos que les nostres inversions en aquesta àrea es realitzen d'una manera social. Hi ha molts grans projectes d'energia renovable que estan sent finançats, però el que realment es necessita és energia neta per a les comunitats de baixos ingressos. La cuina neta, una nova àrea per a nosaltres, és un gran exemple d'això. Gairebé 4 milions de persones moren prematurament cada any a causa de malalties relacionades amb la contaminació de l'aire provocada per la cuina, la majoria de les quals són les que viuen amb els ingressos més baixos. La cuina neta no només és millor per al medi ambient, sinó que també pot salvar vides, i aquí és on volem invertir.
Una altra àrea que hem ajustat, com comentava abans, és analitzar tota la cadena de valor per a les nostres sòcies agrícoles. Abans, únicament oferíem suport financer a les cooperatives o als petits agricultors, perquè ningú volia donar-los diners i ho vam fer. Malgrat que això ens motivava, ens hem adonat que no és suficient. Veiem que les petites cooperatives i els agricultors s'enfronten a grans desafiaments econòmics, la qual cosa dificulta la seva supervivència. Molt d'això té a veure amb les moltes ineficiències en la cadena de valor agrícola, una àrea en la qual podem oferir informació i suport.
L'aspecte mediambiental de l'agricultura també és clau per a nosaltres, ja que utilitza molts dels recursos de la terra, però al mateix temps, el món necessita menjar. Així podem ajudar les nostres organitzacions sòcies a ser més eficients amb l'aigua i altres recursos.

Per què hauria de preocupar-se la gent pel treball d'Oikocredit quan hi ha tants temes diferents al món?
És cert, desafortunadament hi ha molts temes urgents pels quals hem de lluitar, però jo diria que el treball d'Oikocredit és molt important. També diria que moltes qüestions estan relacionades entre si. Quan s'observa el canvi climàtic, per exemple, alguns dels seus majors impactes acaben en les persones per a les quals treballem. Per això també ens ocupem de les qüestions mediambientals en l'acompliment del nostre treball.
Però és important recordar que no cal triar només una causa. Tria'n algunes que creguis que valen la pena, i dins d'elles, el treball que Oikocredit porta a terme segurament hi estarà inclòs.
A més, Oikocredit està buscant inversions. Estem dient que si vols que els teus diners siguin usats per al bé mentre no els necessitis, llavors deixa'ns-els a nosaltres. I per a quan vulguis recuperar els teus diners, haurem fet grans coses amb ells. Mentre ens enfoquem a oferir inversions, les donacions són per descomptat molt benvingudes per a ajudar-nos a finançar els nostres programes de desenvolupament de capacitats i assessorament per a les nostres organitzacions sòcies.

Si cada persona fa una mica de bé amb els seus diners, llavors podrem arribar a moltíssimes persones.

Oikocredit està a punt de publicar el seu Informe d'Impacte al setembre, ens pots donar alguns avanços del que inclourà?
L'informe d'aquest any revela que les nostres organitzacions sòcies van beneficiar a 38 milions de persones prestatàries l'any 2018, un increment sobre els 36 milions de persones beneficiades al 2017. El nombre de dones i clients en zones rurals que les nostres organitzacions sòcies van atendre també va créixer.
A més, ens alegra veure que en l'àmbit de les renovables, el nombre de llars amb accés a energies netes va créixer de 15.600 a prop de 71.700 l'any 2018.
Sobre l'informe en si, de fet es tracta d'un nou informe, combinant l'Informe d'Acompliment Social i Ambiental, i la publicació “Una Mirada a Oikocredit”. Té un nou disseny incloent més infografies per a destacar millor els nostres indicadors.
També hi ha una nova secció on parlem de la nostra contribució als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, i una secció dedicada al desenvolupament de capacitats, ja que aquesta és una àrea del nostre treball que està creixent de manera important.
Aquestes són només algunes de les qüestions destacades a l'informe del 2018, però estem desitjant poder-ne compartir més al setembre.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

febrer 2024

gener

desembre 2023

novembre

octubre