Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Cerca

Comunicat de premsa de l’any fiscal 2017

Comunicat de premsa de l’any fiscal 2017

Cover Annual Report 2017 Englishdimecres, 11 de d’abril de 2018

Oikocredit anuncia els seus resultats anuals i mostra una estratègia millorada per augmentar el seu impacte social

11 d’abril de 2018, Amersfoort, Països Baixos – Oikocredit, inversor d’impacte social i cooperativa mundial, amb oficines de representació a Barcelona, Bilbao i Sevilla, ha publicat avui els seus resultats anuals corresponents al 2017. Oikocredit continua complint la seva ambició per millorar la qualitat de vida de les persones amb ingressos baixos a l'oferir el finançament i desenvolupament de capacitats a 747 organitzacions sòcies que operen als sectors de les finances inclusives, agricultura i energies renovables.

Cartera d’alta qualitat malgrat els desafiaments externs

El resultat anual general de la cooperativa mostra un superàvit de €18,4 milions, un resultat inferior a l’obtingut l’any 2016 (€29 milions). L’enfortiment de l’euro vers el dòlar estatunidenc i altres divises vinculades ha tingut un fort impacte en els resultats d’Oikocredit. Al mateix temps, els resultats del tipus de canvi negatiu s’han contrarestat en gran mesura amb un fons intern creat per absorbir aquests riscos canviaris. L’entorn de baixos tipus d’interès a nivell mundial també ha tingut efecte sobre els menors ingressos provinents de l’activitat creditícia d’Oikocredit.

La cooperativa ha comprovat amb satisfacció com la seva nova àrea d’enfocament d’energies renovables ha crescut un 23,4% (€49,1 milions) fins convertir-se en un 5% de la cartera general. Actualment l’agricultura representa el 15% de la cartera (€147,4 milions) i les finances inclusives, incloses les microfinances, (€754,8 milions) constitueixen la major part de la cartera, un 76,9%. No obstant això, la cartera de finançament al desenvolupament general de la cooperativa ha disminuït un 6’3%, a €981,7 milions. La contracció de la cartera ha sigut conseqüència de l’enfortiment de l’euro, ja que la major part de la cartera es desemborsa en dòlars estatunidencs o divises locals vinculades.

Tanmateix, Oikocredit ha pres mesures per millorar la qualitat de la seva cartera de finançament del desenvolupament, posant major èmfasi en l’equilibri entre riscos, retorn social i retorn financer. En conseqüència, la cartera en risc (el percentatge de la cartera de crèdit amb pagaments vençuts majors a 90 dies) s’ha mantingut baixa en un 4,6% (2016: 4,5%).

Si bé la cartera de crèdit es va reduir, la cartera d’inversions ha crescut un 16,9% i actualment representa el 13,6% de la cartera, en consonància amb l’ambició de la cooperativa per arribar al 15% de la cartera general pel 2021.

El 2017 Oikocredit ha donat suport al doble d'organitzacions sòcies (100 l’any 2017, 45 l’any 2016) mitjançant els seus programes de desenvolupament de capacitats en agricultura, serveis financers i resultats dels clients. Les inversions en aquests programes van augmentar un 53%, passant a €845.500.

Entrada sòlida de capitals d’una creixent base d’inversionistes

L’entrada neta de fons prestables d’Oikocredit ha crescut fins arribar als €117,4 milions (€94,3 milions l’any 2016), d’acord amb les expectatives. A més, el capital dels membres de la cooperativa ha superat la marca dels mil milions (€1.012,4 milions). Gràcies als seus membres i associacions de suport, la xarxa d’entrada de la cooperativa s’ha ampliat en 2.000, fins arribar aproximadament als 56.000 inversors.

D’acord amb els resultats financers, el consell directiu d’Oikocredit recomanarà el repartiment d’un dividend de l’1% pel 2017 a l’Assemblea General Anual que es celebrarà al juny.

Estratègia millorada per maximitzar l’impacte social

Amb la finalitat d’assolir el màxim impacte social, la cooperativa va actualitzar la seva estratègia l’any 2017 i va definir una nova declaració d’ambicions.

En Thos Gieskes, director executiu d’Oikocredit, ha indicat: “La idea de crear Oikocredit es va concebre fa 50 anys. Estem orgullosos de la nostra trajectòria com a institució pionera en el finançament del desenvolupament, havent donat suport a més de 1.800 organitzacions sòcies amb €3.300 milions des de la nostra fundació oficial l’any 1975”

“Tanmateix, el món que ens envolta està canviant i hem d’adaptar la nostra estratègia per seguir tenint èxit en el futur. En la nostra declaració d’ambicions, definim la nostra funció pel futur com un catalitzador que impulsa canvis socials per les persones d’ingressos baixos, amb l’objectiu de maximitzar l’impacte social i, al mateix temps, protegir el medi ambient i generar retorns financers justos per la nostra base d’inversionistes a nivell global”.

L’estratègia actualitzada s’implementarà l’any 2018 i portarà una major concentració dels sectors i mercats on opera Oikocredit. A més, s’enfocarà a reduir la complexitat i en augmentar l’eficiència per mitjà de la revisió dels processos i del model operatiu de la cooperativa. El nucli de l’estratègia consisteix en enfortir les capacitats de l’organització, dels seus treballadors/es i dels seus sistemes.

Resultats destacats:

i. Resultat net consolidat de €18,4 milions
ii. Augment dels actius totals del 0,9% fins €1.220 milions
iii. Disminució de la cartera de finançament al desenvolupament d’un 6’3% a €981,7 milions
iv. 100 organitzacions sòcies, un augment del 122,2%, que es beneficien dels programes de desenvolupament de capacitats per un total de €845.000; un augment del 72%, respecte els €490.000 del 2016
v. Entrada neta de fons prestables de €117,4 milions (€23,1 milions més que al 2016)
vi. Dividend proposat de l’1%
vii. Augment de 2000 inversionistes, arribant a 56.000
viii. Tots els detalls disponibles a www.oikocredit.coop/annual-report

Per més informació:

David Díaz de Quijano i Barbero
dbarbero@oikocredit.org
T +34 93 441 63 06 / +34 665 49 09 78
www.oikocredit.es

Linked documents
TitleFilesizeMIME-type
Annual Report 20171.7 MBapplication/pdfdownload

« Enrere