Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Thos Gieskes: per què hem actualitzat la nostra estratègia i com estem buscant un major impacte [entrevista]

« Enrere

Thos Gieskes: per què hem actualitzat la nostra estratègia i com estem buscant un major impacte [entrevista]

thos-1(srgb).jpgdijous, 31 de de maig de 2018

El mes passat vam anunciar els nostres resultats financers i vam introduir l'estratègia actualitzada d'Oikocredit. El nostre Director Executiu, en Thos Gieskes, comparteix més detalls sobre el que és diferent en aquesta nova aproximació, per què l'enfocament és tan important i com l'impacte social roman al cor d'Oikocredit.

Per què Oikocredit ha actualitzat la seva estratègia?

El treball d'Oikocredit és crucial i la nostra missió és més rellevant que mai. És la nostra responsabilitat garantir que Oikocredit rendeixi de la millor manera perquè puguem aconseguir el major impacte social.

Així doncs, com qualsevol organització amb èxit, ens estem adaptant al canvi. Però no estem canviant el nostre ADN. Encara estem, i sempre estarem, dedicats a millorar les vides de les persones amb baixos ingressos.

El que estem fent és aprofundir l'enfocament de la nostra estratègia existent. Després de realitzar una anàlisi exhaustiva de com podem maximitzar el nostre impacte social, hem decidit en quins sectors i regions ens centrarem.

També estem buscant organitzar-nos més eficientment i expandir les nostres capacitats, tant les de la nostra organització com les de la nostra gent.

Què et va portar a actualitzar l'estratègia ara?

Si ens fixem en l'èxit d'Oikocredit fins avui, l'hem construït principalment per proporcionar finançament i desenvolupament de capacitats a organitzacions associades a les quals ningú més estava disposat a prestar. Ara, altres inversors i institucions també els estan proporcionant finançament.

Han seguit el nostre exemple i estem orgullosos d'haver creat un camí perquè altres el segueixin. Però és hora que Oikocredit doni el següent pas per ajudar a aconseguir un impacte encara major en la vida de les persones a qui serveixen les nostres organitzacions sòcies.

Volem seguir agregant valor a les nostres organitzacions associades d'una manera que altres inversors o institucions simplement no poden. Ens veiem a nosaltres mateixos aconseguint això tot sent l'inversor d'impacte que realment posa l'impacte social primer i actua com un catalitzador.

L'equip d'implementació del programa de Gestió del Risc de Preus (PRM, per les seves sigles en anglès)

Què significa ser catalitzador per Oikocredit?

Significa reunir a les parts que, d'una altra manera, no s'unirien naturalment, per crear alguna cosa que sigui més gran que la suma de les seves parts.

Tenim excel·lents exemples de casos on Oikocredit ja ha fet això. Mirem el projecte de Gestió del Risc de Preu en el que estem treballant amb diferents actors per beneficiar als productors de cafè a Amèrica Llatina.

A causa de les nostres xarxes globals, els nostres socis locals, la nostra història i la nostra base de membres, estem en una posició única per reunir a diferents jugadors per crear un canvi positiu.

També estem en una posició especial perquè els nostres inversors són persones amb un horitzó a llarg termini, orientades més a generar un impacte social que a una retorn financer. Volen que usem els seus diners per un període de temps per marcar la diferència al món, i això li dóna a Oikocredit un enfocament únic per posar l'impacte social en el més alt de l'agenda.

Què estàs buscant amb l'estratègia actualitzada?

La nostra ambició és clara. Volem centrar-nos a millorar les vides de les persones de baixos ingressos en àrees on la necessitat i l'oportunitat són majors. Volem maximitzar el nostre impacte social alhora que salvaguardem el medi ambient i generem beneficis financers justs.

Volem liderar un canvi positiu, ser l'inversor social preferit i el soci de desenvolupament per a les nostres organitzacions associades. Volem oferir als nostres inversors i inversores l'oportunitat de ser part d'un moviment global per al canvi social.

Per alinear la nostra organització amb aquesta ambició, hem de fer canvis a on i com treballem. Necessitem tornar-nos més enfocats, eficients i en una posició més sòlida per construir sobre el nostre paper com a catalitzador.

Un major enfocament és l'aspecte més important de l'estratègia renovada. Això significa que ja no ens mourem en totes les direccions. En canvi, seleccionarem acuradament on tenim el major valor agregat.

Quins canvis s'estan realitzant en l'àmbit d'on treballa Oikocredit?

Per Oikocredit, l'Àfrica, l'Àsia i l'Amèrica Llatina són regions en les quals confiem que podem aconseguir el major impacte social.

Ha estat un pas difícil, però això significa que ja no ens centrem a Europa de l'Est i l'Àsia Central. Desafortunadament, això té implicacions per al personal i les organitzacions associades, i hem estat treballant àrduament per ajudar-los durant aquesta transició.

Mantindrem els nostres compromisos actuals, però no estem fent noves inversions a Europa de l'Est i l'Àsia Central.

Estem molt orgullosos del que hem aconseguit en aquesta regió durant el temps en que hi hem treballat. La nostra gent i organitzacions associades han fet un gran treball i hem vist un gran progrés a la regió.

També hem decidit no fer noves inversions en un nombre seleccionat d'altres països, principalment a l'Àfrica, on tenim molt pocs socis i veiem oportunitats limitades per Oikocredit en aquest moment.

Estem fent aquests canvis perquè simplement no serà possible per a Oikocredit de continuar treballant en tants països com actualment. Així doncs hem hagut de prendre decisions. Les seleccions s'han basat en recerques serioses que hem fet: internament, externament, avaluant el nostre acompliment social i financer passat, i tractant de projectar com seria en el futur.

Així és com sabem que Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina seran les regions en les quals ens centrarem per seguir endavant. Aquesta concentració ens ajudarà a amplificar el canvi positiu que crea el treball d'Oikocredit.

Què ens pots dir sobre els sectors d'enfocament?

Continuarem en els sectors d'inclusió financera, agricultura i energia renovable, que és on tenim més experiència. A més, ens enfocarem encara més en aquestes àrees per assegurar que estem maximitzant el nostre impacte social. I, com sempre, és necessari complir i romandre compromesos amb les nostres decisions per garantir una execució reeixida de qualsevol pla. Això implica que no finançarem cap altre sector fora de les àrees d'enfocament.

En inclusió financera aprofundirem el nostre compromís amb les nostres organitzacions sòcies de microfinances i bancs que atorguen préstecs a petites i mitjanes empreses per ajudar-los a expandir la seva proposta de valor. També buscarem aliances més enllà de les institucions financeres tradicionals, per exemple, amb les companyies fintech que es dirigeixen a les comunitats desateses amb tecnologies financeres innovadores.

L'agricultura és un sector que difereix a tot el món, però ens centrarem en cultius clau a cada regió. Dins d'aquest enfocament, utilitzarem la nostra experiència per donar un millor suport als nostres socis agrícoles i als petits agricultors als qui serveixen.

En energia renovable, enfocarem les nostres inversions on hi hagi clars beneficis per a les comunitats locals i on Oikocredit pugui agregar valor real. Ens enfocarem més en projectes que generin el màxim impacte social, en particular projectes selectius d'infraestructures connectades a la xarxa, solars fora de la xarxa, i cuines netes.

Quins són els següents passos?

Primer volem implementar el pla d'enfocament en tota l'organització. Això ens ajudarà enormement en el compliment de la nostra missió d'una manera efectiva.

Després estudiarem les millors formes de reduir la complexitat i augmentar l'eficiència en la nostra organització. Volem assegurar-nos que estem fent el millor ús dels nostres recursos.

Creiem que estar prop de les nostres organitzacions sòcies a través d'una xarxa d'oficines locals és clau i ens diferencia dels nostres competidors. Estem avaluant com podem millorar aquesta configuració per brindar un millor servei a les nostres organitzacions sòcies, tant a través de les nostres oficines locals com en la nostra oficina central.

Aconseguir enfocament i reduir la complexitat és un procés que volem completar a curt termini, però mantenir l'enfocament és un compromís a llarg termini. És part d'un esforç continu per maximitzar el nostre impacte social i el valor que podem agregar com a catalitzador.

La nostra visió a llarg termini és que Oikocredit sigui flexible i àgil. D'aquesta manera, podem seguir responent als entorns canviants i a les necessitats de les persones les vides de les quals pretenem ajudar a millorar. Naturalment, això significa que continuarem invertint en la nostra gent, processos i sistemes.

L'objectiu final és ser l'organització d'inversió social d'elecció per als nostres inversors, el nostre personal, les nostres organitzacions sòcies i, el que és més important, per a les persones de baixos ingressos a les qui serveixen les nostres organitzacions sòcies. És un objectiu amb el que crec que tots i totes podem sentir-nos inspirades per treballar.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

febrer 2024

gener

desembre 2023

novembre

octubre