Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Afrontant el desafiament del cafè: alts rendiments, alta qualitat i sostenibilitat ambiental

« Enrere

Afrontant el desafiament del cafè: alts rendiments, alta qualitat i sostenibilitat ambiental

CENFR-PE-05.jpgdimecres, 22 de d’agost de 2018

"No és fàcil créixer de manera sostenible", diu Wilson Olivera, president de la cooperativa cafetera peruana Central Fronterera del Nord de Cafetaleros (Cenfrocafe).

No obstant això, els membres d'aquesta cooperativa sòcia d'Oikocredit han aconseguit augmentar significativament la seva producció de cafè, al mateix temps que asseguren l'ús sostenible de la terra.

Wilson Olivera, president de Cenfrocafe (esquerra), i Ronny García, CEO de Cenfrocafe (dreta).

Alt rendiment i pràctiques sostenibles

Àmpliament reconeguda com una de les principals cooperatives de cafè certificades de comerç just a Perú, Cenfrocafe es va fundar en 1999 i té la seva seu a la regió de Cajamarca. Representa a més de 100 organitzacions de base, amb més de 2,600 membres que produeixen al voltant de 210,000 quintars de cafè (al voltant de 9,6 milions de kg) per any.

"El creixement d'una manera ambientalment sostenible és un desafiament ja que ens hem vist afectats per el rovell de la fulla del cafè, les plagues d'insectes i les fortes pluges en els últims anys", diu Wilson Olivera.

Malgrat aquests desafiaments, els membres de Cenfrocafe van aconseguir produir al voltant d'1.200 kg per hectàrea en 2017, gairebé el doble de la mitjana a Perú (650 kg per hectàrea).

Suport als petits agricultors

"Cenfrocafe crea oportunitats per als seus membres a nivell comercial, social i financer. Busquem els millors mercats per vendre cafè a un bon preu i oferim suport post-collita per a l'exportació ", diu el CEO Ronny García.

La cooperativa dóna suport als petits agricultors:

  • A través de microcrèdits es cobreixen els costos previs a la collita, mantenir granges, comprar terres i màquines, i cobrir les despeses de salut i educació. També ofereixen fons d'ajuda en desastres i beques d'educació.
  • A través del desenvolupament de capacitats: cinc agrònoms i deu promotors (vinculats a associacions més petites) brinden suport tècnic sobre pràctiques agrícoles sostenibles. També emfatitzen la inclusió i la participació de les dones en el procés.
  • A través del foment del comerç just i la producció orgànica i el pagament de primes.

L'agricultor membre de Cenfrocafe Juan Jiménez sostenint un pòster per al seu cafè orgànic de comerç just

Més forts junts: el paper de les associacions

La cooperativa està formada per associacions més petites de 25-30 membres perquè puguin donar-se suport mútuament i estar representats en la presa de decisions per a la cooperativa més àmplia.

"Ens distingim, no en tenir mes membres, sinó en la selecció acurada dels nostres membres. Mentre que altres cooperatives admeten nous membres immediatament després de pagar una tarifa d'entrada, els nostres membres han de passar criteris exigents per unir-se a una associació i són avaluats al cap d'un any abans de convertir-se en membres permanents ", diu Wilson Olivera.

Cenfrocafe produeix cafès especials de 18 varietats de cafè conreades pels seus membres.

Treballant amb Oikocredit per a un futur millor

Soci d’Oikocredit des de 2010, la inversió més recent al 2016 va ser un préstec de US $2 milions durant set anys, que s'utilitzarà per a capital de treball i la construcció d'una nova planta de processament.

En el futur, Cenfrocafe es beneficiarà enormement de tenir la seva pròpia planta de processament en lloc d'usar una externa:

  • Estalvi en costos de transport i temps de viatge ja que la planta estarà geogràficament més prop dels agricultors.
  • Augment dels ingressos amb la producció de majors volums de cafè de comerç just orgànic d'alta qualitat adequat per a l'exportació.
  • Millorant les pràctiques ambientalment sostenibles, ja que el "desaprofitament" de pela de cafè de la planta pot usar-se com a biocombustible.

Cenfrocafe també va participar al programa de gestió del risc de preus d’Oikocredit per ajudar als agricultors a mitigar els efectes de les fluctuacions en els preus del cafè als mercats internacionals. Llegeix més sobre això aquí.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

febrer 2024

gener

desembre 2023

novembre

octubre